Criză de medicamente. Spitalul de Infecţioase a cerut suplimentarea flacoanelor pentru Covid

357
Criză de medicamente. Spitalul de Infecţioase a cerut suplimentarea flacoanelor pentru Covid - fondcrizademedicamente-1632332295.jpg

Articole de la același autor

Pe măsură ce numărul persoanelor infectate cu coronavirus creşte, iar spitalele se umplu din nou de pacienţi cu COVID, revine problema aprovizionării cu medicamentele destinate tratării acestora. Ministrul Sănătăţii susţine că există stocuri suficiente şi că unităţile medicale se pot aproviziona direct de la producător, cu decontarea sumelor cheltuite.

Cseke Attila a anunţat că nu a fost întreruptă furnizarea către spitalele care au pacienţi cu COVID a medicamentului Tocilizumab, administrat celor cu forme grave. „Încă de la debutul pandemiei, Ministerul Sănătăţii a asigurat aprovizionarea prin două modalităţi, în perioada august 2020 - iunie 2021, prin repartiție gratuită către spitale, iar, din 31 august 2021, prin repartiţia unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător. În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 2021, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a precizat ministrul interimar al Sănătății.

Potrivit acestuia, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a primit, până la data de 21 septembrie, 252 de flacoane de Tocilizumab, deşi iniţial cantitatea propusă pentru alocare a fost de 144 de flacoane. Cantitatea solicitată şi suplimentară a rezultat din realocarea de la alte spitale, care nu au nevoie, în prezent, de acest medicamente. De asemenea, la Spitalul Judeţean Constanţa, a fost propusă furnizarea a 48 de flacoane de 80 mg, dar, până marţi, 21 septembrie, nu fuseseră livrate decât 15.

Noi reguli de repartizare în spitalele COVID

Ministrul Sănătăţii a anunţat, săptămâna aceasta, că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient. „Mai mult, conform legislației în vigoare, în cadrul unităților sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienților cu COVID-19 în perioada stării de alertă”, a subliniat Cseke Attila.

La ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziția de Tocilizumabum. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl și 6436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienți cu forme severe de boală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5356 secunde