Copacii de pe bulevardul Ferdinand, "măcelăriți" cu drujba. "Sunt tăieri de corecție"

2061
9

Articole de la același autor

Constănțenii care s-au plimbat zilele acestea pe bulevardul Ferdinand, dinspre Gară spre centru, au fost șocați să descopere un peisaj urban ce aduce mai mult a Cernobîl. Copacii din fața blocurilor cu patru etaje de vizavi de parc au fost toaletați de lucrătorii de la Serviciul de Spații Verzi al primăriei și au mai rămas numai trunchiul și câteva crengi de ei. În timp de reprezentanții autorităților locale spun că este vorba despre o toaletare obișnuită, unii locatari din zonă consideră că arborii au fost pur și simplu "măcelăriți".

An de an, toamnă de toamnă, copacii din Constanța devin victime ale drujbelor angajaților primăriei. Unii sunt tăiați direct de la rădăcină, alții doar ciuntiți. Din păcate, nu toți supraviețuiesc așa-zisei toaletări, după cum spun și lucrătorii. "Am trecut pe lângă muncitorii care tăiau copacii. I-am întrebat de ce îi ciuntesc în halul ăsta și mi-au spus că se cheamă toaletare. Apoi i-am întrebat dacă își mai revin dacă lasă din ei doar câteva crengi goale și unul dintre muncitori mi-a răspuns arogant că unii își revin, alții nu. Mi se pare o crimă ceea ce se întâmplă, mai ales într-un oraș unde spațiile verzi și arborii sunt din ce în ce mai puțini", ne-a povestit A.M., o constănțeancă din zonă. Femeia este indignată mai ales de atitudinea lucrătorilor, care, dincolo de modul urât cum i s-au adresat, păreau că taie la întâmplare, fără să respecte vreo regulă sau vreun principiu al horticulturii.

Sunt tăieri de corecție, cerute de locatari

"Muncitorii aceia puneau drujba și tăiau unde apucau. Probabil că aveau ca misiune să adune lemne de foc pentru la iarnă. Le taie săptămâna aceasta și le dau sărmanilor săptămâna viitoare", ne-a mai spus femeia.

Contactat telefonic, șeful Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman, ne-a declarată că tăierile au fost solicitate chiar de către locatarii blocurilor din zonă. "Este vorba despre tăieri de corecție. Lucrarea a fost cerută de locatarii blocurilor. Tăierea este regenerativă. Deși pare mai drastică, acei arbori își vor reveni până la primăvară", a conchis șeful de la Spații Verzi.

Potrivit acestuia, toaletările de acest gen se fac în perioada de toamnă, tocmai pentru ca la primăvară copacul să înverzească în mod corect. O coroană formată cât mai aproape de forma naturală, completată de o toaletare periodică asigură o viață mai lungă.

Din păcate, deși necesară, această toaletare sluțește arborii și transformă peisajul urban într-unul apocaliptic. Aliniamentul stradal pare mai mult desprins dintr-un film de groază decât dintr-un oraș al anului 2016.

Comentează știrea

a-mirabilis
7 noiembrie 2016
coronamentul pomilor

Alo,nea Georgica de la Spatii verzi,taierile pentru ajustarea coronamentului unui pom este o treaba normala pentru intretinerea pomilor si se face cat de cat dupa niste reguli daca nu stiintifice cel putin rustice.Si ,taierile se fac oblgatoriu de voi,ca este domeniu public si nu la cererea neaparata a locuitorilor orasului.Un pom trebuie sa fie estetic,si sa prezinte siguranta sa nu cada la in vant mai puternic peste oameni ,case si masini.Asa ca ti-as recomanda sa iei la pas cu pas toate strazile si bulevardele,vezi ce trebuie facut si,treci la toaletarea coronamentelor copacilor.Dar fa-o cu profesionisti care sa stie ce si cum se face un coronament.Inregistreaza cantitatea de lemn rezultata si repartizati-o la institutiile care se incalzesc cu lemnesau cel mai bine vindeti.Tu ce specialitate ai?Culegator de ciuperci sau de vreascuri uscate.?Te pomenesti ca nu ai tangenta cu,agricultura,horticultura.

