Copii condamnați să crească fără familie. Legea adopției le distruge orice șansă

1065
10
Copii condamnați să crească fără familie. Legea adopției le distruge orice șansă - fotofondadoptii-1444409800.jpg

Articole de la același autor

Deși ar trebui să simplifice procesul și să le facă viața mai ușoară copiilor fără familie, noua Lege a adopțiilor nu este tocmai pe placul tuturor. Există voci care consideră că actul normativ face mai mult rău decât bine și îi defavorizează pe copiii instituționalizați.


"Modificată de trei ori până în prezent, în octombrie 2009, noiembrie 2011 și septembrie 2015, noua Lege a adopției nu aduce modificări în favoarea copiilor pentru care nu se pot identifica familii de adopție națională. Astfel, sunt discriminați copiii cu dizabilități, cei cu vârsta peste cinci ani și cei de etnie romă", explică Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis. Organizația militează pentru drepturile copiilor și susține adopțiile internaționale, mai ales pentru copiii greu adoptabili în țară. Reprezentanții Protecției Copilului confirmă că centrele de plasament sunt pline de copii care aproape că nu au nicio șansă să fie adoptați. Aceștia fac parte din categoria "copiilor greu adoptabili", adică de vârstă mare, grupuri de frați, de etnie romă, cu întârzieri de dezvoltare sau cu handicap. Practic, pentru aceștia nu se găsesc familii care să vrea să-i ia acasă și să le ofere un cămin.


Li se ia dreptul de a crește într-o familie!
"Statul român preferă să mențină în sistem zeci de mii de copii abandonați, separați definitiv de părinți de când au venit pe lume, în loc să le respecte dreptul de a crește într-o familie de adopție sau de plasament familial. Mai grav, în ultimii ani, copiii sunt luați din familiile asistenților maternali în care au crescut ani buni, cu care au dezvoltat legături de atașament, pentru a fi reinstituționalizați în centre de ocrotire a minorilor", spune Azota Popescu.


Aceasta consideră că deși Guvernul a tot modificat legile în ultimii ani, nu dorește, de fapt, schimbarea Legii adopției. "Deși această lege este depășită, netransparentă, discriminatorie, în neconcordanță cu noul Cod Civil și convențiile interna-ționale la care România este stat parte, totuși, întreaga clasă politică din România ignoră interesul superior al copiilor abandonați. Dezinteresul Guvernului față de interesul superior al copiilor care nu sunt ceruți în adopție națională din cauza dizabilităților, vârstei, etniei, ne îndreptățește să acționăm Guvernul în judecată. Decizia este motivată de suferința copiilor uitați de părinți prin spitale și neglijați de stat prin centre de ocrotire minori până la vârsta de 18 ani, de drama copiilor reinstituționalizați și a unor tineri dezinstituționalizați, expuși riscului de exclu-ziune socială. Toate acestea sunt probe indubitabile pentru a cere instanțelor de judecată să facă dreptate", mai spune președintele Asociației Catharsis.


"S-a ales praful de copilăria lor!"
Acesta cunoaște numeroase cazuri de copii pentru care soarta ar fi fost mult mai ușoară dacă Legea adopției ar fi fost concepută și în favoarea lor. Cel mai grăitor este cazul unei fete din Constanța, Iordana, care a fost la un pas de a fi adoptată de o familie din Elveția, dar statul român s-a împotrivit. "S-a ales praful de copilăria, adolescența și viitorul ei. Legea adopției a despărțit-o definitiv de familia din Elveția pe care Oficiul Român pentru Adopții a selecționat-o în noiembrie 2002 pentru adopția ei. A fost reinstituționalizată la vârsta de 15 ani, după ce a trecut prin două familii de asistenți maternali, în loc să se bucure de dragostea și ocrotirea părinților adoptivi, singura familie care a iubit-o și care s-a luptat zece ani cu autoritățile române pentru adopția ei", povestește Azota Popescu.


Tot sistemul este cel care a despărțit două surori pentru totdeauna. O fetiță a fost adoptată în Italia, în ianuarie 2004, iar cealaltă se află de 13 ani la același asistent maternal. Iar un băiețel se află de 12 ani în plasament familial, timp în care Legea adopției s-a schimbat de trei ori, dar nu și pentru el. Pe certificatul de naștere, la rubrica numele mamei, numele tatălui, sunt două liniuțe. Impresionant este și cazul unei fetițe pentru care mama biologică și-a dat de cinci ori consimțământul la adopție. Nu a fost, însă, cerută în adopție națională. La vârsta de nouă ani a fost reinstituționalizată în loc să fie dată spre adopție internațională familiei din Germania pe care Oficiul Român pentru Adopții a selecționat-o în august 2003 pentru adopția ei. Iar un băiețel de etnie romă a crescut în cinci familii de asistenți maternali și prin cinci centre de ocrotire a minorilor. În loc să fie dat spre adopție internațională familiei din Italia selecționată de Oficiul Român pentru Adopții în august 2003, a fost reinstitu-ționalizat într-un centru de ocrotire minori în care se află și astăzi.


