Consultații la Sfântu-Așteaptă la Policlinica cu plată

9417
1
Consultații la Sfântu-Așteaptă la Policlinica cu plată - dd2ce21bc9495a1aa28a9eed910da8eb.jpg
Constănțenii care se prezintă la consultații la Policlinica cu plată sunt nemulțumiți: trebuie să aștepte ore bune numai pentru a fi programați, apoi, tot pe atât, pentru a fi văzuți de un medic.

În ultima perioadă, oficialii Ministerului Sănătății au tot adus în atenție faptul că pacienții nu trebuie să mai aștepte, cu orele, în fața cabinetelor medicale. Bolnavii ar trebui să fie programați, prin telefon sau on-line, astfel încât să știe exact când să se prezinte la consultație și să nu mai aglomereze holurile instituțiilor sanitare.
Astfel de sisteme de programări își doresc și pacienții care apelează la Policlinica cu plată, situată pe strada Ștefan cel Mare din Constanța. De multe ori, sunt nevoiți să aștepte mai bine de două ore pentru a fi consultați de un medic. Două ore, dacă sunt norocoși și prind bon de ordine printre primii, ne-a sesizat constănțeanul Andrei Dobre. "Am ajuns la policlinică în jur de 9,10, cu intenția de a face o programare pentru după-amiază, la radiologie. Aveam nevoie de o radiografie la plămâni. La fișier mi s-a spus însă că fac programări doar pentru următoarea oră. Nu puteam să mă programez nici dacă dădeam telefon, trebuia să vin personal la fișier și să mă înscriu. Până la urmă, am convenit să rămân să fac radiografia în acea dimineață, la ora 11,00, când erau bonuri disponibile. Nici așa nu au vrut însă să mă programeze. Mi-au spus că trebuie să aștept până la ora 10,00, căci de atunci încep să dea bonuri de ordine. Ba chiar doamna de la ghișeu m-a atenționat să nu plec de la policlinică, pentru a nu risca să nu prind loc. Am stat o oră, iar când s-a făcut fix, toată lumea a tăbărât la cele două ghișee. Cine a prins bon, bine, cine nu, a trebuit să mai stea o oră. După care, am mai stat o oră pentru a fi investigat", ne-a povestit constănțeanul.
Pacientul spune că, inițial, a crezut că policlinica nu are dotările infor-matice necesare pentru a face programări și pe o durată mai îndelungată. "Am crezut să voi fi înscris într-un catastif, că nu au computere. Dar nu, mi-au dat de la bun început un bon fiscal și am fost programat pe calculator. În această situație, când totul este informatizat, noi de ce trebuie să stăm la coadă? De ce trebuie să așteptăm ore întregi pentru o investigație? Nu se poate proceda mai elegant, să fie programați prin telefon. Am înțeles că este un număr limitat de bonuri, dar nu este greu: sunt 20 de pacienți pe oră, îi programezi, după care treci la următoarea oră", a mai afirmat pacientul.

Medicii, bată-i vina!
Dr. Adriana Matei, directorul Policlinicii cu plată, ne-a spus că nu este prima dată când îi sunt sesizate astfel de nemulțumiri, atât vizavi de radiologie, cât și de restul specialităților. Programările sunt realizate însă cu o oră înainte de consultație pentru a exista certitudinea că medicul respectiv va fi prezent la clinică. "Știm că oamenii sunt ne-mulțumiți. Mi s-a spus de multe ori: «Eu plătesc, de ce trebuie să aștept atât de mult?». Am stabilit, de comun acord cu medicii care dau consultații la policlinică, să folosim acest sistem de programări, pentru a exista garanția că vor fi prezenți, pentru a-i consulta pe pacienți. Medicii nu sunt angajați ai policlinicii, sunt colaboratori. Vin și dau consultații câte o oră sau două pe zi, după care pleacă. Sunt însă situații când se prelungește o operație, când intervine altceva și nu pot veni. Au fost situații când am programat oamenii, am încasat banii pentru consultație, i-am virat în conturile medicului, prin sistemul informatic pe care îl folosim, iar acesta nu a mai venit la policlinică. Este dificil în astfel de situații, pentru că nici banii nu putem să-i scoatem din contul medicului, nici pacienții nu putem să-i îndrumăm către alt medic", a declarat dr. Matei pentru "Cuget Liber".
Specialistul a continuat: "De aceea, am convenit cu medicii să facem programări doar cu o oră înainte de a începe ei programul. Dacă medicul nu poate ajunge, să ne poată anunță, cu cel mult o oră în prealabil".

Prețurile sunt rezonabile
Pe de altă parte, deși pacienții sunt nevoiți să aștepte ore bune pentru o consultație, reprezentantul policlinicii spune că există și avantaje: prețurile, atât pentru consultații, cât și pentru investigații, sunt cele mai mici din oraș. "Avem aceleași prețuri de acum șase ani, impuse de Ministerul Sănătății. În plus, avantajul nostru este că avem colaborări cu aproxi-mativ 200 de medici, acoperim toate specialitățile", a mai spus dr. Adriana Matei.

Comentează știrea

silviu dima
19 octombrie 2011
consultatie

As dori sa mai consemnez un aspect legat de proasta organizare a acestei policlinici. Dupa ce am asteptat ieri in jur de 2 ore in fata unui cabinet ORL, mi s-a spus ca medicul pentru care luasem bonul respectiv a plecat, asa ca trebuie sa iau un alt bon pentru medicul care era acum in cabinet. Cum perspectiva de a astepta iar vreo doua ore nu-mi suradea deloc, am preferat sa las totul balta si sa caut un cabinet particular. De mentionat si atitudinea superioara a asistentelor care doar ca nu m-au facut prost, desi nu am inteles foarte bine unde era vina mea. Mi-am adus aminte de o batrana, o cunostinta de-a mea, ce povestea cu cateva saptamani in urma cum asistentele din spitalul judetean au anuntat-o zambind, ca in urma operatiei, a contractat virusul hepatitei C. Probabil ca inteligenta lor de exceptie le acorda dreptul de a-i anunta in acest fel condamnarea la moarte. Legea favorizeaza clar cadrele medicale, asa ca noua ce ne ramane de facut ?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Ianuarie 2011
Stire din Sănătate : Ce îi așteaptă pe bolnavi în 2011
Pagina a fost generata in 0.9094 secunde