Copilărie în sărăcie lucie. Părinții refuză locuri de muncă, donațiile ajung la gunoi!

2464
Copilărie în sărăcie lucie. Părinții refuză locuri de muncă, donațiile ajung la gunoi! - fondcazlimanu5-1569429435.jpg

Articole de la același autor

Patru frați, cu vârste între 5 și 11 ani, trăiesc alături de părinții lor într-o sărăcie lucie și în mizerie. Cu toții împart o singură cameră, construită la marginea localității Limanu. Fără lumină, fără apă potabilă, fără o sobiță la care să se încălzească. În vreme ce comunitatea se mobilizează și donează, de ani buni, cele trebuincioase, părinții refuză cu încăpățânare să se angajeze. În aceste condiții, sunt destui cei care se întreabă dacă nu ar fi mai bine ca cei mici să fie luați în grija statului.

Copilași îmbrăcați sumar, cu privire tristă, care strâng în brațe o jucărie primită de pomană. Părinți care-și plâng în pumni neputința privind la prunci cu boli incurabile, pentru tratarea cărora au nevoie de sume de bani impresionante, sau bunici care se întreabă dacă luna aceasta își cumpără medicamente sau de-ale gurii. Acestea sunt doar câteva dintre imaginile sărăciei din țara noastră. Din fericire, încă se mai găsesc destui oameni cu suflet mare care să ofere, din puținul pe care-l au, celor aflați în suferință, fie o sumă de bani, mai mare sau mai mică, un braț de lemne, o farfurie de mâncare sau o haină.

Sub paravanul sărăciei înflorește, însă, și o categorie de persoane cărora, deși li se tot oferă oportunități pentru a-și schimba în bine existența, preferă să trăiască din pomeni. Acesta este și cazul unei familii cu patru copii din comuna Limanu, care trăiește într-o sărăcie lucie, la marginea localității, și care de-a lungul timpului a tot primit ajutor, sub diverse forme. În zadar. Părinții continuă să trăiască din alocațiile copiilor, refuzând să muncească, iar cei mici continuă să se joace prin gunoaiele care se fac mormane, în spatele cocioabei…

Copiii umblă dezbrăcați, murdari și nemâncați!

Florin Grigoraș și Elena Pavel sunt doi oameni în putere. În vârstă de 32 de ani, respectiv 30 de ani, cei doi au grijă de cei patru copii ai lor. "Au grijă" este un fel de a spune, subliniază atât autoritățile locale, cât și membrii comunității din care fac parte, pentru că cele trei fetițe și băiețelul umblă mai mult murdari, nemâncați și dezbrăcați. Iar cămăruța construită din BCA, cu un acoperiș din scânduri, aflată la marginea comunei Limanu, numai adăpost nu poate fi numită.

Marți, 24 septembrie, în cursul după-amiezii, Daniel Filon, președintele Asociației Umanitare "Solidarity Children" din Mangalia, împreună cu câțiva prieteni, au mers la locuința celor șase pentru a le duce câteva lucruri trebuincioase. "În cei cinci ani de activitate ca voluntar, nu cred că au fost multe cazuri în care să văd ceea ce am văzut acolo. Adică nimic! Un bordei din BCA și piatră, cu un acoperiș din scânduri, printre care aș ieși cu ușurință, și tablă pe deasupra. În bordei doar două paturi și atât. Nimic altceva în afară de câteva preșuri pe jos. Fetițele au ieșit să ne ajute, erau în picioarele goale. Ne-au spus că au șosete, dar le poartă doar la școală. Nu au lumină, nu au apă curentă, nu au o sobă la care să se încălzească. Singura lor avuție este un aragaz cu o butelie", a povestit Daniel Filon, pentru "Cuget Liber".

Voluntarii de la "Solidarity Children", împreună cu oamenii de bine, le-au dus un birou, îmbrăcăminte, încălțăminte, lemne, rechizite și jucării. Dar toate acestea, deși folositoare copiilor, nu vor îmbunătăți situația decât pe moment. Căci, așa cum au subliniat și Daniel Filon, cât și reprezentanții Serviciului Asistență Socială din cadrul Primăriei Limanu, nu este prima dată când familia respectivă primește ajutor din partea comunității.

Șapte remorci de gunoaie ridicate de Primăria Limanu

În primăvara acestui an, Primăria Limanu, împreună cu firma de salubrizare Limanu Verde, a făcut curățenie lângă cocioaba acestora, adunând nu mai puțin de 7 remorci de gunoaie. Saltele, cărucioare, haine – cele mai multe primite donații de la binevoitori și aruncate de "beneficiari".

"Cazul este în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța din 2013. Părinții au fost consiliați în mod repetat, au fost sprijiniți de Serviciul de Asistență Socială al Primăriei Limanu pentru a scoate certificat de naștere pentru cel mai mic copil, pentru a-i da la școală, pentru a primi alocații. În primăvara acestui an am fost de am strâns gunoiul pe care îl aruncă lângă locuință. Șapte remorci de gunoaie au fost ridicate. Când angajații de la firma Limanu Verde strângeau mizeria, bărbatul era în casă, dormea. Le-au fost oferite locuri de munc ă, în cadrul firmei de salubrizare, dar au refuzat. Bărbatului i s-a recomandat să se angajeze la o firmă de construcții din localitate, dar a refuzat din nou, susținând că urmează să se angajeze în șantier la Tulcea. Nu s-a angajat nicăieri. În comunitate există locuri de muncă, dar le refuză", ne-au precizat reprezentanții Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Limanu. Iar cei care au de suferit din cauza indolenței părinților, ce-și petrec timpul mai mult sub influența alcoolului, sunt copiii. "Toți cei patru copii sunt înscriși la școală, în clasele pregătitoare și întâi. Dar nu sunt îngrijiți. Când am ajuns noi, băiețelul dormea cu picioarele pline de noroi. Ce vină au acești copii? Noi le vom duce cele necesare, dar aceste donații nu vor soluționa problema de fond, indolența părinților. În acest caz trebuie să se sesizeze autoritățile, copiii au nevoie de protecție într-un cămin", semnalează Daniel Filon. Și în perioada următoare, asociația "Solidarity Children" (al cărui președinte de onoare este fotbalistul Denis Alibec, care se implică activ în acțiunile acestei organizații) îi va sprijini pe copiii familiei Grigoraș. În plus, reprezentanții Serviciului de Asistență Socială au precizat, pentru "Cuget Liber", că vor interveni, din nou, pentru strângerea gunoaielor care s-au strâns în curte, dar și că vor purta noi discuții cu părinții iresponsabili. "Vom lua măsuri pentru strângerea gunoaielor, căci copiii aceștia nu au nicio vină, și nici vecinii. Totodată, vom purta discuții, în care îi vom atenționa și îi vom informa cu privire la obligațiile părintești pe care le au. De asemenea, vom informa DGASPC Constanța, care monitorizează cazul", au precizat reprezentanții Serviciului de Asistență Socială Limanu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6609 secunde