un cunoscator
7 noiembrie 2016
masacru cu tronsoneza

asa cum spune comentariul nr.1, treaba asta care se numeste tualetare se face stiintific, se invata si se conduce de arhitecti de spatii verzi. ce facem noi este nu numai masacru dar si furt de lemne.este suficient sa vorbiti cu un analfabet care are drujba la centura si sa-i dati adresa unde sa va livreze lemnul.au preturi bine stabilite pt. salcam,platan sau tei....la Paris se tualeteaza platanii de pe marile bulevarde la fiecare 2 ani. poate arunca primaria un ochi prin acea zona. pe faleza nord in fiecare primavara ,o echipa de betivi drujbari reteaza fara nici o noima maslinii salbatici. dintr-o padure au ramas azi exact 4!!!!!!!va asigur ca voi fi prezent in primavara 2017 si am sa va chem sa filmati.

Dovada,tovarasi...!
7 noiembrie 2016
Dovada....!

Infractorii din primarie in frunte cu Fagadau sau Mazare cer numai dovezi cand sunt acuzati de hotie.Le spuneam odata ca dovezile sunt pe strada.Noi nu avem nevoie de procurori,dovezi sunt la tot pasul,chiar si intr-o poza luata la intamplare.Unde intorci capul,pe strada,in autobuz,in parc,vezi cate o dovada a prostiei lor,a hotiei,a nemerniciei sau a coruptiei alimentate de ei.In poza 6/6 acolo unde o domnisoara cauta ceva in geanta ei si un domn asteapta cu o mana in buzunar,esta o statie de microbuz.Statia nu este semnalizata,este in intersectie si foarte aproape de o trecere de pietoni.Uneori,microbuzul opreste chiar pe trecerea de pietoni.Nervi,injuraturi,pietoni in pericol,coada de masini,claxoane in spatele microbuzului.Nu vede nimeni.Nu vede Vajgadau,nu vede Politia,nu vede Politia Locala ca baietii sunt dresati sa taca.Nu vede nici puscariasul Dragnea ca-i foarte multumit de Vajgadau.Mama voastra de smecheri ! Dispret semanati,dispret veti culege de la noi.Sa nu va indoiti de asta.

spatii verzi
7 noiembrie 2016
toaletari

citim cu atentie toate mesajele transmise de dumneavoastra ,interventia in coroana se executa la nivelul ramurilor principale acolo unde exista ,din pacate fiecare arbore are crestere diferita,uneori poti interveni usor in coroana in alte cazuri trebuie sa ii creezi un ax central .la taierile de corectie desi severa la momentul interventiei faciliteaza seva sa ajunga mai repede spre extremitati,regenerarea este rapida si copacul se va reincarca de vegetatie incepand cu primul an de vegetatie ,in zona interventie de care vorbim lumina nu ajungea la nivelul trotuarului,locatari reclama ca nu vad soarele si stau ziua in amiaza mare cu lumina aprinsa .asigurandu-va de toate bunele intentii ,trebuie sa va comunicam ca nu executam pentru a obtine masa lemnosa ,lemnul obtinut se pune la dispozitia familiilor nevoiase fara venit .va multumim

