Constănțenii, optimiști și fără grijă de cutremure. Nici măcar un sfert nu și-au asigurat locuințele

1149
Constănțenii, optimiști și fără grijă de cutremure. Nici măcar un sfert nu și-au asigurat locuințele - fotofondasigurarelocuinte-1551733144.jpg

Articole de la același autor

Constănțenilor nu le este frică de dezastre naturale și nici nu-și fac griji dacă le este afectată locuința de ele. Se roagă la Dumnezeu să-i ferească de nenorociri și dorm liniștiți noaptea. Nici măcar un sfert din locuințele din județul Constanța nu sunt asigurate, chiar dacă polița este obligatorie de ani buni. Asta deși suma de plată este aproape derizorie: aproximativ 100 de lei pe an.


Pentru mulți dintre noi, 4 martie este o zi ce reactivează temeri și senzații de panică legate de cutremurul din 1977. De la ora 21.22, timp de 55 de secunde, pământul s-a cutremurat și a lăsat în urmă unul dintre cele mai negre episoade din istoria României. Bilanțul tragic al cutremurului care zguduia România în urmă cu 42 de ani totalizează: 1.578 de persoane care și-au pierdut viața, 11.321 de răniți, în principal din cauza prăbușirii clădirilor, 156.000 de apartamente din mediul urban și 21.500 de case din mediul rural distruse sau foarte serios avariate, 366.000 de apartamente din mediul urban și 117.000 de case din mediul rural care au necesitat reparații și pagube economice totale în valoare de 2 miliarde de dolari, din care 70% în București.


"Trăim într-una dintre țările cu cea mai mare expunere la riscuri catastrofale"
Cu toate acestea, românii nu se grăbesc să-și asigure locuințele. 
"Nu ar trebui ignorat faptul că trăim într-una dintre țările cu cea mai mare expunere la riscuri catastrofale și, totuși, iată că mulți o fac. Studiile efectuate ne arată că românii înțeleg, teoretic, rolul și importanța unei asigurări obligatorii de locuință, dar datele ne demonstrează că numai 19% fac ceva în acest sens – doar atâția proprietari și-au asigurat casele", explică Nicoleta Radu, director general, PAID România.  


Pentru a trage un semnal de alarmă privind importanța asigurării locuinței împotriva dezastrelor naturale, PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a lansat o campanie de conștientizare, în rândul românilor. De asemenea, cu acest prilej, ziua de 4 martie a fost declarată Zi Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale.
Conform statisticilor, la nivel național, doar 18.97% din locuințe sunt asigurate prin polița obligatorie impusă de stat. Județul Constanța se situează peste media națională. Astfel, la 31 ianuarie 2019, erau în vigoare 63.205 de polițe de asigurare obligatorie în vigoare, reprezentând doar 21,57% din locuințele din județ.


20 de euro investiți bine…
Asigurarea obligatorie de locuință (polița PAD) costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de tipul locuinței, și acoperă cele trei riscuri catastrofale - cutremure, inundații din cauze naturale și alunecări de teren. Polița PAD poate fi cumpărată de la principalele companii de asigurare - în total, 18 asigurători sunt autorizați să emită PAD.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Martie 2019
Stire din Social : A fost cutremur, din nou!
Marţi, 19 Februarie 2019
Stire din Social : A fost cutremur în Marea Neagră!
Luni, 21 Ianuarie 2019
Stire din Social : A fost cutremur în România!
Luni, 18 Februarie 2019
Stire din Sănătate : A fost cutremur!
Duminică, 17 Februarie 2019
Stire din Eveniment : A fost cutremur, în această dimineață!
Pagina a fost generata in 0.4661 secunde