Constanța nu mai vrea blocuri pe spații verzi. "Ce vom mai respira? Cum vom mai trăi?"

Vineri, 15 Iulie 2016, 19:44
13794
Constănțenilor le-a ajuns cuțitul la os. Și, chiar dacă este în al doisprezecelea ceas, nu mai vor să lase niciun centimetru de spațiu verde să fie atins de buldozere și să fie înghițit de betoane. În ultima săptămână au avut loc mai multe acțiuni în Constanța care ar trebui să fie un semnal pentru autoritățile locale: constănțenii își vor orașul înapoi! Mai întâi s-au strâns în parcul Tăbăcărie, pentru că nu vor să devină un bâlci, apoi au ieșit "la iarbă verde", pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, pentru că nu vor să se mai construiască blocuri chiar sub nasul lor, iar vineri s-au dus la o dezbatere publică despre un PUZ care va distruge încă un spațiu verde din bietul oraș.

Deși cu o echipă nouă și cu suflu de schimbare, autoritățile locale par încă "nepregătite" să accepte că și cetățenii pot avea un cuvânt de spus în ce privește calitatea vieții lor. Așa-zisa dezbatere publică, organizată "pe genunchi", i-a nemulțumit pe constănțenii prezenți. "Nu se face nicio consemnare a celor discutate aici. Au venit trei oameni care nu notează nimic din ce spunem noi. Eu cred că nu se va ține cont de părerile noastre și această prezentare de PUZ va merge spre aprobare exact așa, fără să se mai facă modificări!", a spus, la un moment dat, unul dintre cei prezenți în sală.

Promisiuni sau minciuni?

Este vorba despre intenția investitorilor Cristina Șerbu și S.C. Cambela Prod SRL de a elabora un plan urbanistic zonal pentru zona bulevardul Alexandru Lăpușneanu - aleea Argeșului, în perimetrul blocului S6. Aceștia vor să construiască pe un teren unde în prezent este spațiu verde două blocuri cu parter și șase etaje, din care ultimele două retrase. Georgiana Soare, inspector în cadrul Direcției de Urbanism din Primăria Constanța, a explicat că PUZ-ul este doar o propunere și că ar putea fi modificat în funcție de propunerile cetățenilor din zonă.

Pe hârtie și așa cum l-a prezentat ing. Marius Șocarici, cel care l-a realizat, proiectul ar trebui să ia aproape 2.000 de metri din zona verde din fața blocului de patru etaje, S6. Vor fi refăcute aleile, vor fi reamenajate parcările și "ar putea" fi realizat și un mini parc - loc de joacă pentru copii, pe domeniul public. Deși sună frumos, în realitate, locatarii blocului S6 nu vor mai avea nici soare, nici lumină naturală, nici locuri de parcare, nici vedere la parc, nici verdeață în fața ferestrelor. În locul acestora, investitorii promit câteva plante pe spațiile libere, grădini de fațadă și… multe betoane.

"Dar primăria de ce nu face nimic?"

"Cum se fac aceste proiecte? Știți că în zonă este foarte mult spațiu verde. Dacă se vor construi aceste blocuri va dispărea tot. Ce vom mai respira, cum vom mai trăi? Nu o să mai avem aer, oxigen, soare. Vom avea doar un mare stres cu betoanele în față. Și noi suntem oameni. Noi, cei de la S6, care avem un bloc cu doar patru etaje ce facem?", a întrebat Mihaela Sava, în cadrul dezbaterii. Femeia s-a adresat și reprezentanților Primăriei Constanța, pe care îi consideră parte a acestui măcel al spațiilor verzi. "Consiliul Județean a făcut un studiu și s-a constatat că au apărut foarte multe afecțiuni respiratorii în oraș. Soluția propusă ar fi crearea de perdele verzi de protec-ție pe marile bulevarde. Noi avem acele perdele, de ce nu luați în calcul protejarea lor. În condițiile în care proiectul vine cu două blocuri imense, noi cu ce mai rămânem? Pe dumneavoastră nu vă deranjează, nu sunteți și dumneavoastră cetățeni ai Constanței? Mai presus de toate este sănătatea noastră. Pentru că ne distrugeți spațiul verde și astfel ne distrugeți sănătatea. Dar primăria de ce nu face nimic?", a întrebat Mihaela Sava. Nu a primit niciun răspuns, ci doar recomandarea de a-și exprima în scris propunerile vizavi de această propunere de PUZ.

