Constănțenii au la robinet apă de izvor

2079
Constănțenii au la robinet apă de izvor - a1fe4c2833eccd021fb8f1251975ea62.jpg
Zilnic, constănțenii cară bidoane cu apă plată sau minerală. Foarte puțini mai beau apă de la robinet și unii nu o mai folosesc nici la gătit. Ani de zile, apa de la robinet a avut o reputație proastă, accentuată și de mirosul puternic de clor. Se pare însă că lucrurile s-au schimbat, iar locuitorii județului Constanța pot bea liniștiți apa de izvor furnizată de RAJA. Asta dacă locuiesc într-o casă ori un bloc mai noi sau au schimbat instalațiile vechi din blocurile ceaușiste.
Cei care au coloanele, țevile, bateriile vechi de zeci de ani primesc apă curată, dar, până ajunge în pahar, este infestată de microorganismele din instalații. Așa explică directorul general al S.C. RAJA S.A., Felix Stroe, reclamațiile primite de la cetățeni privind calitatea apei.
"Noi considerăm apa un aliment și ne supunem tuturor rigorilor unei calități înalte. Însă regia răspunde de calitatea apei până la limita proprietății beneficiarului. De acolo și până la robinet este numai problema consumatorului. Dacă proprietarul nu schimbă coloanele, țevile, bateriile, va avea apă de culoare maro, căci pe ele se dezvoltă floră și faună. În mod normal, instalațiile trebuie schimbate la maximum 20 de ani. Mai mult decât atât, apa este împinsă de la RAJA cu o presiune foarte mare, de câteva atmosfere. Nu poate să intre o râmă în conductă, oricât ar vrea, așa că râma din cada omului nu este de pe conducta RAJA, ci din instalația lui", a declarat Felix Stroe.

Dezinfecție cu ultraviolete
În premieră la nivel național, regia constănțeană a introdus tehnologia cu raze ultraviolete pentru dezinfecția apei. Tehnologia cu ultraviolete este o metodă sigură pentru tratarea apei ce nu folosește adaosuri chimice și implicit nu afectează mediul înconjurător. În urma tratării, proprietățile fizice și chimice ale apei nu se schimbă, dar se reușește eliminarea eventualelor componente bacteriologice, motiv pentru care metoda este folosită cu succes în numeroase țări în tratarea apei potabile, dar și în industria alimentară și farmaceutică.
"Ceea ce rezultă în urma tratării cu ultraviolete este o apă excelentă, de izvor. Dar normele Ministerului Sănătății ne obligă să o tratăm și cu clor, cu o concentrație de 0,5 mg la mie. De aici se simte acest miros neplăcut. Am făcut demersuri pentru a se renunța la această reglementare, dar nu s-a realizat nimic până acum", a mai precizat Felix Stroe. Practic, apa de izvor rezultată în urma curățării cu ultraviolete este "retratată" inutil cu clor. Deși concentrația nu este periculoasă pentru sănătatea omului, gustul și mirosul apei sunt compromise.

Campanie pe gustate
Pentru a-i convinge pe cetățeni de calitatea apei furnizată, S.C. RAJA S.A. a demarat, ieri, o campanie amplă.
Timp de zece zile, în 60 de puncte din Constanța, 15 din Mangalia și 15 din Medgidia, vor fi amplasate corturi unde cetățenii vor putea bea apă direct din rețeaua centralizată administrată de RAJA. La nivelul acestor locații, amplasate la toate intrările în blocuri, a fost montat un robinet legat la rețeaua stradală, exact înaintea apometrelor blocurilor respective. În fiecare zi până la sfârșitul lunii mai, între orele 12.00 și 18.00, cetățenii din zonă vor putea bea apă potabilă așa cum este ea furnizată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3581 secunde