VALER
7 noiembrie 2016
PAGUBIT

In dimineata zilei data de 13 octombrie 2015 am gasit autoturizmul avariat in parcarea din fata blocului din cauza crengilor cazute "din pomi tualetati de serviciul spatiiverzi ". Am facut poze si am mers la primarie unde am luat legatura cu seful serviciului spatii verzi " domnul COMAN " spunandui ca voi da primaria in judecata pentru prejudiciul adus de copaci care sunt pe domeniul public in administrarea primariei. Acesta a fost foarte amabil si a vrut sa vada personal care din copaci a pricinuit avariile autoturizmului drept urmare ne-am deplasat la locul faptei unde domnul Coman a inceput se defriseze verbal nu numai copacul cu pricina, in cel mai scurt timp posibil.Din 13 octombrie 2015 l-am contactat telefonic ba chiar am fost la primarie si am vorbit fata in fata cu domnul Coman solicitandui interventia la copacul cu pricina de unde de fiecare data am fost linistit ca se va interveni cat mai rapid. La ora actuala am o paguba de 2000 RON reparatia autoturizmului, parchez cat mai departe de copacul cu pricina in care la ora actuala varful coroanei este uscat iar coroana sanatoasa est plina de crengi uscate . Deci domnilor de la spatii verzi raspunsul dumneavoastra nu prea are sustinere cu cele ce se intampla in teren. UNDE SUNT ACEI INSPECTORI DE TEREN

spatii verzi
8 noiembrie 2016
toaletari

chiar lucrarile din acest articol au ca scop evitarea acestor accidente ,se corecteaza ptr a nu crea probleme in viitor ,in ceea ce va priveste va rugam contacatine cand aveti timp va multumim

Crina
8 noiembrie 2016
toaletari

La acelasi regim de toaletare brutal au fost supusi in vara si artarii de pe strada Mircea cel Batran nr.45-49, cei care au scapat acum cca.5 ani de a fi scosi din radacina de primarie, pentru a asigura vizibilitatea unui panou publicitar ( montat in fata restaurantului Scapino), panou care dupa 2 ani a fost dat jos, fiindca era un real pericol la furtunile mai puternice. Artarii aveau 20 de ani...si odata cu reabilitarea strazii Mircea au rasarit niste stalpi de iluminat, in locul lor. Mai trist e ca bietii pomi, fara coroana si cu radacina plina de ciment, nu au primit un strop de apa toata vara, asa ca inca vreo doi se vor usca pana la vara, dar sunt toaletati...

cetatean indignat
25 noiembrie 2016
raspundere penala pentru distrugerea pomilor din Constanta

