Constanţa, în scenariul roşu. Certificatul COVID, obligatoriu începând de luni

2491
Constanţa, în scenariul roşu. Certificatul COVID, obligatoriu începând de luni - fondconstantainscenariul-1632669966.jpg

Articole de la același autor

Municipiul Constanţa a depăşit, în weekend, incidenţa de 3 la mie şi a intrat în scenariul roşu. Aşa cum era de aşteptat, numărul îmbolnăvirilor a urcat vertiginos în ultimele zile, ajungându-se la peste 1.000 de persoane infectate cu coronavirus în ultimele două săptămâni. Devine astfel obligatoriu Certificatul COVID, pentru accesul la diferite activităţi în oraş.

Rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori în municipiul Constanţa, iar autorităţile au decis impunerea de noi măsuri de restricţii menite să reducă răspândirea virusului. Astfel, conform reglementărilor în vigoare, începând de luni, 27 septembrie, accesul în restaurante, evenimente sportive, săli de spectacole, cinematografe, nunţi, botezuri sau alte evenimente private, se poate face numai pe baza Certificatului COVID.

Documentul trebuie să ateste fie vaccinarea cu schemă completă, fie existenţa unui rezultat PCR negativ, valabil 72 de ore, sau a unui rezultat negativ la un test rapid, valabil 48 de ore, fie trecerea prin boala COVID în ultimele şase luni.

Pot obţine certificatul verde persoanele care au efectuat schema completă de vaccinare în România, cele care au efectuat cel puţin o doză din schema completă, în România, cetăţenii români care s-au vaccinat în alte ţări, dar şi persoanele care au trecut prin boală, pe teritoriul ţării noastre, fiind înregistrate la DSP, dacă nu au trecut 180 de zile de la obţinerea primului rezultat pozitiv la testare. De asemenea, îşi pot scoate certificatul verde persoanele care au un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele 72 de ore pe teritoriul România, precum şi cele care au un rezultat negativ la un test antigen rapid efectuat în ultimele 24 de ore, tot pe teritoriul ţării noastre. Certificatul este gratuit şi poate fi scos online, de la adresa certificat-covid.gov.ro.

De unde luăm certificatul

Persoanele care nu au acces la internet, un telefon smart sau un e-mail, pot solicita emiterea certificatului verde pe hârtie, de la Primăria Constanţa, Direcţia de Sănătate Publică sau de la Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.

În ce priveşte situaţia unităţilor de învăţământ, zeci de clase şi-au mutat deja cursurile în online, ca urmare a infectării unor elevi, cadre didactice sau angajaţi din şcoli şi grădiniţe. Conform prevederilor legale, toate unităţile îşi vor întrerupe activitatea faţă în faţă după depăşirea ratei incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori.

Situaţie alarmantă şi în judeţ

În prezent, în judeţul Constanţa, sunt peste 340 de persoane internate în unităţile medicale care tratează pacienţi cu COVID. Alte în jur de 2.000 de persoane sunt în carantină la domiciliu, fiind considerate contacţi direcţi ai celor infectaţi deja, şi în jur de 1.800 sunt izolate la domiciliu, fiind confirmate cu infecţia cu SARS-CoV-2.

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivel judeţean. Duminică, 26 septembrie, s-au înregistrat din nou aproape 300 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar judeţul se află foarte aproape de pragul incidenţei de 3 cazuri la mia de locuitori, care se aşteaptă a fi atins luni, 27 septembrie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4979 secunde