CONSTANȚA LUI MAZĂRE / Reabilitare termică pe banii statului… dacă vă țin buzunarele

2265
7
CONSTANȚA LUI MAZĂRE / Reabilitare termică pe banii statului… dacă vă țin buzunarele - lucratorischelaizolatieexterioar-1348512984.jpg
Gândul la facturile astronomice de la încălzire la iarnă le dă fiori reci constănțenilor. Una din variantele de a scădea costul încălzirii apartamentelor este reabilitarea termică. Ea presupune nu doar anveloparea pereților exteriori, ci și refacerea și modernizarea instalațiilor.


Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului îi invită pe români să-și reabiliteze termic blocurile pe banii statului și ai autorităților locale. Atât primăriile, cât și asociațiile de proprietari se pot înscrie pentru a primi finanțare în vederea reabilitării termice a clădirilor. 
Guvernul, prin minister, se angajează să suporte 50 la sută din cheltuieli, autoritățile locale 30 la sută, iar proprietarilor le mai rămân de plătit doar 20 de procente. Condiția este ca lucrările să se facă prin firme specializate, cu toate cheltuielile la vedere, iar la final să se emită un certificat energetic.
În primul rând sunt vizate blocurile construite între anii 1950 și 1990. Acestea prezintă un nivel scăzut de izolare, ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru încălzire. Pe perioada iernii, mare parte din căldura unui apartament se pierde din cauza gradului redus de izolare termică, deși locatarii o plătesc. Practic, conform studiilor MDRT, un apartament cu două camere dintr-un bloc din România consumă de două ori mai multă energie termică decât un apartament din alte țări europene. Specialiștii susțin că reabilitarea termică a blocului în care locuiți poate reduce factura de întreținere pe perioada iernii cu până la 40 la sută. 


Primăria Constanța nu vrea bani
Potrivit programului MDRT, expertiza tehnică, auditul energetic și proiectarea lucrărilor de reabilitare termică se asigură din fonduri de la bugetele locale. Practic, execuția lucrărilor de intervenție se finanțează astfel: asociația de proprietari plătește 20 la sută din costul total al executării lucrărilor, iar procentul se împarte la toți proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcție de cota parte indiviză a fiecărui proprietar. În cazul în care unul sau mai mulți proprietari din cadrul asociației de proprietari nu își pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parțial sau integral costurile și poate decide modul în care se vor recupera acestea. 
Din păcate, ce nu ia în calcul ministerul, prin programul său, este refuzul autorităților locale de a se implica. Se știe că în municipiul Constanța nu s-au reabilitat termic blocuri de ani buni. În 2008 au fost depuse, la un moment dat, 47 de solicitări din partea asociațiilor de proprietari către Primăria Constanța, apoi în 2009 s-au înregistrat 200, dar nu s-a făcut nimic. De altfel, primarul Radu Mazăre a spus în repetate rânduri că nu este dispus să plătească astfel de lucrări. 


Gospodari doar la Eforie și Năvodari
De altfel, în anul 2011, singurii bani alocați de la minister pentru județul Constanța, în vederea reabilitării termice, au ajuns în orașele Eforie și Năvodari. Este vorba despre 96.000 de lei, folosiți la Eforie pentru reabilitarea a șase blocuri, însumând 135 de apartamente, și 300.000 de lei pentru Năvodari, unde au fost făcute lucrări la patru cămine și trei blocuri, însumând 543 de apartamente. Primăria din Constanța nici măcar nu a cerut vreun ban. 
Și atunci nici nu este de mirare că orașul arată atât de pestriț. Oamenii și-au făcut apartamentele fiecare în parte, cum au putut, cu bani puțini sau mai mulți, la negru, cu meseriași care mai de care mai pricepuți și fără să obțină certificate energetice.


