Cu cortul, la mare. Vacanțe inedite, atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni

1257

Articole de la același autor

Nevoia de distanțare socială, dar și de relaxare și recreere ne face pe mulți dintre noi să căutăm locuri cât mai puțin aglomerate unde să ne petrecem timpul liber. În stațiuni, plajele sunt pline, așa că zonele mai puțin amenajate, dar și mai puțin cunoscute sunt o variantă pe care o aleg mulți constănțeni și turiști. Totuși, chiar și acolo sunt reguli ce trebuie respectate.

Fâșâit de valuri, nisip fin, lună de poveste sau răsărit ce-ți taie respirația, pe toate le avem aici, la doi pași de noi. Trebuie doar să le descoperim și să le savurăm. De la nord la sud, litoralul românesc ne oferă plaje pentru toate gusturile. Din ce în ce mai mult, cei care caută liniștea și nu confortul aleg să se refugieze pentru o noapte, un week-end sau chiar câteva zile pe plajele unde încă se mai poate campa. Majoritatea se duc în nord, spre Corbu, Vadu, sau spre sud, Limanu, Vama Veche, iar, de câțiva ani, au descoperit zona Tuzla, cu ale sale ape turcoaz și plaje sălbatice.

Comunități întregi de turiști cu cortul, printre care se mai amestecă, la sfârșit de săptămână, și constănțeni, au apărut, vara aceasta, pe litoral. În Corbu, de cum ieși de pe șoseaua principală și mergi drept, prin câmp, spre întinderea albastră, o să zărești imediat lucind capotele mașinilor și rulotelor. Până la Vadu, și chiar și dincolo, de-a lungul a kilometri întregi, sute, poate și mii de familii, grupuri-grupulețe, au campat, unele în apropierea plajei, altele direct pe nisip. Se gospodăresc cum pot, fiecare cu ce și-a adus de acasă. Sunt cu copilași, cățeluși, bunici, mănâncă gustări reci sau, la prânz ori seara, se încântă cu deliciile pescărești preparate la cherhanalele din zonă.

"Anul acesta, fiind unul special, cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, am ales o vacanță altfel. Trebuia să plecăm în Grecia. Am renunțat și apoi, la propunerea unor prieteni, am hotărât să venim cu cortul la mare. Nu mai fusesem niciodată. Este o experiență inedită, care nu seamănă cu nicio altă vacanță. Ne culcăm devreme, de cum se lasă întunericul, căci nu se mai poate sta afară, din cauza țânțarilor. Și ne trezim foarte devreme, pentru că se face foarte cald în cort și nu mai poți dormi. Pentru copii, însă, este o fericire. Iar, pentru noi, să îi vedem la 7 dimineața bălăcindu-se în mare, este perfect", ne-a povestit Mădălina, din București.



Sejur pe bani puțini


Oamenii recunosc că au avut nevoie de multe pregătiri pentru a-și asigura un minim de confort. Dar chiar și așa, cheltuielile sunt mult mai mici decât într-o vacanță normală. "Am cumpărat cort, saltele, lăzi frigorifice, lanterne cu baterii, lanterne solare, scaune și masă de campanie. Avem inclusiv o toaletă și un duș, improvizate. Ne-am documentat mult înainte să venim, astfel încât să ne așezăm acolo unde este permisă camparea. Știm că nu este voie să faci grătar sau foc pe plajă, așa că ne-am aprovizionat cu hrană rece. Iar la prânz mâncăm la terasa de lângă noi. Aici avem și chiuvete, toalete cu apă curentă. Nu este chiar așa de rău cum m-am așteptat. Cred că cinci zile, cât ne-am propus să stăm, vom supraviețui. Iar spectacolul lunii deasupra mării și răsăritul de soare merită tot disconfortul", ne-a mai spus o turistă din capitală.

Reguli stricte și amenzi drastice

Totuși, dacă planificați o astfel de escapadă, trebuie să știți că puteți campa numai în anumite zone și în niciun caz nu aveți voie să intrați cu mașinile pe plajă sau în habitatele de interes comunitar. Potrivit directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, camparea pe nisip este interzisă. În Tuzla, autoritățile locale permit instalarea corturilor și a rulotelor pe două platouri în zonele de nord și de sud, pe faleză și nu pe plajă. În Vadu și Corbu, se folosește doar fâșia dintre nisip și rezervație.

De altfel, reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării efectuează permanent verificări în zonele protejate. Numai weekendul trecut, au estimat, peste 8.200 de turiști și 400 de mașini pe plaja Vadu, aproximativ 1.000 de turiști și 400 de mașini pe plaja Vadu și alți cel puțin 450 de turiști și 160 de mașini pe plaja Midia. Unii dintre cei care nu au înțeles să respecte regulile au fost amendați, fiind aplicate 29 de amenzi în valoare totală de 9.800 de lei.

"Precizăm că zonele costiere naturale Vadu, Corbu și Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de Sit Natura 2000, incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Vizitatorii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare, expuse pe panourile aflate în zonă", precizează reprezentanții ARBDD.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0685 secunde