Cu gândul la pensie, dornici să cumpere anii "pierduți". De ce nu mai este posibil

1641
Cu gândul la pensie, dornici să cumpere anii

Articole de la același autor

Perioada în care constănțenii își puteau plăti, retroactiv, până la cinci ani maximum din urmă anii de pensie, s-a încheiat. Guvernul a decis ca plățile să fie sistate la finele anului 2018, această alternativă nemaifiind valabilă la acest moment. Cu toate acestea, încă mai sunt persoane care nu știu că perioada s-a încheiat și care nu s-au prezentat la timp pentru a-și depune actele. 


"Eu am lipsă pe cartea de muncă trei ani și nu am reușit să ajung la Casa de Pensii pentru a-mi duce dosarul. Eram aproape sigură că statul va mai prelungi perioada de grație, exact cum a procedat după primul an, dar m-am înșelat. Din păcate, acum nu îmi mai pot plăti decât luna curentă și nimic în plus", ne-a declarat Florina A., o constănțeancă.


"În 2016 m-am bucurat foarte tare când am auzit că îmi pot cumpăra cei cinci ani pe care nu îi lucrasem. Pentru că nu am avut bani suficienți, m-am mulțumit în 2018 să achit doar jumătate din suma pe care mi-o doream și speram ca diferența să o rezolv acum. Din nefericire, acest lucru nu mai este posibil și nu îmi rămâne decât să plătesc la zi contribuțiile către sistemul de pensii", a spus și Marcela P.


După ce s-a tras linie, reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) au declarat că cei mai mulți români care au cumpărat retroactiv vechime la pensie sunt din București, Constanța, Prahova, Galați, Iași, Bașov, Bacău, Timiș, Neamț și Suceava. Ca urmare, ne aflăm pe loc fruntaș, înregistrând un număr de 2.252 de persoane dornice să își completeze stagiile incomplete de muncă.  


Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP), Kristina Mutiș, în județul Constanța au fost încheiate contracte în valoare de 13,6 milioane de lei. 


"Unii și-au plătit doar câteva luni, alții un an, doi, dar au existat și persoane care au achitat suma aferentă întregii perioade de cinci ani, cât le-a fost permis să plătească", a precizat reprezentantul CJP. 


În medie, românii au cumpărat aproape doi ani vechime la pensie, au 55 de ani și au cotizat la pensie cu aproape 6.000 de lei, au precizat oficialii CNPP. În continuare, constănțenii își mai pot achita pensia doar din acest moment, respectiv 520 de lei pe lună. Pentru a se asigura că vor avea niște bani la bătrânețe, oamenii trebuie să încheie cu Casa de Pensii contracte de asigurare socială. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3937 secunde