Avertizare meteorologică

Constanța, sub "teroarea" gerului

1934
1

Articole de la același autor

Ne-am bucurat aproape două luni de o iarnă blândă și, aproape când ne așteptam mai puțin, iarna își arată colții. Mai întâi și-a trimis alaiul de ninsori și vânturi puternice, apoi a abătut asupra noastră cele mai cumplite geruri din ultimii ani. Și nu pentru o zi, două, ci pentru o săptămână. De mult timp nu au mai avut parte constănțenii de zile așa de geroase. A mai fost frig câte puțin,
dar și zăpadă și ger în același timp nu au mai avut de câțiva ani buni.

Nici nu am scăpat bine de codul portocaliu de ninsori și viscol că Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare. De data aceasta meteorologii ne avertizează că vom avea parte de ger cumplit în următoare zile, până vineri, 3 februarie.
În tot acest timp vom avea parte de temperaturi extreme. În Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș, vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, astfel încât temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse între -25 și -15 grade Celsius, iar cele maxime diurne vor fi negative.
Astăzi cerul va fi parțial înnorat, cresc puțin șansele de ninsoare, iar vântul va bate moderat, dinspre nord. Temperatura pe timpul zilei abia dacă va atinge -10 grade Celsius, iar peste noapte va fi de -13, -14 grade Celsius. Marți, 31 ianuarie, mai scad puțin temperaturile și se mai întețește vântul. Valorile se vor încadra între -11 și -17 grade Celsius. Apogeul frigului se pare că îl vom atinge miercuri, 1 februarie, când sunt prognozate maxime de -14 grade Celsius și minime de -17 grade Celsius. Cerul va fi parțial înnorat, dar sunt șase mici de ninsoare.
De joi, 2 februarie, începe să se mai încălzească, valorile urcând până la -7 grade Celsius ziua. Iar vineri, 3 februarie, este posibil să înregistrăm primele valori pozitive.

Îngheață Marea Neagră
Chiar dacă este gerul Bobotezei, constănțenii au ieșit în week-end din casă să vadă peisaje pe care le pot vedea numai o dată la câțiva ani: valurile înghețate ale Mării Negre. Deocamdată sloiurile pot fi admirate pe faleza de la Cazino și pe digurile din Mamaia. Faleza și stabilopozii par îmbrăcați într-o dantelă de gheață. Marea nu a început încă să înghețe, dar meteorologii spun că este posibil să avem din nou parte de fenomenul din luna ianuarie a anului 2006, când a înghețat pe o suprafață de 150 de metri de la țărm.


S-au deblocat toate drumurile
Între timp, problemele provocate de căderile masive de zăpadă au fost rezolvate în aproape întregul județ. Circulația se desfășoară în condiții grele de iarnă pe majoritatea drumurilor județene, dar nu mai sunt șosele blocate. În cursul zilei de sâmbătă a fost nevoie de intervenția autorităților pentru scoaterea a patru persoane înzăpezite în localitatea Biruința, o autoutilitară de pâine în care se afla o persoană și un autoturism cu trei persoane. De asemenea, s-a acționat și pentru deblocarea unui autoturism pe varianta Ovidiu, în zona târgului de legume și fructe, în care se afla o persoană.
Nu mai sunt probleme nici în ce privește utilitățile. Toate localitățile sunt aprovizionate cu apă potabilă. Enel a înregistrat deranjamente individuale în mai multe zone, dar nu sunt localități nealimentate cu curent electric.

Persoanele fără adăpost, duse la spital
Serviciul de Ambulanță Județean a intervenit fără probleme la toate urgențele, dar și pentru preluarea persoanele fără adăpost și a celor din spații neîncălzite.
"În continuare, pe lângă acțiunile de deszăpezire a drumurilor, ne îndreptăm atenția către pericolul pe care-l reprezintă temperaturile foarte scăzute. Astfel, am dispus identificarea persoanelor fără adăpost sau care locuiesc în spații neîncălzite și transportarea acestora în adăposturile special amenajate în acest sens. Un rol important îl au serviciile de ambulanță, echipajele medicale de urgență și de prim ajutor ale MAI, ale poliției rutiere, jandarmeriei și Gărzii de Coas-tă, care trebuie să colaboreze cu polițiile locale, în sarcina cărora intră intensificarea controalelor în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost. Nu în ultimul rând, fac apel la reprezentanții bisericii, care știu că desfășoară o intensă activitate socială, să colaboreze cu autoritățile locale, astfel încât împreună să ia măsurile cele mai potrivite pentru prevenirea unor tragedii", a precizat prefectul Claudiu Iorga Palaz.



Comentează știrea

laura
30 ianuarie 2012
iarna geroasa

ciudat este k a fost tarmul marii inghetat acum 2 sau 3 ani, am si poze de atunci, si pe langa asta...a fost in anul respectiv si ninsoare si ger.Ce rau e cand citesti presa si vezi ca de fapt sunt numai minciuni sau exagerari.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3973 secunde