Copii umiliți de colegi la școală, părinți disperați. "Desființați recreațiile!"

1863
10

Articole de la același autor

"Mereu râd copiii de mine. Li se pare că nu sunt de gașcă, nu știu ce au cu mine. Săptămâna trecută, un coleg m-a făcut prost pe grupul de pe WhatApp, în care suntem toți din clasă, și ceilalți au râs și au adăugat alte cuvinte urâte. Apoi, pentru ca să nu văd eu, m-au dat afară din grup. I-am spus mamei că nu mai vreau să mă mai duc la școală", povestește un elev de clasa a IV-a, care a fost victimă a bullying-ului. 


Unul din patru copii este umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor, unul din șase copii este bătut în mod repetat, iar aproape trei sferturi din copii afirmă că au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar. Acestea sunt cifrele care reies din cele mai noi studii privind copiii abuzați la școală de colegi. Asta în timp ce statisticile oficiale ale inspectoratelor școlare județene indică mai puțin de 8.000 de cazuri de violență în școli, reliefând clar că multe din cazuri nici măcar nu ajung să fie raportate. 


Fenomenul de bullying în școli a luat amploare în ultimii ani și afectează din ce în ce mai mulți copii, fie că sunt victime, fie că sunt martori. De altfel, la nivel european, România se situează pe locul al treilea în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape un sfert din elevii cu vârste de 13-15 ani au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară. 


Acesta este motivul pentru care organizația Salvați Copiii România a lansat, ieri, campania "Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!", pentru a preveni un fenomen de amploare, pe care instituțiile de învățământ nu îl identifică, nu îl gestionează, în condițiile în care statistica spune doar că 38 la sută dintre școli beneficiază de consilier școlar, preponderent în mediul urban. 


Fenomen în creștere 


Pentru semestrul întâi al anului școlar 2016 - 2017, datele culese de la inspectoratele școlare județene indică un număr de 7.690 de cazuri de violență în școli. Însă cifrele reale sunt departe de o reprezentare corectă a unei realități școlare în care, zi de zi, toți actorii implicați - elevi, cadre didactice, părinți - vorbesc cu îngrijorare de un nivel de creștere al violenței între copii. În oglindă, trebuie spus că România avea, la finalul anului școlar 2016 - 2017, un număr de 2.209 consilieri școlari, pentru cele 6.221 unități de învățământ din rețeaua de educație, din care 792 de grădinițe și 5.429 de unități de învățământ preuniversitar. 


Organizația Salvați Copiii trage, astfel, un semnal de alarmă, și solicită autorităților decidente luarea unor măsuri urgente, care să redea elevilor recreația, fără să le fie teamă că vor fi agresați și umiliți. 


"Hărțuirea, umilirea repetată și intenționată sunt fenomene care își pun amprenta asupra sănătății emoționale și sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori. Pe termen lung, acești copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare socială, fie că vorbim despre comportamente de abuz și putere, în cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare socială, în cazul copilului-victimă. Mai mult, nici copiii care sunt martori nu au parte de un mediu școlar sănătos, ei simțindu-se fie complici, fie intimidați și amenințați de comportamentele de bullying ale colegilor lor. Acești copii vor înțelege că relațiile interumane se construiesc pe o ierarhie a puterii în care abuzul este apanajul celui puternic", explică Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.


Aceasta susține că școlile nu au o abordare comună în cazurile de bullying. Ba mai mult, nici Regulamentul - cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, nici Statutul elevului, documente de referință în organizarea activităților și conduitei școlare, nu conțin precizări specifice în legătură cu fenomenul de bullying. 


"Am cerut psihologilor școlari să se miște mai mult!" 


Specialiștii susțin că, în zece minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale să fie extrem de grave. Sunt cele zece minute de pauză, în care unul din patru copii din școlile românești este victimă a bullying-ului, în mod repetat. 


La Constanța, inspectorul școlar general, Petrică Miu, este de părere că acest fenomen ar putea fi stopat numai cu ajutorul psihologilor școlari, deși spune că nu cunoaște foarte multe cazuri. 


"Consider că situațiile de acest gen, chiar și de violență în școală, pot fi prevenite și atenuate numai discutându-se foarte mult, ținând legătura cu elevii, cu părinții. Cadrele didactice trebuie să fie atente și să observe ce se întâmplă și să ia măsuri pentru a se discuta problema. De aceea, am cerut psihologilor școlari să se miște mai mult și să fie printre elevi, să monitorizeze cazurile și să se implice în rezolvarea lor", a declarat șeful ISJ Constanța. 


