Constanţa, la un pas de a rămâne fără locuri la Terapie Intensivă! „Situaţia este gravă!”

3343

Articole de la același autor

Județul Constanța este fruntaș în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri din ultimele zile, înregistrând la acest moment o rată de infectare de 7,35 la mia de locuitori. Din păcate, această statistică ne situează, practic, pe locul I pe țară. În aceste condiții, cu excepţia a două locuri, toate paturile de la Terapie Intensivă din județ, destinate bolnavilor cu noul coronavirus sunt ocupate. Medicii atrag atenţia că situaţia este gravă iar oamenii ar trebui să se protejeze cât mai mult.

Situația este la fel de gravă și în țară. Din păcate, paturile de la secția de terapie intensivă sunt ocupate cu mare repeziciune, și, probabil, în ritmul acesta, în scurt timp, nu va mai fi niciun loc liber. Deci, este clar că cele 46 de paturi cât are județul nostru la acest moment nu sunt suficiente, mai ales în condițiile în care pacienții de la Terapie Intensivă sunt internați pe durate mai lungi de timp, iar eliberarea acestor paturi se face greu.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, în prezent, au mai rămas neocupate un loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța și încă unul la Spitalul Municipal Mangalia. Așa că, dacă numărul de îmbolnăviri cunoaște același trend ascendent ca până acum, unitățile sanitare constănțene vor fi depășite de situație. Asta în condițiile în care, mai există încă o problemă gravă, în cazul bolnavilor cu Covid-19, respectiv cea legată de oxigen, pentru că majoritatea acestor pacienți sunt dependenți de oxigen, indiferent dacă sunt intubați ori primesc oxigen cu ajutorul unei măști. Ori, nu toate paturile au oxigen, ceea ce poate agrava și mai tare situația unui bolnav cu Sars- Cov-2.

La cea mai mare unitate medicală din județ, directorul medical al instituției, dr. Marius Prăzaru ne-a declarat că numărul paturilor pentru suspecții sau cei confirmați cu Sars-Cov-2 a crescut, de la 49, la 70.

În ceea ce privește paturile la ATI, a explicat că este o problemă, afirmând că nu mai au paturi pentru extensia Covid din luna martie, dar încearcă să le gestioneze cât mai bine.

„Între timp, ne ajută și colegii din spitalele suport, mai preiau și ei din cazuri. Alții se mai însănătoșesc și sunt transferați pe secții. La acest moment, în spital avem 14 paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii cu Covid-19. În afară de acestea, unitatea sanitară dispune de 28 de paturi pentru Terapie Intensivă adulți și șapte pentru copii, pentru cei non- Covid. Noi suntem spital non-Covid, iar acest statut ne obligă să nu primim pacienți pozitivi din alte părți. Pacientul vine la UPU pentru o simptomatologie. Dacă se încadrează în definiția de caz cu febră, cu simptomatologie specifică Covid, devine suspect și se testează și dacă testul iese pozitiv, pacientul trebuie îngrijit și va rămâne la noi în unitate, până când va fi transferat la un spital suport Covid. De exemplu, săptămâna trecută, aveam alocate 49 de paturi pentru ei dar, între timp, am crescut numărul acestora, iar acum avem 70 de paturi. La acestea, se mai adaugă cele 55 paturi de la Agigea”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Prăzaru.

Se pare că numărul celor care se pozitivează în interiorul SCJU creşte de la o săptămână la alta, ceea ce-i obligă pe membrii conducerii spitalului să reducă numărul de paturi de pe secţii, pentru a le face loc celor infectaţi cu Sars- Cov-2. De exemplu, la Ortopedie, au fost luate 16 paturi, iar toate rezervele au fost transformate în saloane Covid-19. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe alte secţii, ceea ce este normal în condiţii de pandemie. Teama angajaţilor este, însă, că pentru toate aceste saloane nu există un circuit separat 100%, pentru ca personalul care se ocupă de îngrijirea acestor bolnavi să nu mai treacă prin secții, printre ceilalţi bolnavi sau cadre medicale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5717 secunde