Coșmarul pietonilor. Trotuarele, acoperite cu gheață, Poliția nu a dat nicio amendă

740

Articole de la același autor

O zi de ninsoare abundentă și patru zile de ger, de atât a fost nevoie pentru ca trotuarele din Constanța să se acopere de gheață, la sfârșitul săptămânii trecute. Grav este că patinoarul improvizat nu fusese curățat nici măcar ieri dimineață, deși prima zăpadă s-a depus miercuri, 28 noiembrie.

Nici autoritățile, nici constănțenii nu s-au deranjat în zilele libere legale să curețe aleile și trotuarele, măcar pe cele mai intens circulate. Așa se face că, ieri dimineață, când cu toții ne-am dus la treburile de zi cu zi, ne-am dat seama că, pur și simplu, nu avem pe unde să mergem.

Trotuarele acoperite de un strat gros de zăpadă le-au dat mult de furcă pietonilor. În stațiile de autobuz, s-a mai curățat și mai erau porțiuni în care se vedea asfaltul, dar în rest se patina cu grație. În dreptul unităților de învățământ, copiii s-au bucurat că se pot da pe lunecuș, chiar dacă au mai luat câte o trântă, însă pentru adulți nu a fost așa de distractiv. Unii chiar s-au accidentat grav și au ajuns la spital.

S-a patinat și pe arterele mai înguste, unde utilajele de deszăpezire nu au intrat. Cea mai gravă problemă a fost în cartiere, pe străduțele mai mici.

"În Tomis Nord este dezastru. Pe străzile Hortensiei, Căprioarei, Voievozilor, pe toate aleile adiacente străzii Bogdan Petriceicu Hașdeu, pe străzile Zmeurei, AD Xenopol, este gheață sticlă pe carosabil. Riscul de accidente este foarte mare, mai ales că pietonii nu au loc să meargă pe trotuar, unde sunt parcate mașini, și circulă pe marginea drumului", ni s-a plâns un constănțean care locuiește în zonă.

Slalom printre mașini parcate și lunecuș

Unii locatari mai gospodari au pus mâna pe lopată, au dat zăpada, au spart gheața, au împrăștiat sare și s-au asigurat că vecinii lor nu își rup gâtul când ies din scară. Dar pe trotuarele dintre blocuri, de pe șosele sau de pe bulevarde, nu a intrat nimeni să curețe. Pe străzile Dumitru Marinescu, Eliberării, pietonii au făcut slalom între mașinile parcate pe trotuar și porțiunile fără gheață. Din păcate, de multe ori, singura cale pe care au putut-o alege pentru a nu aluneca a fost să meargă tot pe șosea.

Aceeași situație era și pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, dar și pe strada Solidarității, Dreptății și chiar și pe strada Soveja.

"Aici trotuarul este lat. Dar este al nimănui. Oamenii de la blocuri au coborât și au curățat doar aleea de la intrare, dar până la alee mergi numai pe gheață. Este foarte riscant, mai ales că sunt porțiuni cu trepte", ne-a zis o femeie în timp ce se chinuia să nu își piardă echilibrul, grăbindu-se spre casă.

Nicio amendă!

Conform legii, trotuarele și carosabilul sunt în grija administratorului drumului. În cazul nostru, este vorba despre Primăria Constanța. Administratorul drumului public este obligat să asigure viabilitatea acestuia, însemnând chiar și curățarea de gheață. Proprietarii sunt obligați, la rândul lor, printr-o hotărâre de Consiliu Local, să asigure curățarea aleilor de acces spre proprietate. Agenții economici trebuie și ei să se asigure că zonele de acces sunt curate și nu sunt un pericol pentru pietoni. După cum arată orașul este lesne de observat și de înțeles că nici unii, nici alții nu au fost preocupați să spargă gheața. Însă nici nu au fost sancționați.

"Nu a fost aplicată nicio sancțiune contravențională privind acest aspect", au declarat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Același răspuns l-am primit și de la reprezentanții Poliției Locale Constanța.

Înghesuială la Ortopedie

În tot acest timp, constănțenii se înghesuiau la Urgență cu genunchii striviți și mâinile rupte. Numai în ultimele trei zile au fost internate de urgență 21 de persoane. Aici, în prezent, gradul de ocupare a secției este de 100%. Cei mai mulți pacienți au suferit fracturi din pricina alunecării pe gheață. Din această cauză, medicii recomandă populației să nu amâne consultația, în cazul producerii unui traumatism.

"Este esențial ca pacientul să fie investigat corespunzător și, dacă este cazul, supus în timp util intervenției chirurgicale", au explicat medicii.

La rândul său, șeful secției de Ortopedie, dr. Șerban Alexandru, a declarat că din cauza numărului mare de prezentări, au fost nevoiți să "cazeze" pacienți și pe alte secții.

"Între timp, se mai fac externări și facem loc altor bolnavi. Datorită acestei situații, am decis să amânăm, săptămâna aceasta, pacienții cronici, dar și pe cei care urmau a fi protezați", a completat specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3268 secunde