Comentează știrea

Anca
8 noiembrie 2017
Clasa 4a

In clasa patra pe whats up?! Mai bine si-ar baga nasul intr-o carte! Dar de ce ma mir ca astia la varsta asta fac sex!

Domnul diriginte
8 noiembrie 2017
...

Anca nu te mira...doar tu ai inceput din clasa a 7 a...e vina parintilor in totalitate pt educatia oferita. ..

CONSTANTEA
8 noiembrie 2017
wooww

Parintii sunt de vina pentru lipsa de educatie a copiilor la scoala.Nu are legatura cu pauza dintre ore

Gio
8 noiembrie 2017
Genetic, psihologic

Totul pleaca de la parinti si profesori. Parintii paseaza genetic si moral rautatea lor celor mici intr-un mod pe care poate nici nu-l constientizeaza. Iar profesorii vor sa-si ia doar leafa si sa scoata elevi buni din ei, neluand in calcul ca pot iesi destepti dar viitoare bestii sociale. Efortul trebuie sa fie comun, parinti, profesori, psihologi.

Leus
8 noiembrie 2017
Copii agresati

Ce este "bullying" ? Vorbeste romaneste ? De ce nu ne aparam limba noastra frumoasa de incluziuni ?

mihai
8 noiembrie 2017
vrajeli

Fenomenul acesta este de cand lumea , am 30 ani si de pe vremea cand eram eu in sc generala se practica si nici nu se va opri asa ca nu mai umflati atata. unde sunt copii multi sunt si caractere diferite deci in consecinta nu au cum sa fie toti la fel de ascultatori. trebuie sa iasa cativa mai in fata sa se afirme.

Liviu Burebista
8 noiembrie 2017
desfiintati organizatia Salvati Copiii Romania

Astia de la ong-ul Salvati Copiii nu sant normali la cap. Cum Dumnezeu sa desfiintezi pauzele copiilor?. Cred ca nu va mai trece mult timp, si vor spune ca daca vom desfiinta scolile , atunci se va rezolva problema hartuirii intre copii. Organizatia asta super inteligenta este oare finantata de omnipotentul George Soros? Romania ar trebui sa ia exemplul Ungariei si sa interzica toate ONG-urile cu finantare din strainatate, in special cele finantate de satana Soros.

Pavel
8 noiembrie 2017
Acasa dobitocii,la scoala cine-o mai rezista

De la bun inceput,parintii trebuie sa explice copiilor ca scoala,invatatura, este un mod de a se dezvolta ca oameni respectabili si ca ei trebuie sa respecte si sa asculte dascalii la ore,apoi sa invete. Din pacate nici societatea nu ofera exemple cum ca daca ai scoala si educatie,cultura,esti apreciat,ba dimpotriva.... Se tot baga in fata tot felul de asa zise vedete,niste ordinare ce-si obtin titulaturile prin futai cu sefii si prin promovari ale unor lichele din media,apoi se vede cam ce rahati conduc institutii importante ale statului,oameni inculti si dubiosi,fara multa cultura,se vede cum oamenii valorosi sunt prost platiti si marginalizati. Ce exemple sa ia niste copii? Nici regulamentele scolare nu sunt clare,cei cu probleme fiind tolerati,ba mai vin si parintii dilii si fac scandal. O societate sanatoasa este atunci cand niste reguli bune sunt applicate ferm,inclusiv in scoli.Cat de bun professor ai fi,nu faci fata unor derbedei incurajati sa ramana derbedei de propii lor parinti, multi derbedei la randul lor.

Cetatean
8 noiembrie 2017
European

Corect. Numai ca in ziua de azi copiii petrec mult timp in fata unor ecrane, avand acces la informatii pozitive, dar si negative, cu foarte putina interactiune umana, care sa ii ajute in relatiile cu ceilalti. De altfel multe informatiile pe internet sunt false sau corupte, copilul fiind usor de influentat si pacalit. Faptul ca parintii nu isi aloca timp pentru a monitoriza programul copiilor, pentru a comunica cu proprii copii, consider ca e principala problema. Ei sunt responsabili pentru acestia!

Răspuns la: vrajeli
Adăugat de : mihai, 8 noiembrie 2017
Fenomenul acesta este de cand lumea , am 30 ani si de pe vremea cand eram eu in sc generala se practica si nici nu se va opri asa ca nu mai umflati...
Paste
13 noiembrie 2017
#rage

Desființați recreațiile. Zău? Păi da când mergem noi din clasă în clasă? CÂND MÂNCĂM? Bullyingul se poate întâmpla și în afara clasei. Există spatele blocului, scara, strada etc. Nu îi e comod? Mută-l!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3797 secunde