Constanța se sufocă sub betoane!

1573
6
Constanța se sufocă sub betoane! - parculprimariei1-1333568076.jpg

Case, blocuri, mall-uri, biserici, parcări, spații comerciale, toate acestea au înlocuit pe rând, parcurile, grădinile și falezele Constanței. Este un proces de betonare a orașului, dus în mod tacit, dar extrem de hotărât, de autoritățile locale. Sub aripa Primăriei, care dă autorizații pe bandă rulantă, se construiește peste tot, fără nicio păsare față de iarba distrusă, copacii tăiați, vecinii umbriți. Așa a ajuns municipiul Constanța să aibă nici doi metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, de 13 ori mai puțin decât norma europeană și de 25 de ori mai puțin decât norma cerută de Organizația Mondială a Sănătății.

În prezent, fiecărui constănțean îi revin 1,97 metri de spațiu verde pe cap de locuitor. Cel mult, spunem noi, căci inventarierea spațiilor este făcută de Primărie după standarde numai de ea știute. În mod normal, aceste terenuri ar trebui să fie sub formă de parcuri, grădini publice, locuri de joacă și terenuri sportive. Din condei însă, spațiul verde este destul de ușor de multiplicat. Potrivit unor surse oficiale, în acte au fost trecute, pe lângă cele câteva parcuri și locuri de joacă deja existente, și scuar-urile din intersecții și o suprafață de teren din depozitul Oil Terminal, unde autoritățile intenționează să facă un parc nou.

Construcții legale
Puțin probabil însă să se întreprindă ceva prea curând. De câțiva ani de zile nu s-a mai făcut nimic pentru sporirea spațiilor verzi în oraș. Nu există proiecte clare și nici măcar programe de plantări arbori. Tot ce se plantează sunt betoane. Și mai grav este că toate construcțiile par a avea hârtiile în regulă. "La sesizările pe care le-am avut până acum de la cetățeni, după verificările la fața locului, am constatat că acea suprafață pe care oamenii mai vedeau ceva iarbă verde, aveau destinația de construcție și nu figurau în documente ca fiind spațiu verde", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Vasile Petro.

Legi multe și încâlcite
Practic, prin diferite tertipuri la limita legii, spațiile verzi trec din domeniul public în proprietatea a diferiți cetă-țeni, terenurile pierzându-și destinația și devenind libere pentru con-strucție. "Noi suntem receptivi la sesizările oamenilor, dar în sută la sută din cazuri în certificatele de urbanism scrie că suprafața respectivă este teren în curs de construcții. Nu avem instrumente prin care să schimbăm destinația. Este un noian de legi, începând cu cele referitoare la urbanism, continuând cu cele privind regimul juridic al unor terenuri, retrocedările și așa mai departe. Nu sunt numai legile din protecția mediului care guvernează activitatea noastră, ci și din alte domenii", a mai precizat comisarul șef Vasile Petro.

Codași la nivel național
Așa se face că prin inginerii imobiliare la limita legii vedem la fiecare colț de stradă ori în fiecare parc răsărind noi și noi coloși de beton. În timp ce la Constanța se construiește în ritm rapid, în alte orașe mari ale țării edilii fac eforturi consecvente de a mări spațiul verde. În Cluj de exemplu, în ultimii ani, s-a ajuns foarte aproape de norma impusă de Uniunea Europeană. La Iași fiecare locuitor are la dispoziție 20 de metri pătrați. La fel este și la Timișoara, iar la Botoșani deja sunt peste 21 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.



Comentează știrea

Visau
5 aprilie 2012
Sa-i multumim lui Mazare de aceasta situatie

Alt primar trebuie la Constanta iar Mazare sa plece unde o dori

Miruna
5 aprilie 2012
Nu imi vine sa cred ca dupa atatia ani ..sunt inca imbecili sau fraieri naivi care il cred pe mazare

sau poate sunt postaci platiti de psd CONSTANTA sau usl locala ca ala cu ''dobibok si rex si 1946 si 2012=diktatura'';Deci ,da ,deci nu sunt fan pdl ,dimpotriva(ca stiu ca imediat sar postacii psd ului local sa acuze ca daca nu esti cu mazare sigur esti cu pdl:))dar ce face mazare cu acest oras si acest jduet(prin neicusor) intrece orice limita a bunului simt

Anonymous
5 aprilie 2012
@Miruna

problema majora nu este faptul ca sunt ...ci cati sunt :))) aia e drama acestui oras.... _|_ Mazare & PSD

nsd
5 aprilie 2012
Mazare insista

In fata garii,a fost o parcare auto.Baietii destepti au transformat-o in autogara,de fapt este a doua autogara de la gara.Multi constanteni obisnuiau sa-si lase masina in parcarea garii,apoi se urcau in tren.Acum nu se mai poate,oamenii isi parcheaza masinile pe trotuarele din apropiere.O alta parcare din zona,au transformat-o benzinarie.Din cauza asta,pe strada Burada nu poti sa mai mergi pe trotuar.Spatiul din fata garii arata ca la balamuc: chioscuri murdare ,pacanele,shaorma,vapor, geamandura,panouri publcitare,cabluri atarnate, florarese,patrunjel si bineinteles praf si maracini-urbanism licenta Mazare.Si Parcul Garii este privata lui Mazare.Parcul a fost lotizat,a aparut un gard cu fundatie,model Fincogero SRL.Asa cum arata azi,se pare ca pe doua laturi ale parcului,pe latura dinspre fostul Dramex si pe latura dinspre blocul turn,se vor construi turnulete cu birouri si malluri.Daca ridicam un turnulet, "bagam" si o parcare in parc. Adio,Parcul Garii. Sefu' da-mi repede o autorizatie,ca nu se stie dupa alegeri.Apoi, matale ai nevoie de bani in Madagascar.Lasa baiatu' stai calm ca in toamna asta vine USL-ul la putere si satana aia de Basescu pleaca singur. Domn' primar,da' titirezul pensionarului il mai deschizi in vara asta ? Nu cred,guvernul nu mi-a dat bani pentru cafeaua poporului.

Miruna
5 aprilie 2012
anonimous si altii,despre votacii lui pastaie

oricum ar fi , am mai spus-o si o spun, CONSTANTA TREBUIE SA SCAPE DE MAZARE ,altfel va deveni un tiran local la fel de odios pe cat e BASESCU la nivel national(ca sa nu mai zica pesedeii ca dc esti impotriva PSD si mazarea imputita ESTI PDLIST:))..BAI IDIOTILOR CARE CREDETI IN MAZARE,ARATATI DOAR NIVELUL URIAS DE PROSTIE,INCULTURA SI IMBECILISM AL UNOR LOCUITORI AI CONSTANTEI.Si stiu despre ce vorbesc, eu am lucrat cu oamenii, majoritatea absoluta a celor ce il sustin pe Mazare sunt pensionari(dar dintre cei mai prosti sau fara scoala multa si retardati pensionari),femei casnice proaste si indivizi cu un intelect dubios...restul mazaristilor sunt psdisti care profita de hotiile lui mazare!

Constantean
5 aprilie 2012
Alternativa?

Ideea e ca oamenii nu mai vor sa auda de PDL. Si vor vota pe ORICINE doar sa nu fie din radurile acestui partid de tradatori, mincinosi, inculti, cu vocatia distrugerii.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Monștrii din inima Constanței
Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Dezastrul de la Brotăcei
Pagina a fost generata in 0.2395 secunde