Constănțeni infectați în Spitalul Județean. Cine sunt pacienții vulnerabili

633
Constănțeni infectați în Spitalul Județean. Cine sunt pacienții vulnerabili - constanteni-1532621252.jpg

Articole de la același autor

Nu există unitate sanitară care să nu raporteze, an de an, infecții nosocomiale. Direcția de Sănătate Publică Județeană raportează infecții la toate spitalele, dar cele mai multe sunt înregistrate, așa cum era și de așteptat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), aceasta fiind cea mai mare unitate constănțeană. 


Potrivit reprezentanților SCJU, numai în primul semestru al anului 2018, au fost depistate și declarate 106 infecții asociate asistenței medicale (digestive, respiratorii, infecții de plagă sau septicemii). Dintre germenii predominanți, amintim: virusul rujeolic (în contextul epidemiei de rujeolă), clostridium difficile și rotavirusul. 


Clostridium difficile este o bacterie care cauzează iritarea intestinului și a colonului. Această inflamație, denumită "colită", poate cauza diaree, febră și crampe abdominale. Contaminarea se face de la persoană la persoană, dar este foarte des întâlnită și la persoanele care iau antibiotice în timp ce sunt internate în spital. La fel se întâmplă și în cazul celorlalte infecții, toate se transmit de la un bolnav la altul foarte ușor. 


Tocmai de aceea, unitatea vrea să-și monitorizeze pe viitor cât mai bine infecțiile suplimentare ce pot apărea pe parcursul internării unui pacient. Mai mult decât atât, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că urmează să fie înființat un comitet interministerial privind combaterea infecțiilor în spitale. 


"Infecțiile asociate actului medical constituie o problemă foarte gravă, de care suntem cu toții responsabili. Acel comitet interministerial va avea sarcini concrete, precise, inclusiv în zona legată de dezinfectanți", a spus Sorina Pintea. 


Problema este că aceste infecții sunt un mare risc pentru bolnavi și pot apărea oricând, cauzele fiind multiple, dar țin în mare parte și de imunitatea pacientului. 


"Infecțiile nosocomiale sunt normale într-un spital. Important este să le putem depista, să le recunoaștem și mai ales să le ținem sub control. La noi în spital, majoritatea sunt întâlnite pe secția de Terapie Intensivă și Chirurgie, unde avem pacienți cu imunitate mai scăzută. Din acest motiv, bolnavii respectivi sunt izolați, iar infecțiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice. În general, vârstnicii sunt predispuși la aceste infecții", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Județean. 


Infecțiile nosocomiale se împart în două categorii: infecții nosocomiale dobândite în spital, dar cu germeni proprii, adică pacientul vine cu germenii de acasă, dar dezvoltă infecția în spital; infecții nosocomiale cu germeni proprii spitalului, caz în care pacientul fie dobândește germenul de la un pacient alăturat, fie germenul este colportat prin diverse manevre medicale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3584 secunde