Mai multe ştiri online:

Constănțenii vor Referendum! Cer ca locuitorii din Henri Coandă să fie mutați la periferie

Ştire online publicată Miercuri, 27 Septembrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Constănțenii din zona Tomis Nord s-au săturat să-i aibă vecini pe locatarii cartierului Henri Coandă. Aceștia spun că mulți din cei care stau acolo nu sunt cazuri sociale, ci se ocupă cu diferite găinării și cu cerșitul, stau și joacă remi sau cărți pe bani și au transformat cartierul într-un ghetou plin de gunoaie, copii desculți lăsați nesupravegheați și coji de semințe sparte la colț de bloc.


„Scandaluri, țipete, zbierete, mizerie, gunoaie. De asta avem parte aici de când ni i-au adus pe cap pe cei care se dau săracii Constanței. Păi ei sunt săraci pentru că nu vor să muncească. Trei sferturi din cei care stau aici nu se duc la muncă pentru că nu vor. Spun că nu găsesc, dar nici nu caută. Stau toată ziua în fața blocului, la umbră, joacă remi și sparg semințe. Și de ce să muncească dacă primesc totul de la primărie? De fapt, din impozitele plătite de noi, cei pe care îi înjură în fiecare zi, dacă le spunem să nu mai arunce gunoaie, să nu mai țipe?”, ne-a întrebat retoric o constănțeancă, în timp ce dădea de zor cu mătura pe trotuar, în fața unui bloc vecin cu cartierul.


Chiar înainte de prânz, când am ajuns noi în zonă, mulți locuitori din Henri Coandă încă erau la cafea. O „savurau” pe trotuar, la o țigară, sau stând pe jos, în ușa blocului. Ceva mai la vale, chiar la șosea, trei jucători înrăiți, printre care și un copil ce părea mai degrabă că ar fi trebuit să fie la școală la acea oră, încinseseră deja o partidă de remi și păreau absorbiți de piese, așa că nici nu ne-au văzut când le-am făcut poză. Lângă ei, niște copii băteau mingea, iar vreo trei - patru maidanezi se hârjoneau. O canapea veche, ce fusese odată crem cu roz bonbon, ținea loc de mobilier urban. În rest, multe ambalaje de mâncare purtate de vânt și țoale smulse de pe sârme și tăvălite în praful din fostele spații verzi ale cartierului.


„Focar de scandal și mizerie!“


Sătui de tot acest peisaj, mai mulți constănțeni au inițiat o petiție online în vederea organizării unui referendum pentru mutarea romilor din cartierul Henri Coandă. 


„Solicităm Primăriei Constanța, ca autoritate locală, și Prefecturii Constanța, ca reprezentantă a Guvernului în teritoriu, să se implice în găsirea unei soluții pentru evacuarea civilizată a cetățenilor romi din zona Henri Coandă. Cartierul social care trebuia să adăpostească persoane încadrate drept cazuri sociale s-a transformat într-un focar de scandal și mizerie în plin centru al orașului”, spun cei care au lansat ideea referendumului.


Aceștia susțin că tinerii sau persoanele în vârstă se tem să treacă prin zona respectivă din cauza personajelor care o populează. 


„Zona Galeriilor Soveja, aflată pe strada cu același nume, a ajuns un maldăr de gunoaie din cauza romilor care, zi și noapte, stau înșirați pe trotuar, spărgând semințe, aruncând ambalaje și PET-uri. Constănțenii sunt deranjați, zi de zi, de gălăgia persoanelor respective, pentru care civilizația pare un cuvânt SF”, se arată în motivarea cererii înaintate către autorități.


„Să se găsească soluții pentru igienizarea întregii zone!“


Aceștia consideră că acolo este o sursă de infecție și vor să se igienizeze toată zona, în cel mai scurt timp. 


„Pentru că nouă ne pasă de orașul în care trăim și ne creștem copiii, cerem autorităților locale și centrale să găsească soluții legale pentru igienizarea întregii zone. Nu e posibil ca acele câteva barăci amplasate la numai câteva minute de una din cele mai aglomerate zone ale Constanței să devină o sursă de infecție care să afecteze atât de mulți oameni. Prin urmare, cerem autorităților să cumpere, din bugetul local, câteva blocuri amplasate într-o zonă periferică unde să mute cetățenii romi, iar în cartierul Henri Coandă să fie mutate persoanele care, într-adevăr, merită o locuință socială: persoane în vârstă, cele cu pensii mici sau cu handicap, etc. Dacă nu se găsesc soluții legale, solicităm primarului Decebal Făgădău organizarea unui referendum local, chiar cu rol consultativ, prin care constănțenii să își spună cuvântul cu privire la acest subiect, iar primăria să ia notă de voința locuitorilor orașului. Credem că țară europeană nu înseamnă doar să ne supunem cerințelor UE și să apărăm drepturile minorităților. Înseamnă și să putem descuraja derapajele de la civilizație, înseamnă și dreptul de a ne proteja copiii și de a le asigura un mediu propice creșterii”, se arată în petiție.


Aceasta a fost deja semnată de 1.233 de persoane. Unii chiar au ținut să-și lase, pe lângă semnătură, și o motivație: „Semnez pentru că m-am săturat de acești paraziți ai societății și îmi doresc să fie duși cât mai departe, cât mai departe!”.


Dincolo însă de tot disconfortul din zonă, Primăria Constanța vede imposibilă o astfel de măsură. Primarul Decebal Făgădău nu a dorit să comenteze asupra acestei petiții, mai ales că mutarea unei minorități într-o zonă specială ar însemna discriminare.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.781 secunde