€ 4.7315
£ 5.2727
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Copiii nevaccinați nu vor mai putea merge la școli de stat!

Ştire online publicată Joi, 03 August 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Copiii care nu sunt vaccinați nu vor mai putea intra în colectivități în unități de învățământm mde stat. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a spus că părințiim mcare refuză vaccinaream și consilierea nu vorm mai avea posibilitatea să-și înscrie copiiikm în colectivitate decâtk în școlile particulare.


Vorbind despre proiectul de lege privind vaccinarea, elaborat de Ministerul Sănătății, Florian Bodog a explicat faptul că refuzul vaccinării, dar și a consilierii va atrage imposibilitatea înscrierii copilului într-o unitate de învățământ de stat, fie că este vorba despre grădiniță sau școală gimnazială. Părinții se pot putea îndrepta astfel spre alternativele educaționale private. Conform proiectului de lege elaborat de Ministerul Sănătății, părinții care nu se prezintă la medic și cei care refuză să fie informați cu privire la vaccinare vor fi sancționați. În cazul în care propunerea legislativă va fi adoptată în forma dată de reprezentanții Ministerului Sănătății, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.


„Am discutat și cu ministrul Educației (n.r. Liviu Pop), și cu specialiști în educație și există și posibilități alternative de învățământ pe care părinții și le pot asuma în cazul în care își asumă că refuză vaccinarea. Repet, părintele are posibilitatea de a refuza vaccinarea. Orice i se întâmplă copilului sau cuiva din responsabilitatea pentru actul de a refuza vaccinarea, orice i se întâmplă copilului sau cuiva din comunitate, părintele și-a asumat această responsabilitate”, a precizat ministrul Educației.


Șapte vaccinuri obligatorii


Astfel, pentru a-și putea înscrie copilul în unități publice de învățământ, părinții vor trebui să facă dovada administrării a șapte vaccinuri obligatorii: hepatitic B (administrarea la 48 - 72 de ore de la naștere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la vârsta de 2, 4 și 11 luni), BCG (se administrează la naștere), hexavalent (se administrează în trei doze, la 2, 4 și 11 luni), tetravalent (la șase ani), ROR (se administrează la 1 an și la 5 ani) și dTPa - diftero-tetanic-pertussis acelular (se administrează la 14 ani).


O adeverință importantă


De asemenea, proiectul legii vaccinării prevede ca părinții care refuză să își vaccineze copiii după ce vor fi informați în legătură cu riscurile, ar urma să primească avertismente și apoi amenzi care pot ajunge la 10.000 lei. Pentru înscrierea copiilor la creșă, grădiniță sau școală, părinții vor trebui să prezinte adeverințe care să arate dacă cei mici au fost sau nu vaccinați. Deși în anii 2000, această hârtie obținută de la medicul de familie era obligatorie, ulterior, Ministerul Educației nu a mai inclus-o pe lista documentelor necesare la înscrierea în colectivitate.


Măsura, deși nu este pe placul părinților anti-vaccinuri, este bineprimită de părinții copiilor imunizați, care consideră că nu este normal ca un copil cu risc ridicat de îmbolnăvire să fie inclus în rândul celorlalți copii.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.6642 secunde