Constanța se întoarce la origini. Gata cu pereții roz și tâmplăria PVC pe clădirile vechi!

3720

Articole de la același autor

Peste 40 de clădiri aflate în proprietatea municipiului Constanța și administrate de RAEDPP Constanța sunt cuprinse într-un amplu proiect de reabilitare. Imobilelor li se va reda "nota originală", urmând să fie refăcute fațadele și acoperișurile conform proiectelor de construcție. Mai mult, toate vor fi înfrumusețate, urmând să aibă jardiniere cu flori la ferestre. Odată refăcute, o bună parte dintre ele vor fi închiriate ca spații comerciale sau birouri. 


Clădirile aflate în administrarea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, închiriate ca spații locative sau comerciale, nu au fost reabilitate de când se află în grija acestei instituții. De anul acesta, însă, proiectul privind repararea și înfrumusețarea lor a luat avânt. "Proiectul a început în 2017, pentru 16 imobile. Dar realizarea expertizelor tehnice a fost tărăgănată doi ani, abia anul acesta am reușit să le finalizăm. De asemenea, tot anul acesta am mai adăugat pe listă 28 de clădiri, pentru care am realizat expertizele tehnice, printr-o sponsorizare", ne-a precizat Florin Gheorghe, directorul RAEDPP Constanța. Proiectul vizează imobile situate în Zona Peninsulară și în centrul Constanței, iar odată expertizele realizate, s-a trecut la reabilitare. Astfel, au fost demarate lucrările la cinci case, iar până la sfârșitul lui 2019 vor fi finalizate în cazul a trei dintre acestea: pentru un imobil de pe strada Ilarie Voronca, pentru imobilul de pe strada C.A. Rosetti, numărul 8, și pentru cel de pe strada Arhiepiscopiei, numărul 14. La toate aceste clădiri, cum urmează să se procedeze la toate, au fost refăcute caracteristicile inițiale ale fațadelor și acoperișurilor. "La unul dintre imobile, chiriașii își montaseră tâmplărie PVC. Am mutat tâmplăria la interior, iar la exterior a fost montată tâmplărie din lemn, cum era original. Din fericire, nu a fost schimbată ușa, care este din lemn masiv. A fost curățată, chituită. La fel, chiriașii dăduseră cu vopsea fațada, care era din cărămidă aparentă. Așa că muncitorii au curățat vopseaua cu peria de sârmă! Dacă tot le reabilităm, le facem cum erau odată!", ne-a declarat Florin Gheorghe. 


Fără fațade multicolore! 


"Trei imobile sunt gata, se mai lucrează la două, dar nu vor fi încheiate lucrările anul acesta. Îi înțeleg și pe constructori, este o problemă mare cu forța de muncă. Dar nu dorim să facem lucruri de mântuială, doar să ne lăudăm că arată bine, iar la vară, să cadă tencuiala sau să se scurgă vopseaua. Sunt imobile care nu au fost reabilitate niciodată. Anumite case au beneficiat de mici reparații, în sensul că, în funcție de «pilele» pe care le aveau chiriașii, fie se schimba acoperișul, dar în loc de țiglă se monta tablă, fie se montau două ferestre din tâmplărie PVC. La interior, reparațiile au fost realizate de chiriași. Unii au încercat să reabiliteze și exteriorul, dar mai mult au stricat, pentru că au dat o spoială în diverse culori, verde, roz, portocaliu, neținând cont de caracteristicile originale", a arătat directorul RAEDPP Constanța. 


În cazul imobilelor "înfrumusețate" de chiriași, conducerea RAEDPP Constanța a impus drept condiție pentru prelungirea contractelor de închiriere readucerea lor la forma inițială. "Suntem în perioada în care prelungim contractele de închiriere. Una dintre condiții vizează condițiile în care a fost întreținută clădirea, dovedită prin fotografiile atașate la dosar. Colegele mele merg pe teren, fotografiază atât interiorul cât și exteriorul și unde constatăm că fațada nu respectă planurile inițiale, impunem refacerea. Sunt lucrări realizate fără autorizație, iar odată refăcute fațadele, semnăm prelungirea contractelor", a subliniat directorul RAEDPP. 


Toate clădirile RAEDPP vor avea flori la ferestre


Proiectul de reabilitare va continua și în 2020. "Pentru anul viitor, sperăm să finalizăm cele 11 imobile rămase din cele 16 incluse inițial și să trecem și la restul de 28. Pentru unele dintre acestea nu sunt necesare lucrări de anvergură, ci o zugrăveală, înlocuit niște țigle la acoperișuri. Pe toate însă le vom renova și vom monta jardiniere la ferestre. Este o campanie pe care dorim să o desfășurăm anul viitor, «Constanța cu flori». Am început cu târgul de flori și continuăm cu acest proiect, căci dorim ca toate spațiile noastre să fie înfrumusețate", a afirmat Florin Gheorghe. 


Odată reabilitate, o parte dintre imobile nu vor fi mai închiriate ca spații de locuit, ci vor fi organizate licitații pentru a fi închiriate ca spații comerciale sau birouri. "Din cele 16 imobile, aproximativ jumătate nu sunt locuite și intenționăm să le oferim spre închiriere ca spații comerciale sau birouri. Se pretează pentru hoteluri, hosteluri, restaurante sau birouri. Chiar avem multe cereri din partea avocaților. Fiind Palatul de Justiție, iar mulți au birouri în oraș, sunt încurcați de trafic și ne-au solicitat dacă pot închiria în zonă", a exemplificat reprezentantul RAEDPP. În felul acesta, vor crește și veniturile către bugetul RAEDPP, căci în loc să mai închirieze o locuință pentru sume modice între 20 – 80 de lei/lună, vor putea închiria spațiile pentru aproximativ 150 – 200 de euro/lună. 


De asemenea, se are în vedere relocarea chiriașilor din unele clădiri care urmează să intre în reabilitare. "Noi aveam în plan să procedăm astfel la toate clădirile din Piața Ovidiu. Dar nu s-a putut. Dar nu este exclus, pe viitor, să apară și această variantă. Sunt discuții pentru a se construi ANL-uri în Palazu Mare și insist, în continuare, să se realizeze apartamente ANL și către Valu lui Traian. Aici ar fi bun un cartier de blocuri unde să mai mutăm din locatarii din Piața Ovidiu și din centrul Constanței", a mai punctat Florin Gheorghe. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2905 secunde