Cabinetele - cu lacătul pe ușă

Constănțenii urlă de durere! Unde tratăm urgențele stomatologice

2547
Constănțenii urlă de durere! Unde tratăm urgențele stomatologice - stomatologiesursabusinessinsider-1587573402.jpg

Articole de la același autor

Durerile de măsele pot deveni, deseori, insuportabile, iar în plină stare de urgență, chiar fatale. Pacientul suferă enorm, nu mai poate gândi rațional, nu mai poate face nimic cum trebuie, pentru că durerea pe care o simte este atât de mare, încât are impresia că totul se prăbușește în jurul lui. Din păcate, în această situație se află, la ora actuală, sute, poate chiar mii de constănțeni.

Cei care au dureri de dinți în această perioadă trăiesc un adevărat calvar, în condițiile în care cabinetele stomatologice au fost închise. Medicii le trimit pacienților rețete prin intermediul internetului, pe toate rețelele posibile. Pacienții le prezintă farmaciștilor prescripțiile, își cumpără antibioticele și antiinflamatoarele recomandate și rabdă, dar până când? Din nefericire, orice durere dentară este doar temporizată cu ajutorul medicației, nicidecum oprită din evoluție. Ce spun, însă, oamenii, despre toată această situație? Cât de disperată este populația?

"De două săptămâni țin legătura cu medicul meu, care îmi spune ce să fac pentru a scăpa de dureri și sper să mă cheme cât de curând la cabinet pentru a rezolva problema. Mi s-a spus că ceea ce am eu poate da în pulpită, care necesită intervenție într-un cabinet stomatologic, nu acordarea de sfaturi pe rețelele de socializare", ne-a declarat Andrei Păun, un constănțean cu mari probleme de dantură.

Mariana Minea, în schimb, ne-a mărturisit că lucrarea pe care o avea în gură i-a căzut de câteva zile și a lăsat loc infecției în zona cu pricina: "Medicul meu nu lucrează în această perioadă, mi-a spus că nu mă poate ajuta decât cu sfaturi, dar sfaturile nu mă fac să mă simt prea bine".

Cabinetele ar putea fi deschise după data de 15 mai

Totuși, de săptămâna aceasta, se întrezărește o urmă de speranță pentru bieții suferinzi, în sensul că este posibil ca, după data de 15 mai, cabinetele dentare să fie redeschise, odată cu relaxarea restricțiilor actuale. Aceasta este propunerea medicului Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care susține că unele probleme dentare, chiar dacă nu sunt urgențe, se pot complica dacă nu sunt tratate din timp.

"Una sunt urgențele stomatologice și altceva este să nu tratezi problemele dentare care evoluează și care ulterior nu mai pot fi tratate din cauza unor modificări ale poziției dinților, de exemplu, sau a unor probleme legate de dezvoltare. Deci, trebuie să ne gândim cum să repornim cabinetele stomatologice după data de 15 mai, mai ales că, în aceste cabinete, există obiceiul purtării echipamentelor de protecție, iar un echipament de protecție îmbunătățit poate rezolva problema", a precizat dr. Rafila.

Ce se întâmplă până atunci, pentru că, până la această dată, mai sunt destul de multe zile. Iei o zi, două, trei pastile, dar până când?

Referitor la medicația administrată, dr. Andreea Lorena Sârbu spune că este periculos să iei medicamente în această perioadă, când orice antiinflamator și antibiotic administrat poate modifica simptomatologia în cazul infectării cu virusul Covid-19.

Trei adrese extrem de importante

Totuși, până când situația cabinetelor va fi rezolvată, există o posibilitate de rezolvare a urgențelor. Așa se face că, la acest moment, în județul Constanța, a fost avizată activitatea a trei cabinete stomatologice.

Primul cabinet este Implant Expert, cu punctul de lucru în Constanța, pe strada Mihai Viteazu nr. 73. Programările se fac la numărul de telefon 021.9134, între orele 9.00 - 20.00.

Al doilea cabinet este Corina Art Dent, cu sediul pe bulevardul Tomis nr. 153, bl. TS5, et.1. Programările se fac la numărul de telefon 0372.998.511, între orele 9.00 - 20.00.

Cel de-al treilea cabinet stomatologic care a obținut aviz de funcționare de la DSPJ Constanța este cel aflat în administrarea dr. Marius Frangopol, cu sediul în bulevardul Tomis nr. 145. Acesta este, de fapt, cel care va face contract cu Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru asigurarea de echipamente de protecție, dezinfectante și asigurarea nebulizării cabinetului după fiecare pacient. Totodată, a precizat președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Constanța, prof. univ. dr. Aureliana Caraiane, medicul va acorda asistența de urgență persoanelor carantinate. Programările se fac la numărul de telefon 0724.224.774, între orele 9.00 și 15.00.

Aceste măsuri s-au luat pentru că SCJU Constanța nu are în structura sa un cabinet stomatologic care să poată prelua pacienții cu astfel de probleme. Referitor la acest aspect, directorul unității sanitare, dr. Cătălin Grasa, a declarat că, deocamdată, s-au făcut toate demersurile pentru a face contract cu un cabinet care să asigure asistența medicală persoanelor infectate cu virusul Covid-19 și că urgențele medicale stomatologice chirurgicale (fracturile de maxilar/mandibulă, luxația articulației temporo-mandibulare, traumatisme dento-alveolare etc.) se vor efectua la secția ORL, compartimentul de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Județean Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4892 secunde