Constanţa, paralizată de greva şoferilor de autobuze! „Suntem umiliţi!”

423
1

Articole de la același autor

Aşa cum au ameninţat de săptămâna trecută, în faţa Primăriei Constanţa, şoferii CT BUS au refuzat luni dimineaţă, la prima oră, să scoată autobuzele pe trasee. Greva spontană a paralizat oraşul şi i-a luat prin surprindere pe constănţeni, care au aşteptat minute în şir în staţii, în ploaie şi frig.

Peste 300 de angajaţi ai companiei publice de transport public au protestat luni, 1 noiembrie, în curtea CT BUS, cerând conducerii societăţii şi autorităţilor locale majorări salariale şi sporuri de muncă grea. Peste 100 de autobuze, care ar fi trebuit să iasă pe străzile Constanţei la ora 05.15 au rămas în garaj. „Răbdarea oamenilor a ajuns la limită. Este un protest spontan al tuturor angajaţilor CT BUS, pentru că de trei-patru luni le-am transmis, pe toate căile, că este necesară majorarea salariilor şi acordarea unui spor de muncă grea. De fiecare dată, primim numai promisiuni. Angajaţii se simt păcăliţi, umiliţi, nu mai au încredere în nimeni şi astfel au ajuns la această formă de protest”, a declarat Bogdan Gheorghe, preşedintele Sindicatului Profesional al Transportatorilor Activităţilor Conexe.

Pe măsură ce protestatarii deveneau tot mai înverşunaţi, în staţiile CT BUS, constănţenii tremurau de frig, în aşteptarea autobuzelor. Oamenii s-au plâns că nu au ştiut despre această grevă şi nici nu li s-a spus să nu mai stea în frig. Unii au întârziat la serviciu, alţii au fost nevoiţi să ia taxiul sau chiar să renunţe la deplasare. „Am îngheţat 25 de minute în staţie la 51, la ora 7 dimineaţă. Am plecat cu taxiul până la urmă, pentru că ratam programarea la medic. Nici taximetristrul nu ştia ce se întâmplă şi spunea că ar fi o grevă, căci nu era niciun autobuz în oraş. Mai târziu am aflat că şoferii sunt în grevă!”, ni s-a plâns o constănţeancă.


„Este corect ce aţi făcut?”

Conducerea CT BUS a anunţat protestul abia la ora 07.13 şi a cerut scuze călătorilor pentru disconfortul creat. „Colegii noştri sunt foarte supăraţi şi au spus că până nu se va semna ceva în favoarea noastră, ei nu vor ieşi la muncă. Aşa că greva asta poate să dureze câteva zile, până se vor încheia negocierile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Daniel Toma, preşedintele celui de-al doilea sindicat al angajaţilor CT BUS, Sindicatul Liber Transport Comun Constanţa.

Deşi l-au invitat la discuţii, primarul Vergil Chiţac a refuzat să vină în mijlocul greviştilor, dar le-a transmis un mesaj dur. „Stimați angajați ai CT Bus, constănțenii vă plătesc pentru a le asigura transportul public în oraș. Vă rog să rețineți acest lucru. Dumneavoastră vă primiți salariile din banii orașului și ai cetățenilor pe care sunteți obligați să îi respectați. Având în vedere aceste lucruri, permiteți-mi să vă întreb: este corect ce ați făcut astăzi? Vi se pare normal să îi văduviți de un serviciu esențial pe cei care vă plătesc salariile?”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, salariul lunar mediu net la CT BUS este de 3.700 lei şi aproximativ 3.100 lei provin din finanţarea de la autorităţile locale, adică din banii constănţenilor. „Hai să limpezim puțin toată această situație: anul trecut, din veniturile totale ale companiei (121 de milioane de lei), Primăria (adică locuitorii orașului Constanța) a plătit 84% (102 milioane). Deducem că 3.100 de lei vi i-au plătit locuitorii orașului, iar restul de 600 lei i-ați produs dumneavoastră”, a explicat Vergil Chiţac.

Primarul le mai transmite angajaţilor CT BUS că majorarea salarială ar trebui acoperită din banii produşi de compania de transport şi nu de la bugetul local. „Soluția creșterii veniturilor ține de gestionarea eficientă a banilor pe care vi-i dau deja cetățenii și de creșterea veniturilor proprii. Iar aceasta este responsabilitatea exclusivă a companiei de care vă ocupați dumneavoastră, nu a constănțenilor pe care astăzi (n.r. – luni, 1 noiembrie) i-ați privat de un serviciu pe care ei vi-l plătesc”, a completat edilul constănţean.

Se caută soluţii

Sindicaliştii îl contrazic pe primar şi susţin că salariul mediu este cuprins între 2.500 şi 3.600 lei, în funcţie de vechime şi cu ore suplimentare foarte multe.

„Noi am cerut o majorare salarială de 1.000 de lei. Dar să vină cu o propunere, să negociem, să pornim de undeva. Cu banii pe care îi luăm în prezent, oamenii nu se pot descurca, se simt umiliţi. Muncesc mult, oraşul este plin de lucrări, nu au pauze, fac ore suplimentare şi de-abia ajung la 3.000 lei pe lună. În alte oraşe, acesta este un salariu de pornire, fără ore suplimentare”, a precizat Daniel Toma.

Negocierile au continuat pe parcursul zilei, iar directorul CT BUS, Cătălin Dumitrache, a solicitat înţelegere din partea constănţenilor şi le-a transmis că se depun eforturi pentru găsirea unor soluţii adecvate. „Conducerea executivă a CT BUS S.A., membrii Consiliului de Administraţie, dar şi reprezentanţii Adunării Generale a Acţionarilor şi ai Primăriei municipiului Constanţa sunt angrenaţi în demersuri menite să asigure reluarea transportului în comun în cel mai scurt timp”, a precizat şeful CT BUS.



Comentează știrea

Popa Mircea
2 noiembrie 2021
pomana din banii publici si tupeul romanesc

Tupeu pe acesti soferi, spor de munca grea? Au idee macar ce inseamna munca grea? sau daca cei de la birouri isi baga spor de computer se simt si ei indreptatiti la ceva... 3700 lei net, e mai mult decat decent pt un sofer, care sta la volan, nu il bate vantul, gerul ,ploaia... primaria, adica noi, locuitorii , va platim 75% din salariu, voi nu produceti nici 25%, deci, de unde atat tupeu? F mult 75% , primaria sa nu contribuie cu mai mult de 50%, restul , cat produc , atat primesc!

Pagina a fost generata in 1.3367 secunde