Comentează știrea

Ionel
10 octombrie 2015
Fara ipocrizie!

Ce familii cu pretentii de normalitate ar adopta un pui de tigan?

Parlamentarul cretin
10 octombrie 2015
Nu numai tiganii abandoneaza copii

Nu legea adoptiei le distruge orice sansa ci PARLAMENTARII incompetenti ( nu toti desigur) care au elaborat si votat o asemenea lege le distruge tot. Trebuiesc sanctiuni drastice pt cei care dau legi strambe,taieri din salarii,penalizati.

ABC
10 octombrie 2015
Pt 1 : mai cititi si medicina si mai ales cum se previn bolile care se transmit prin relatiile sexuale

O familie cu pretentie de normalitate poate face copii, dar asta presupune ca cei 2 parteneri sa nu fie plini de infectii bacteriene si virale ( venerice) de tot felul aduse de la partenerii nenumarati pe care i-au avut amandoi pana sa se casatoreasca. Orice pacat se plateste.

cititor
10 octombrie 2015
articol excelent

In sfarsit un articol interesant ...vedeti ca se poate ? daca nu s-ar promova barfele atat de mult ,presa chiar ar putea schimba ceva in tara asta. Felicitari Andreea pt un articol atat de important !Nu te opri aici ...

Florin
10 octombrie 2015
Nou si sigur!

Ne veti gasi mereu! Suntem o echipa in plina ascensiune si prezenti peste tot. Si mereu vom fi vazuti, pentru ca suntem ambitiosi si nu ne lasam pana cand nu reusim! Si inca mai avem nevoie de colaboratori la fel de ambitiosi, care vor cu putere un viitor mai bun, prosperitate si succes. Veniti acum in echipa noastra si castigati bani! Cereti toate detaliile la adresa de email: [email protected]

Zia
10 octombrie 2015
Contraceptia pentru prostime!

Caravane de sterilizare prin tara,asta ar trebui ! Prostimea vrea sex dar nu stie nici sa foloseasca sapunul,daramite anticonceptionalele...Sa monteze statul sterilete bolovancelor care oricum se f.. dar nu vor sa faca copii ! La ce bun sa faci copii intr-o tara cu viitor complet incert ? Nici familiile de conditie medie nu-si permit sa arunce copii in valtoarea unei Romanii toxice si se multumesc sa creasca un copil,caruia sa-i poata oferi un minim de conditii de dezvoltare.

Politicieni corupti
10 octombrie 2015
adoptii copii

Nu au nici un interes sa dea copiii spre adoptie pentru ca nu mai ies bani ! Da!!! Spalari de bani ! Nu conteaza ca copilul ala are nevoie de o familie, de dragoste, intelegere etc. pt a se dezvolta normal si a fi fericit ! Baga strambe statul asta condus de imbecili umflati si gretosi : tre sa ai locuinta, tre sa ai nu stiu ce salariu, etc.

madalina
10 octombrie 2015
adoptie

sa adoptam caini maidanezi pentru ca e foarte usor! copii orfani se dau foarte greu persoanelor iubitoare de puiul uman, ,,,,,,,

Răspuns la: articol excelent
Adăugat de : cititor, 10 octombrie 2015
In sfarsit un articol interesant ...vedeti ca se poate ? daca nu s-ar promova barfele atat de mult ,presa chiar ar putea schimba ceva in tara...
cristina
11 octombrie 2015
Un sistem simplu si garantat!

Un sistem simplu si garantat! Noi iti vom arata cum sa creezi bogatie pentru tine si familia ta, in timp foarte scurt! Avem un sistem simplu si garantat prin care sa obtii venituri consistente chiar din prima luna, fara sa fie nevoie sa construiesti retele de oameni. Contacteaza-ne urgent la adresa de email: [email protected]

Flori
11 octombrie 2015
Da, as adopta un pui de tigan!

Eu! Cunosc tigari care sunt de o mie de ori mai corecti si mai muncitori decat romanii. Nu au avut sansa la o educatie, nu au posibilitati materiale, dar nu dau in cap ci se zbat sa supravietuiasca prin munca cinstita. E drept, majoritatea celor din aceasta etnie ne inspaimanta prin murdarie, nu atat fizica, ci mai ales comportamentala si sufleteasca. Dar hai sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala, caci nu suntem mai breji decat ei! Si ei sunt oameni si s-a demonstrat ca intr-un mediu adecvat infloresc. Si nu, nu sunt ipocrita!

Răspuns la: Fara ipocrizie!
Adăugat de : Ionel, 10 octombrie 2015
Ce familii cu pretentii de normalitate ar adopta un pui de tigan?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Februarie 2015
Stire din Social : Lungul drum al adopției
Vineri, 19 Septembrie 2014
Stire din Social : LEGEA ADOPȚIILOR, SIMPLIFICATĂ
Pagina a fost generata in 0.505 secunde