Creșele din Constanța, încăpătoare pentru toți copiii. "Nu refuzăm pe nimeni"

1606
1

Articole de la același autor

Peste numai opt zile, se deschid porțile creșelor constănțene. 375 de locuri sunt disponibile, anul acesta, în cele cinci creșe din municipiu. Toate au fost ocupate încă de la înscrierile din timpul anului, însă, pentru urgențe, se primesc în continuare înscrieri, mai ales că sunt cazuri în care unii copii înscriși sunt retrași ulterior.

Vestea bună este că părinții care aleg să-și ducă micuții la creșă vor plăti mai puțin pentru hrană decât anul trecut. Practic, cuantumul alocației de hrană suportat de părinți este stabilit în funcție de venitul acestora și poate fi de câteva ori mai mic decât taxa de anul trecut, de 12 lei. Măsura aparține Primăriei Constanța, în administrația căreia se află Serviciul de Creșe al municipiului. Consiliul Local a aprobat deja la ultima ședință un cuantum al costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează în anul 2015 creșele din cadrul Serviciului Public Administrare Creșe de 421,70 de lei de copil, pe lună. Astfel, alocația zilnică de hrană este de 12 lei pe zi, de copil, însă contribuția părinților este considerabil mai mică, în funcție de veniturile lor.

Astfel, părinții care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat de peste 1.050 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 4,12 lei. Părinții care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat peste 1.050 de lei, vor plăti numai 2,06 pe zi, de copil.

Mai departe, părinții cu un singur copil și cu venituri între 338 și 1.049 de lei, vor plăti tot 2,06 lei pe zi, de copil, iar cei care au doi sau mai mulți copii și venituri între 338 și 1.049 de lei, vor plăti 1,03 lei pe zi, de copil. Potrivit hotărârii Consiliului Local, "sumele încasate din contribuțiile părinților reprezintă venit la dispoziția creșei".

Este loc pentru toți copiii!

Deși în municipiul Constanța sunt, în prezent, numai cinci creșe de stat, iar solicitările de înscriere nu sunt deloc puține, se găsește întotdeauna loc pentru toți copiii. Conducerea Direcției Creșelor face tot posibilul pentru a accepta toate cererile și a-i ajuta pe toți părinții, mai ales că, de multe ori, sunt cazuri dificile, iar adulții au nevoie să meargă la serviciu pentru a-și putea întreține familia. "Chiar dacă avem mai multe solicitări, analizăm fiecare caz în parte. De obicei, nu vor toți părinții să înceapă în luna septembrie. În plus, în lunile de iarnă, frecvența este mai redusă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cezara Popescu, șeful Serviciului de Administrare Creșe din cadrul Primăriei Constanța.

Cererile pot fi depuse la sediul de pe aleea Mălinului nr. 4. Inițial, acestea primesc o preaprobare, după care părinții trebuie să aducă documentele obli-gatorii pentru intrarea în colectivitate. 

"Părinții trebuie să aibă domiciliul stabil în Constanța și să prezinte acte prin care demonstrează că au un loc de muncă. Noi primim cererea, după care se verifică documentele. Oricum, până la urmă, noi acceptăm toți copiii. Mai sunt care nu vin tot timpul, așa că îi băgăm pe rând, câte puțini, pentru că interesul nostru este să se învețe cât mai repede la creșă", a mai adăugat Cezara Popescu.

Comentează știrea

eu
24 august 2015
analize

copilul meu a inceput cresa in luna martie anul acesta. am facut analizele necesare in acel moment. in luna august cresa este inchisa. toata presa vuia ca nu vor mai fi necesare analizele pentru intrarea la cresa si gradinita, am sunat la directoarea cresei, nu stia nimic oficial, am facut analizele pentru ca la 1 septembrie sa fie totul in regula. astazi, 24.08.2015, am fost sunati de la directia creselor sa ni se spuna ca este necesara si o testare la tuberculina care se face la policlinica tbc doar in ziua de luni. am luat copilul si ne-am dus la policlinica pentru ca la telefon nu raspundea nimeni. am ajuns acolo si am fost refuzati pentru ca ne trebuia o adeverinta de la medicul de familie. dupa ce se face testarea joi trebuie sa mergem la policlinica sa interpreteze un medic rezultatul. intrebarea este urmatoarea: nu s-ar mai fi putut intarzia putin cu anuntarea parintilor asupra conditiilor in care se primesc copiii la cresa? eventual sa ne ducem cu ei in prima zi si sa nu ii primeasca?! nu pot sa gandeasca si ei ce hartii sa mai ceara cu o luna inainte (ca sa fiu rezonabil) de inceperea cresei?! tinand cont si de faptul ca aceasta testare se face o singura zi pe saptamana iar pana la inceperea cresei mai sunt 8 zile. multumesc.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
Stire din Social : Donație pentru creșele din Constanța
Pagina a fost generata in 0.6333 secunde