Constănțenii acuză: "Primăria taie copacii după bunul plac!"

1039
3
Municipiul Constanța pare să se fi înscris în concursul "Cel mai mic număr de copaci pe cap de locuitor". Parcurile au fost distruse sistematic și acum Primăria le-a pus gând rău și pomilor verzi din jurul blocurilor. În ultimele săptămâni au fost tăiați mai mulți copaci sănătoși din cartierele Inel II și Casa de Cultură, spre disperarea locatarilor din zonă.

În loc să plantăm și să protejăm pomii deja existenți, în ultima perioadă s-a pornit o campanie de tăiere a copacilor de lângă blocuri. Fie pe motivul că sunt bătrâni și ar putea fi periculoși, fie că rădăcinile au crescut prea mult și afectează fundația blocurilor, copacii cad unul câte unul victime ale drujbelor lucrătorilor Primăriei.

"Săptămâna trecută ne-am trezit deodată cu zgomote puternice. Până să ne dezmeticim bine mai mulți muncitori harnici dăduseră deja jos castanul din spatele blocului. Era mare, dar nu era bătrân și nici uscat. Ne ținea umbră. Când am întrebat administratorul blocului de-a le-a dat voie să-l taie, mi-a zis «Ați uitat ce ați semnat acum șase ani când ați cerut să îl taie» și mi-a închis gura. Dar toți vecinii mei sunt revoltați. Ne plăcea castanul acela", a declarat, pentru "Cuget Liber", un locatar din cartierul Inel II.

Betoane peste betoane

Acum în dreptul ferestrelor oamenilor se întinde o parcare plină de betoane și mașini. Micuțele petice de grădină din dreptul fiecărei scări au fost de mult betonate și transformate în parcare pentru autoturismele locatarilor. "Castanul era colțul nostru de rai. Ne dădea umbră și verdeață în fața ferestrelor. Era plăcut să vezi pe geam atâtea frunze și flori. Acum sunt numai betoane. Până și turturelele care își aveau cuibul între crengile lui au rămas acum fără pui. După ce au plecat muncitorii, cele două păsări dădeau târcoale locului și își căutau cuibul. Nu au mai găsit nimic. L-au cărat creangă cu creangă cu mașina, în câteva ore", ne-a spus un alt locatar al blocului.

Supărați sunt și mai mulți locuitori din zona Daliei, Casa de Cultură. Acolo a fost tăiat un alt copac imens, care ținea răcoare și umbră.

"Avea trunchiul de aproape un metru diametru. Era într-adevăr destul de bătrân, dar nu avea nicio creangă uscată. Era perfect sănătos. I-am întrebat pe muncitori de ce îl taie și au spus că așa au primit ordine, așa fac. Un șef de-al lor ne-a zis că ar fi avut rădăcinile întinse sub bloc și afectează structura de rezistență. Dar este o distanță destul de mare până la bloc. Măcar să planteze altceva în locul lor. Dar până o să crească din nou să ne dea și nouă verdeață, îmbătrânim și ne mutăm la cimitir!", ne-a spus supărat Ion Alexe.

Copacii uscați, trecuți cu vederea

În timp ce arborii încă verzi ajung lemne de foc (probabil că Primăria a început deja să-și facă provizii pentru la iarnă, când le va oferi drept ajutoare de încălzire pentru nevoiași) copacii uscați tronează pe marginea drumului. Este și cazul mai multor pomi de pe strada Traian, unul dintre ei chiar destul de mare. "Nu înțeleg de ce nu îl taie. Este clar că s-a uscat și riscăm, dacă bate vântul mai tare, să cadă peste mașini sau peste noi", ni s-a plâns o constănțeancă din zonă.

Am fi vrut să aflăm și părerea reprezentan-ților Primăriei vizavi de acest subiect, dar la Serviciul de Gospodărire Comunală nu a răspuns nimeni, ieri, toată ziua. 


Comentează știrea

anonim
28 august 2012
copaci verzi

De cateva zile,slugi ale primarului ,dau tarcoale unui copac imens,viguros din zona FALEZA MIRCEA.Desi PUZ a fost anulat in instanta,rechinii imobiliari vor din nou sa puna mana pe teren,sa construiasca blocuri.Vor sa taie copacul,care este o binefacere a naturii,cosolideaza pamantul contra surparii.

dorel
28 august 2012
copacii

Nu constantenii acuza primaria "ca taie copacii"; constantenii sint niste imbecili, nu pot intelege ce se intimpla in jurul lor. Cei citiva din afara orasului ,care nu se lasa impresionati de nesiguranta si fetisurile perverse ale primarului,ei sint cei care trag alarma. Daca ar fi dupa constanteni......vai si amar.

Teologu Vasile
17 septembrie 2012
Copaci stradali

Am o aprobare de 4 ani pentru toaletarea copacilor din fata casei si nici pana azi nu s-au prezentat sa ecxecute aceasta aprobare.In timp ce alte unitati economice care au instalatii de cablu energetic,telefonic si cablu TV,cand fac cate o interventie taie haotic crengile pomilor .Crengi pe care nu le ridica nici ei nici firma care ridica gunoiul stradal.De ce primaria nu inventariaza necesitatea toaletarii pomilor stradali,plantarea pomilor acolo unde s-au uscat ?Unde este frumusetea strazilor din anii copilariei mele ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.304 secunde