Constănțenii, mâncați de vii de țânțari! "Nu lucrăm după ureche!"

1524
Constănțenii, mâncați de vii de țânțari!

Articole de la același autor

Valul de căldură din ultimele săptămâni a adus cu el o invazie de insecte asupra întregului litoral. Constănțenii se plâng că sunt mâncați de vii de țânțari, în timp ce autoritățile locale susțin că acțiunile de dezinsecție se fac corect, conform unui grafic bine stabilit. 


Țânțarii s-au înmulțit foarte mult, de când cu canicula, și seara atacă nemilos, ciupiturile lor fiind extrem de enervante pentru cei care ies la plimbare pe răcoare sau care stau în parc ori la terasă. Copiii sunt cei mai afectați, mai ales că înțepăturile se umflă foarte tare și mâncărimea devine greu de suportat. Farmaciile au dat lovitura cu produsele anti-țânțari, multe epuizându-și rapid și având nevoie să refacă stocurile de creme, spray-uri și brățări repelente. 


"Ziua este extrem de cald. Ieșim dimineața o oră, până vine soarele cel mare, și apoi mai ieșim seara, în parc, când se duce căldura și se mai răcorește. Însă este imposibil să stai liniștit pe o bancă din cauza țânțarilor. Peste tot în oraș este așa, și în Tăbăcărie, și la Casa de Cultură, și în parcul de la Gară. Practic, nici măcar nu avem unde să ne ducem să scăpăm de ei și să putem să luăm o gură de aer proaspăt", se plâng constănțenii. 
Chiar și cei care stau la curte au aceeași problemă. 
"Noi stropim în curte, plantele, copacii, terasa, tot, o dată pe săptămână. Dar tot nu poți să stai seara la masă, îți intră țânțarii în gură. Te ciupesc de picioare, de mâini, de pielea capului. Este insuportabil. Ori soluțiile astea vândute sunt apă de ploaie, ori țânțarii s-au învățat cu ele și nu îi mai deranjează", ne spune un alt constănțean care locuiește în cartierul Coiciu. 


"Nu stropim cu ce vrem noi!" 
Primarul Decebal Făgădău susține că se face permanent dezinsecție și că soluția folosită este conform legislației naționale și internaționale. 
"Nu lucrăm după ureche! În prezent, noi stropim cu o soluție care este agrementată, un biocid care este agrementat de minister, de autoritățile naționale, locale. Nu stropim cu ce vrem noi. De altfel, foarte multe primării din întreaga țară folosesc exact aceeași soluție folosită și de noi. Este vorba despre o soluție produsă de Bayer și care se numește Kotrine Profi EC25. Diluția este de 80 de mililitri de biocid la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluție, adică de când se desigilează recipientul, până când se realizează diluția, când se pune soluția și apa, la noi se filmează. Toate operațiunile de dezinsecție se filmează", a explicat primarul municipiului Constanța. 


Și asociațiile de proprietari de la blocuri trebuie să stropească 
Făgădău atrage însă atenția că nu este suficient ca autoritățile locale să stropească, ci este necesar ca și constănțenii care locuiesc la case să facă dezinsecție pe proprietatea lor, așa cum și asociațiile de proprietari să facă în jurul blocurilor. 
"Efectul activităților noastre este scăzut sau anihilat dacă pe proprietățile private nu se tunde iarba, nu se strâng gunoaie, nu se stropește. Spațiile verzi publice și aliniamentele stradale sunt în responsabilitatea municipalității, însă ce este perimetral blocurilor, de exemplu, cade în grija asociației de proprietari, ca și subsolul sau acoperișul. Nu vine primăria să strângă șobolanii de la subsol. Sunt proprietari, este responsabilitatea proprietarilor și tot ei trebuie să facă dezinsecția în jurul blocului, împotriva insectelor. La fel și cu terenurile private. Noi nu avem voie să acționăm acolo unde nu este proprietate publică. Problema cea mai mare astăzi nu este în parcuri, ci este pe valea portului, unde este un tărâm al nimănui. Avem pe zonele ce fac obiectul retrocedărilor, unde noi am făcut demersurile să se întoarcă la municipalitate și încă nu s-au întors", a completat Decebal Făgădău. 


Amenzi pentru proprietarii care nu își îngrijesc terenurile 
Edilul spune că, în perioada următoare, proprietarii vor fi notificați pentru a-și curăța terenurile și a face dezinsecție. 
"Începând cu 1 iulie, în zonele în care noi mergem și stropim, conform planificării, Poliția Locală va merge și va face, la început notificări, ulterior va aplica amenzi, acolo unde proprietarii terenurilor cu buruieni pe ele nu își fac dezinsecția. Pentru că efectul acțiunilor noastre este redus dacă nu facem acest lucru. Asta nu înseamnă că noi nu facem treaba, în fiecare cartier, după planificare", a concluzionat primarul Constanței. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4723 secunde