Contorizare separată la utilități pentru toate apartamentele

2367
3
Contorizare separată la utilități pentru toate apartamentele - calorifertermostatgf3-1311610945.jpg
Guvernul intenționează să introducă contorizarea separată a utilităților pentru toți proprietarii. Astfel, toate apartamentele ceaușiste ar putea avea contoare separate atât pentru apă rece, cât și pentru apă caldă, căldură și gaze. Mai mult decât atât, facturile vor fi emise individual și nu pe asociații. Aprobarea documentului legislativ, care a primit deja aviz favorabil din partea Consiliul Legislativ al Senatului, ar putea însemna și debranșări separate, numai pentru locatarii rău-platnici.

Potrivit noii legi, fiecare furnizor de utilități va trebui să încheie contract cu fiecare proprietar în parte și nu doar cu asociația, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a noului act legislativ. Măsura deși pare binevenită, este, la momentul acesta, aproape imposibil de realizat.

Contoare individuale, nu repartitoare de costuri

În județul Constanța numai con-torizarea și facturarea gazelor naturale se face individual, pe apartament. Contorizarea apei reci se face conform apometrelor din fiecare apartament, dar RAJA facturează către asociație, pe baza consumului înregistrat la branșament și nu a cumulului consumului din apartamentele blocului respectiv. De asemenea, RADET facturează tot pe baza consumului înregistrat la branșamentul asociației, chiar dacă toate apartamentele sunt contorizate termic. De altfel repartitoarele de căldură de pe calorifere nu sunt contoare în sine, ci doar repartitoare de costuri, ajutând la împărțirea facturii de căldură a blocului pe apartamente, în funcție de cifrele înregistrate pe repartitor.

"Sistemul centralizat trebuie să dispară!"

Așadar, chiar dacă utilitățile vor fi separate pe fiecare apartament, rămâne de văzut cum vor fi plătite cheltuielile pentru spațiile comune. Mai mult decât atât, întrebarea care stă pe buzele multor proprietari este cine va suporta costurile contoarelor indi-viduale și ale montării acestora. Alții cred că este o inițiativă foarte bună pentru că astfel vor fi siguri că plătesc numai ceea ce consumă.

"Sistemul centralizat trebuie să dispară. Plata de apartament a utilităților este excelentă, mult mai bună decât sistemul la colectiv pentru că nu vor mai rămâne fără apă sau căldură și locatarii care plătesc la timp. De obi-cei, primii care își plătesc întreținerea sunt oamenii simpli și pensionarii. Restanțierii sunt tot cei cu bani", ne-a spus Codin Pârvu, din Constanța.

Imposibil în blocurile vechi!

Pe de altă parte, reprezentanții asociațiilor de proprietari consideră că punerea în aplicare a prevederilor respective este imposibilă. "Acest lucru ar fi posibil numai dacă alimentarea se face pe orizontală, la intrarea în apartament, cu conducte care să meargă la toți robineții și cu apometru montat la intrarea în apartament. Este valabil atât pentru alimentarea cu apă, cât și cu energie termică. Ceea ce nu se prea poate pentru că blocurile vechi sunt construite în sistem de alimentare pe verticală", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu.

Separat, dar să știe și asociația

În ceea ce privește facturarea individuală, există o prevedere a ANRSCE prin care este posibilă încheierea unei convenții individuale de plată, astfel încât factura să fie pe apartament și nu pe asociație. "Acest lucru se poate face numai pe baza unui contract încheiat între cele trei părți - asociația, proprietarul și furnizorul. Asociația trebuie să stabilească cine suportă diferența între citirea de la apometrul apartamentului și cea de la branșament, pentru care se facturează la RAJA și la RADET", a mai adăugat Marcel Dragu. 

Comentează știrea

admirator
26 iulie 2011
?!!!!!!!

articolul este vadit tendentios si gresit; cea mai mare parte a cetatenilor si-au montat astfel de contoare de ani buni; acum, politicienii se gindesc sa vina si cu o lege moderna, nu cu chestia aia medievala care dadea pedepse colective (debransarea intregii scari/bloc); ca de obicei, nitel cam tirziu. Se ridica o singura problema: pentru cei care deja si-au instalat asa ceva, li se da banii pe ele? Daca celor care nu au li se finanteaza montarea, normal ar fi ca cei care si le-au montat pe cont propriu, sa fie despagubiti. Asa se respecta egalitatea in fata legilor. principiul ala din Const.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

consumator
25 august 2011
contorizare in zalau

In Zalau se factura de cativa ani pe apartament consumul de apa rece acum aceste servicii au fost trecute in administrarea unei firme din Cluj care surprinzator nu este pentru o astfel de facturare si face presiuni asupra consumatorilor pentru a schimba contractele din contracte individuale in contracte pe asociatii, scari si alte CAP-uri vi se pare normal spe ca aceasta lege sa apara cit mai repede. Nu exista nu se poate dar este mai simplu pentru o firma sa discute cu un reprezentant de asociatie decit cu 100 locatari plus serviciile gratuite de incasare pentru firma...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6174 secunde