Controversă în privința tunelurilor dezinfectante din școli. De ce nu sunt eficiente

155
Controversă în privința tunelurilor dezinfectante din școli. De ce nu sunt eficiente - 123-1591803841.jpg
Controversă în privința tunelurilor dezinfectante din școli montate deja de autoritățile locale din mai multe zone ale țării. Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că nu a cerut montarea unor astfel de dispozitive. Medicul Virgil Musta a explicat că astfel de tuneluri sunt folosite pentru dezinfectarea echipamentelor și că pot provoca alergii și iritații, informează Digi24.


"Primăriile trebuie să răspundă de ce au cumpărat așa ceva, în condițiile în care Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă, spune Monica Anisie. Noi am spus că nu avem nevoie decât de acele covorașe dezinfectante. Noi nu am pomenit nicio secundă de aceste tuneluri. De ce? Pentru că sunt copii care au alergii și chiar și profesori", a spus ministrul Educației.


Institutul Național de Sănătate Publică spune că pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată, pentru că nu oprește răspândirea virsului. Mai mult, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii și la probleme gastrice și respiratorii.


Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli infecțioase Timișoara, a explicat că astfel de tuneluri sunt folosite pentru dezinfectarea persoanelor care poartă echipamente speciale, conform Digi24.


"Ele sunt foarte puțin eficiente când treci două secunde prin ele, moment în care se stropește cu o substanță mai mult sau mai puțin toxică. În general, aceste substanțe, dacă sunt eficiente, produc conjunctivită și alergii la nivelul tegumentelor, iar dacă nu sunt eficiente, stropești degeaba", a spus medicul.


El a explicat că aceste substanțe sunt folosite în spitale, pentru personalul care poartă combinezoane speciale, astfel încât, la dezechipare, riscul de infectare să fie minim.


În lipsa unui echipament special, substanțele din tunelurile de dezinfectare "pot declanșa alergii ale tractului respirator, la cei cu patologie cronică pulmonară, și au un efect negativ pentru că decolorează hainele cu care suntem îmbrăcați", a spus Musta.


Medicul spune că elevii care merg la pregătire sau la examene trebuie mai degrabă să treacă pe covorașul dezinfectant, iar școlile trebuie să aibă dezinfectanți eficienți pentru suprafețe.


"Poate că ar fi util, în momentul când copiii revin în școală, primele ore să fie ore de educație de igienă și cum să te ferești de contaminarea cu COVID, când trebuie să porți mască, să te speli pe mâini, să nu mănânci înainte de a te spăla pe mâini. Cred că aceste lucruri sunt poate mai utile decât a trece pur și simplu printr-un tunel dezinfectant", a mai spus medicul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7608 secunde