Comentează știrea

NELU
25 septembrie 2012
intrebare

1. Asociatiile de proprietari sunt cu DATORII pana peste cap. Amenintate cu debransari care se vor si materializa. Listele cu raii platnici sunt ingrijoratoare. 2. Chiar dvs. ati mentionat ca: " Din păcate, ce nu ia în calcul ministerul, prin programul său, este refuzul autorităților locale de a se implica. Se știe că în municipiul Constanța nu s-au reabilitat termic blocuri de ani buni. În 2008 au fost depuse, la un moment dat, 47 de solicitări din partea asociațiilor de proprietari către Primăria Constanța, apoi în 2009 s-au înregistrat 200, dar nu s-a făcut nimic. De altfel, primarul Radu Mazăre a spus în repetate rânduri că nu este dispus să plătească astfel de lucrări. " 3. Asa ca, ....ramane 100% buzunarul propriu, nu vi se pare ?

Bravo Nelu
25 septembrie 2012
Inteligent

1. Nelu este inteligent. 2.Nelu si-a dat seama repede ca Primarului i se rupe. 3.Cetatenii de la bloc taie vina in loc de porc. 4.Banii se duc pe fackshion mode si pe panarame care isi exercita drepul la vot ( alup tpus). 5.Traiasca "poporul" si sistemul mafiot mazarescian pe care l-ati votat !

Răspuns la: intrebare
Adăugat de : NELU, 25 septembrie 2012
1. Asociatiile de proprietari sunt cu DATORII pana peste cap. Amenintate cu debransari care se vor si materializa. Listele cu raii platnici sunt...
ath
25 septembrie 2012
Daca nu avem paine,atunci mancam cozonac

Daca nu avem apa calda,atunci ne incalzim cu o bere sau mergem la Mamaia Fashion.Acolo gasim "oferte speciale" pentru incalzire.Daca nemtii au un Oktoberfest noi avem in schimb un Dezemberfest. Dezember este luna alegerilor parlamentare si luna cand va veni prima factura la caldura. PROST ! Prost spun nemtii cand ciocnesc o halba ,noi spunen ca avem un primar prost. Inchin o halba de bere in cinstea lui Mazare. Pentru Mazare si "echipa mea" sa strigam de trei ori Prost. Traiasca eternul Mazare ! Prost! Prost ! Prost !. Apropo de bere. Eu mai am o solutie. Cand pretul unui litru de apa calda va depasi pretul unui baril de bere(mai avem putin pana atunci),m-am gandit sa trag o teava de la fabrica Ursus. Platesc eu conducta de la Cluj pana la Constanta.Ne incalzim cu bere in calorifere.Ce,nu ati auzit de bere calda ? Nu stiu ce ma face sa cred dar eu nu-l vad bine pe Mazare. Mazare inca nu-si da seama ca are o bomba cu ceas sub scaunul lui de primar.Din cauza asta,nu cred ca el va termina cu bine actualul mandat. Ne intalnim in aprilie,adica la sfarsitul lui Dezemberfest. In tot cazul "treaba merge bine la Constanta"(Miron Mitrea) Prost !

bobo
26 septembrie 2012
varul lui mazare

e directorul de la radet, prietenii stiu de ce........

Olaru
26 septembrie 2012
Reabilitare pe banii statului

Ce sunt banii ăștia ai statului ? cad din cer cumva ? Despre Mazăre sa nu mai spuneți ca-i prost ca nu singur s-a pus acolo, si nici ceilalți mai mari sau mai mici nu s-au pus singuri. Nu va mai văicăriți, lăsați pentru mai târziu, sa vedeți ce urmează. Asta nu-i nici începutul.

MIRUNA
2 octombrie 2012
acesta e primarul ales de pensionari,bunicii,strabunicii sau parintiii unora si de unii pomanagii si semianalfabeti

Cat timp exista pensionari pe Mazarica il doare la pl. Nu conteaza ca drumurile sunt VARZA, nu conteaza ca zona peninsulara e o rusine, conteaza doar pungile cu ulei si pui expirat date batranilor handicapati mintali ce-l voteaza.

Luxor
27 decembrie 2012
Izolare Termica

Mai multe despre izolare termica www.izolaretermica.ro

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Social : Cât ne va costa încălzirea la iarnă
Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Licitație la Primăria Constanța
Pagina a fost generata in 0.352 secunde