Constanța "turistică". Regulamente făcute pe genunchi și vânătoare de amenzi

2267
Constanța

Articole de la același autor

Constanța a intrat în rândul orașelor cu regulament de parcare și regulament de acces a autovehiculelor în zona veche. Deși binevenite ambele, într-un oraș supraaglomerat și turistic, documentele legislative au numeroase hibe pe care deja mulți constănțeni, dar și turiști le-au simțit pe pielea și pe buzunarele lor. Așa se face că, în prezent, regulamentul privind parcările este anulat în instanță, dar hotărârea nefiind definitivă nu se aplică deocamdată, iar regulamentul privind accesul în zona peninsulară este suspendat. 


Realizate pe genunchi, ambele regulamente concepute și impuse de Primăria Constanța au fost atacate în instanță și ar putea fi anulate definitiv. Dincolo de supărările zilnice ale șoferilor cărora le-au fost ridicate mașinile sau doar au fost amendați, există și cazuri concrete de situații la care se pare că nimeni din primărie nu s-a gândit sau nu le-a anticipat în momentul în care a scris regulamentul. 
Primul caz ne-a fost semnalat de o constănțeancă, Ligia B., care ne-a povestit că, săptămâna trecută, un cuplu de turiști străini a rămas fără mașina închiriată, chiar în zona peninsulară, după ce Poliția Locală a constatat că autovehiculul nu avea permis de acces în perimetrul respectiv și l-a ridicat. Turiștii au trecut prin clipe de groază și au reușit să-și recupere mașina doar cu ajutorul constănțencei. 
"Precum știți, în zona peninsulară este limitat accesul și de curând au început să fie ridicate mașinile fără permis. Faptul că se ridică mașini nu este semnalizat printr-un semn rutier nicăieri, nici măcar la intrarea în această zonă, unde există doar un anunț scris mic, doar în limba română (care limitează accesul, nu și faptul că se ridică mașinile!). În data de 3 iunie 2019, le-a fost ridicată, de pe strada Traian, mașina (închiriată) unor turiști din Statele Unite. Dânșii nu aveau de unde să înțeleagă nici avertizarea de a nu intra, scrisă în limba română, și nici nu aveau de unde să știe că se vor ridica mașini, acest lucru nefiind semnalizat corespunzător. Am sunat la Poliția Locală să-i întreb de unde ar fi trebuit să știe niște turiști străini de această acțiune a Poliției Locale, dacă nu este semnalizată în niciun fel. Replica inteligentă a doamnei care mi-a răspuns a fost: «De pe site-ul Primăriei»! Serios??? I-am ajutat eu să își recupereze mașina, altfel le-ar fi fost aproape imposibil având în vedere faptul că aveau amândoi aproape 75 de ani", a relatat constănțeanca. 


Indicatoare doar în limba română 
Poliția Locală susține că în zonă sunt amplasate indicatoare care să-i avertizeze pe șoferi și că lucrătorii nu au făcut decât să aplice Hotărârea Consiliului Local privind regulamentul de acces. 


"Acolo era indicator de semnalizare rutieră, în conformitate cu legislația internațională și cu Codul Rutier, cu aviz de la Poliția Rutieră, deci persoana respectivă și-a asumat când a intrat în zona respectivă, pentru că zona este semnalizată. Și oricum mașina nu era cu numere străine. Noi am făcut verificări, dar nu au existat abuzuri. În general, autovehiculele ridicate se aflau în zone cu fluență, unde chiar se fac blocaje, în perimetrul Comandamentului Marinei, al Hotelului Palas sau al Colegiului «Mihai Eminescu». Dacă persoana respectivă se consideră lezată, se poate adresa instanței. Are la dispoziție 15 zile să conteste în instanță sancțiunea primită", au declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Constanța. 


Cât despre sistematizare și prezența indicatoarelor rutiere, cei de la Poliția Locală susțin că sunt atribuții ale Poliției Rutiere și ale echipelor Confort Urban. Însă, în fotografiile publicate chiar pe pagina oficială a Primăriei Constanța se vede foarte clar că semnalizarea zonei pietonale este numai în limba română, iar șoferii nu sunt avertizați că se ridică mașinile. 
Așadar, turiștii străini se pot păcăli, mai ales că se vede că zona este împânzită de mașini. 


"Regulamentul de acces în Peninsulă nu se mai pune în aplicare!"
În prezent, Regulamentul privind accesul în zona peninsulară este suspendat. Însă toți cei deja amendați zilele trecute sau cu mașinile ridicate vor trebui să dea în judecată Primăria Constanța pentru a-și recupera banii. 
"Am luat act de decizia instanței și vom face recurs. Până la pronunțarea unei decizii definitive, rugăm participanții la trafic să respecte semnificațiile indicatoarelor rutiere", transmit laconic reprezentanții Primăriei Constanța. 
Același mesaj scurt vine și de la Poliția Locală: "Regulamentul privind accesul în zona peninsulară nu se mai pune în aplicare, dar cei care staționează sau cei care opresc neregulamentar, conform Codului Rutier, pot fi sancționați și le pot fi ridicate mașinile". 


Mașinile străine nu pot plăti parcarea cu sms 
Așa ajungem și la cel de-al doilea caz, care îi are ca protagoniști tot pe niște turiști străini, de data aceasta polonezi. 
I-am întâlnit pe strada Mircea cel Bătrân, încercând să dea sms pentru plata parcării autovehiculului lor, lăsat pe trotuarul cu Colegiul "Mircea cel Bătrân". Văzându-i descumpăniți, ne-am oferit să-i ajutăm, dar am constatat că mesajul transmis, cu numărul de înmatriculare din Polonia, se întorcea cu eroare. Același lucru l-am pățit și pe aplicația Constanța Parking. Practic, a fost imposibil să achităm parcarea pentru autovehiculul cu număr străin de înmatriculare, așa că turiștii, după ce le-am explicat că nu există altă soluție de plată, au fost nevoiți să își mute mașina. 


Din păcate, nici în această situație, nu ne-au putut lămuri cei de la primărie, care spun că, în-afară de plata cu sms sau plata cu cardul prin aplicația Constanța Parching, nu mai este altă variantă. Din nou, turiștii străini, într-un oraș turistic, riscă să fie amendați dacă vin pe litoral cu mașina proprie și nu au cum și unde să plătească parcarea. 
În aceeași situație sunt și toți constănțenii care au mașini înmatriculate în Bulgaria. 
"Singura soluție este să plătească cu cardul prin aplicația Constanța Parking. Altă soluție nu este în momentul de față", ne-a explicat reprezentantul Primăriei Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6122 secunde