Cu burțile goale la școală! Cornul și laptele înlocuiesc masa caldă pentru elevi

1974
Cu burțile goale la școală! Cornul și laptele înlocuiesc masa caldă pentru elevi - fotofondmasacalda3-1569770942.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de trei ani, Ministerul Educației Naționale lansa ideea că elevii ar trebui să ia o masă caldă la școală. Apoi, când mai marii

din minister au început

să calculeze, nu le-au mai ieșit socotelile. Fără cantine

în școli și fără bani, mulți copii au continuat să stea flămânzi la ore. Pentru că, surpriză, autoritățile nu s-au înțeles

nici cu cornul și laptele.

În județul Constanța, nicio unitate de învățământ nu derulează încă programul "O masă caldă" pentru elevi. Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" are toată documentația depusă, are o cantină proaspăt renovată, dar se pare că, deocamdată, copiii nu vor primi gratuit decât corn și lapte.

"Zilnic, în cantina unității noastre servesc prânzul peste 200 de elevi. Mănâncă toți cei care sunt la programul step by step în grădiniță, cei care sunt la step by step în clasele primare și orice copil care este elevul nostru și care solicită acest lucru. Avem cereri și din gimnaziu și din liceu. Prânzul costă 12 lei pe zi, cu felul întâi, felul al doilea, apă plată și un desert. Și avem din ce în ce mai multe solicitări și pentru copiii care învață după-amiază, de exemplu, dacă vin de la 12.30 și fac cerere cei de la IX-a, a X-a sau a XI-a să mănânce, nu în toate zilele, și cei de la gimnaziu care termină la ora 14.30, preferă să mănânce aici și apoi să plece acasă. De asemenea, la cantină mănâncă toate cele trei mese elevii care locuiesc în internatul nostru. Pentru ei, masa costă 18 lei pe zi", explică directorul Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu", prof. Anamaria Ciobotaru.

Colegiul Pedagogic,

singura unitate

care îndeplinește condițiile

Programul "O masă caldă" ar fi fost binevenit, pentru că părinții nu ar mai fi fost nevoiți să plătească prânzul. Însă, deocamdată, nu a demarat derularea acestuia. Și nici nu se știe când va porni. În prezent, se fac demersurile pentru reluarea distribuirii de corn și lapte, după un an de pauză.

În prezent, Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" este singura unitate de învățământ din județ care îndeplinește condițiile pentru programul "O masă caldă".

"Noi avem toată documentația depusă la primărie, cu tot ce înseamnă cereri centralizate. Ce a ținut de noi, am făcut. Mai departe ține de minister și de administrația locală. Administrația locală, conform metodologiei, trebuie să facă o comisie și să organizeze licitația. Noi facem doar documentația, adică cererile centralizate de la părinți, rețetele și meniurile. Absolut tot ce ține de licitație și selectare oferte face primăria. Însă, în contextul în care se dă drumul la «Corn și lapte», nu putem să derulăm două programe sociale în același timp. Acum, ministerul ne-a cerut numărul de copii pentru «Corn și lapte», deci e clar că începe acest program social și cel cu masa caldă încă nu demarează", explică prof. Anamaria Ciobotaru.

Biscuiți din făină integrală, fără zahăr, și lapte fără cacao

Așadar, deocamdată, elevii din întreg județul ar trebui să se mulțumească doar cu un biet corn și un pahar cu lapte sau iaurt. Sunt bune și acestea, după ce, anul trecut, nu au primit nimic, procedurile de achiziție a serviciilor prelungindu-se exagerat de mult, cu tot felul de contestații și procese.

Programul pentru școli prevede acordarea gratuită pentru preșcolari și elevii și învățământul primar și gimnazial de fructe sau legume proaspete, mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți, lapte și produse lactate, lapte de consum fără adaos de lapte praf, lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao, produse de panificație, precum corn sau baton din făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori sau alți aditivi alimentari, covrigi simpli sau biscuiți uscați din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari, în limita unei valori zilnice.

În județul Constanța, comisia a stabilit ca elevii să primească mere, lapte UHT și iaurt, corn și biscuiți uscați.

Vizite la ferme

și concursuri educative

În prezent, s-au încheiat acordurile doar pentru produsele lactate și cele de panificație. Pentru fructe și legume, copiii vor trebui să mai aștepte. Însă, pe lângă produsele distribuite zilnic în grădinițe și școli, vor fi introduse mai multe măsuri educative. Este vorba despre organizarea de vizite la ferme de producere a laptelui și la unități de procesare a laptelui, la sediul cooperativelor de producători de lapte, la stațiuni de creștere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente similare.

De asemenea, vor fi organizate concursuri tematice legate de consumul de lapte și produse lactate, inclusiv degustarea de alte produse lactate. În plus, vor fi organizate zile tematice dedicate consumului de lapte și produse lactate sau de activități educative practice, organizarea de activități extracurriculare și extrașcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului național, inclusiv curriculumului la decizia școlii, respectiv în cadrul disciplinei opționale Educație pentru sănătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0805 secunde