Credincioșii îi pomenesc, în acest weekend, pe cei morți

220
Credincioșii îi pomenesc, în acest weekend, pe cei morți - credinciosii1-1572639596.jpg

Articole de la același autor

Ortodocșii merg sâmbătă, încă de la primele ore, la biserică, acolo unde  se va face pomenirea de obște a morților. Această zi mai este cunoscută sub denumirea de Moșii de toamnă. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că pomenirea celor adormiți este așezată ca simbol al comuniunii dintre credincioșii plecați la Domnul și cei ce trăiesc aici, înaintea începerii Postului Crăciunului (de pe 15 noiembrie).


"Pomenirea de toamnă a morților are o origine destul de veche. În secolul al IX-lea, la mănăstirea Studion, din Constantinopol, se făcea pomenirea morților în luna septembrie, în secolul al XVII-lea, liturgistul apusean Iacob Goar amintește că grecii făceau pomenirea morților și în prima sâmbătă din octombrie. În Biserica Rusă, încă din anul 1380, în sâmbăta dinaintea Sfântului Dimitrie se practică pomenirea generală a morților, îndeosebi a ostașilor căzuți în războaie", au precizat aceștia. 
Cu acest prilej, sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 7.45, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii "Sfânta Elena de la Mare" (aflată în apropierea stațiunii Costinești), urmată de slujba de pomenire de obște a morților, când vor fi pomeniți ctitorii, printre aceștia numărându-se dr. Alexandru Pesamosca (chirurgul pediatru supranumit "îngerul copiilor") și principesa Elena. Totodată, pacienții Centrului de diagnoză și tratament recuperator "Sf. Elena de la Mare", din vecinătatea mănăstirii, se pot ruga pentru sufletele morților.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5821 secunde