La blocul 28 pe Str. Dionisie cel Mic 56 s-au taiat castani fara aprobare, dupa bunul plac al locatarilor in frunte cu presedinta blocului.La scara A a ramas doar tulpina de 1 metru a unui castan fara ramuri.La scara B a taiat Florin drujbaru de la primarie specialistu lui peste,un alt castan.A fost taiat pentru ca asa a vrut un vecin de la etajul 1 de la sc B,a taiat castanul pe motiv ca asa a spus presedinta blocului.Nici el nu stia ce sa mai spuna ba presedinta ,ba ca loveste canalizarea radacinile copacului, asta acum aproximativ 6 an.Motivul era altul le cadeau frunze pe masina si le murdareau masinile,Toate aceste nenorociri au inceput de când s-a mutat presedinta blocului in urma cu aproximativ 10 -15 ani in blocul 28.Acesti vecini si presedinta blocului nu a plantat nici un pom si nici ceilalti vecini. care s-au mutat tot de cativa ani, nu le placeau pomii ca fac frunze. Cand vor planta pomii taiati ? De distrus au distrus ce au plantat altii.Anul trecut au toaletat 15 pomi si unul a fost taiat desi aveau aprobare pentru toaletatrea pomilor,nu taiere.Acum 6 ani aveau aprobare pentru a taia o salcie din spatele blocului 26 si un plop din spatele blocului 28 pe langa acesti pomi, au taiat si castanul de la blocul 28 sc B pe motiv ca radacinile distrug canalizarea.Daca radacinile castaniilor distrugeau canalizarile din beton,trebuiau sa taie toti castanii si de la celelate scari.dar nu s-au taiat s-a taiat unde a vrut fiecare vecin si Florin drujbaru. Un alt dobitoc de la parter, de la sc B blocul 26 a vrut toaletarea pomilor ca nu are soare.Cum dracu sa aiba soare daca dobitocul si-a pus geamuri fumurii.dar tot cu ajutorul lui Florin drujbaru a macelarit toti pomii care nu atingeau nici nevelul etajului 1.Sa se sesizeze toate organele de control si sa raspunda penal pentru faptele lor.Tot ce s-a taiat in acesti ani si nu s-a plantat nimic pana in ziua de azi Primaria nu a plantat nicun copac la blocul 28 .in locul celor taiati Cati pomi trebuie sa se planteze pentru un castan taiat? Dar pentru 2 de la blocul 28?3 sau 4 pentru un pom taiat? Când ii plantati? Nu s-a facut nicio verificare, sa se numroteze pomii,sa se scrie denumirea pomilor, fiecare a taiat ca in codru dupa bunul lui plac,ce a vrut, ca in hartii nu scria denumirea pomilor..Au lasat in schimb radcinile ca dovada pentru organele de control.Tulpina de un metru a unui castan.iar acea tulpina au lasat-o pentru ca le strica gardul de fier cu plasa de sarma, care este de 1 metru, pe care nu le-au scos de la scara A ,unde locuieste dna presedinta. Au ciuntit anul trecut 1 nuc, tei, castani.Stiti cata puscarie faceti pentru un pom taiat ilegal daca erati afara? Afara isi lasa mostenire din generatie in generatie pomi batrani de zeci, de ani, cedri de sute de ani,iar la noi potopul.Pomii din Constanta arata ca dupa uragan.Ne rad si curcile când vin strainii in oras.Mergeti afara si vedeti orase inconjurate de paduri,casete pentru copaci si flori care se schimba dupa anotimp cu diametre corespunzatoare, Pomi si flori unde sunt strazile cu lanturi de magazine. Pe strada Stefan cel Mare nu gaseti un copac o floare totul este betonat.La City Mall munti de beton.Numai casete cu flori nu sunt alea parca sunt morminte. Trebuia sa le fac mai inalte ca si asa nu se vede nicio floare la ce inaltime au.. Copaci nu exista ,numai beton.Constanta orasul betonului.Sa tot stai vara la umbra betonului de la mall.In Constanta totul este facut in bataie de joc.Sunteti mandrii ca aveti ce sa lasati in urma copiilor vostri,un oras urat fara pic de verdeata. Cat este pedeapsa pentru taierea ilegala a unui pom? Cat este pedeapsa pentru distrugera pomilor din Constanta ? Ne mai miram de ce nu ploua vara,ca nu putem respira de praf si de noxe,pentru ca se taie copacii ca la nebuni. Fiecare face ce vrea, pana intr-o zi când cei vinovati vor raspunde distrugerea pomilor,a vegetatiei din Constanta si vor ajunge acolo unde le este locul..

Un cetățean
29 noiembrie 2016
Toaletarea sau eliminare?

În inel 2 au toaletat sau mai bine zis au eliminat copacii de la rădăcină . La diferență de doua zile au venit în același loc și au umplut doua basculante cu lemne,trunchiurI ale copacilor tăiați . Mai rau este faptul ca deși au existat oameni care și au manifestat nemulțumirea fata de aceasta defrișare , au existat și mulți care se bucurau și asistau încântați la acest fenomen.aceeași care toată vara și au făcut veacul la umbra coroanelor verzi,acum aplaudau tăierea lor din rădăcină . Sunt un cetatean curios și mă întreb cine autorizează aceste defrișări , cui folosesc ? Dacă lumea e plina de cretini și I se nazare unuia sa taie un copac ,ca îl încurcă pe el ca nu mai poate sa și întindă liniștit chiloții la geam,pai primăria execută ? Chiar așa tâmpiți lucrează în slujba noastră ? Trimit toate maimuțele cu drujba sa distrugă tot , sa aibă babele ce aplauda ca li se usucă chiloții după sarma mai bine,copacii aia țineau umbră și sa I taie da I naiba.au lăsat în urma un peisaj dezolant.trunchiuri tăiate și copaci măcelăriți . Exact ca și sufletele ălora care fac ăsta sau aplauda initiativa

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6728 secunde