Cambela Prod - proiecte nerespectate, autorizații ilegale…

Reamintim că S.C. Cambela Prod are mai multe investiții imobiliare în Constanța. Anul acesta a mai finalizat un bloc, pe strada Belvedere din cartierul Faleză Nord. Și acolo a existat un PUZ, cu supărări din partea vecinilor, însă constructorul și-a văzut nestingherit de treabă. Imobilul a fost ridicat în baza Autorizației de Construcție nr. 1.233 din 12 august 2014, construcție P+5+6E. O lună mai târziu, beneficiarul construcției, Cambela Prod SRL obținea deja Certificatul de Urbanism nr. 2.899 /18.09.2014, prin care se aproba "modificare de proiect aprobat cu Autorizație de Construcție nr. 1.233/12.08.2014, prin supraetajare cu 20 la sută din suprafața construită desfășurată cu spații de locuit". Deci, nici nu se apucaseră bine de construit și investitorii deja cereau supraetajarea. Apoi, deși autorizația era pentru șase etaje, în luna martie 2015 deja se lucra la etajul al șaptelea. La sesizarea locatarilor din zonă, inspectorii Primăriei Constanța au fost nevoiți să facă un control și să ofere un răspuns. Așa s-a constatat că "beneficiarul a executat lucrări de construire fără respectarea autorizației și a fost întocmit proces-verbal de constatare și sancționare", după cum precizează inspectorii Primăriei Constanța.

Culmea este că, o zi mai târziu, pe 12.06.2015, Primăria Constanța emitea o nouă autorizație de construcție, nr. 1.013, pentru "modificare proiect aprobat cu A.C. nr. 1.233/2014 - prin creare demisol - parcare auto și supraetajare cu 20 la sută din suprafața construită desfășurată - spații de locuit". Este evident că, încă de la început nu a fost respectată autorizația inițială, iar prin autorizația din iunie 2015 s-a urmărit doar intrarea în legalitate.

Ulterior, sesizată tot de către locatari, conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții a efectuat verificări pe șantier și a constatat, la rândul ei, o serie de nereguli. "Ca urmare a verificărilor efectuate de către Inspectoratul Regional în Construcții Sud - Est, în conformitate cu procedura de control aprobată prin Ordinul MDRAP nr. 456/2014, Compartimentul control urbanism a întocmit Procesul verbal de control, prin care se constată că Autorizația de Construire nr. 1.013/12.05.2015 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale", se arată în adresa înaintată pe 25 august 2015 către locatari și semnată de către inspectorul general Nelu Stelea.

O rețetă de succes!

Așadar, în acest caz, prin a-i repune rapid în legalitate pe investitorii Cambela Prod SRL, Primăria Constanța a emis o autorizație de construcție fără să respecte prevederile legale. Iar acest lucru a fost constatat chiar de către Inspectoratul de Construcții.

Privind per ansamblu aceste acțiuni atât ale investitorului, cât și ale autorităților locale, care au reacționat numai atunci când au fost împinse de la spate de vecini, ce ne face să credem că nu se va acționa la fel și în cazul celor două blocuri de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu și că, așa- zisa dezbatere publică, cu așa-zisul proiect provizoriu nu au fost decât praf aruncat în ochii constănțenilor care au început, în sfârșit, să înțeleagă cum funcționează mașinăria autorizațiilor cu dedicație…

Pagina a fost generata in 0.2375 secunde