Constanța, împânzită de camere video! Când va fi gata sistemul de siguranță al orașului

2344

Articole de la același autor

Sistemul de supraveghere video nu mai este de mult un moft. În multe orașe ale țării și-a dovedit deja eficiența și a devenit vital pentru funcționarea localităților și siguranța cetățenilor. Constanța nu are încă un asemenea sistem, dar autoritățile locale trag nădejde ca în doi ani de zile să avem și noi așa ceva.

Discuțiile pentru montarea de camere de luat vederi în municipiul Constanța sunt vechi. Prin 2013, se vorbea despre nouă sisteme video care să fie puse în principalele intersecții din oraș. Apoi, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție a spus că ne trebuie 100, după care 200. Cert este că, în prezent, nu avem un sistem public de supraveghere video. S-au făcut însă pași importanți pentru a se realiza un proiect complex, ce ar putea fi pus în aplicare în 2021.

"Avem un studiu de fezabilitate. Urmează să îl aprobăm în ședință de Consiliu Local. Este un proiect mare, de aproximativ 9, 10 milioane de euro. Este sistemul de siguranță al orașului. Însumează aproximativ 1.500 de zone monitorizate. Avem preacordul de finanțare cu BERD, de îndată ce aprobăm studiul de fezabilitate, vom începe licitația pentru proiectare și execuție și perioada de implementare va fi de aproximativ doi ani", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul Decebal Făgădău.

În plus, în jurul acestui sistem de siguranță, va fi realizat și sistemul integrat de management al traficului. Vor fi montate camere video atât în intersecții, piețe, parcuri, cât și la intrările în oraș și în stațiunea Mamaia.

"Pe lângă prioritățile pe care le avem ca oraș, creșterea siguranței în jurul școlilor, pentru că noi nu trebuie să luptăm cu infracționalitatea în școli, ci să o prevenim, locurile aglomerate, locurile publice, piațete, cimitire, dispensare, biserici, și așa mai departe, noi vom realiza și o mulțime de locuri care sunt de interes și pentru celelalte instituții: zonele de influență ale orașului cu zonele de infracționalitate ridicată", a precizat, anterior, primarul Făgădău.

1.500 de zone ale orașului, monitorizate

Sistemul de la Constanța se va numi Safe City, iar cea mai mare parte din finanțare este de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Conform documentelor de la Primăria Constanța, vor fi amplasate camere video la intrările și ieșirile din municipiu, spre Năvodari, la sensul giratoriu de la intrarea spre Cumpăna, la sensul giratoriu de la Agigea, pentru accesul la A8, sensul giratoriu de la Ovidiu, pentru accesul la A4 și la sensul giratoriu de la I.C. Brătianu pentru A2.

Vor fi monitorizate marile intersecții, de la intrarea dinspre DC 86 - zona Summerland, dinspre DN2A, Palazu Mare, dinspre DN3C - bulevardul Aurel Vlaicu, la sensul giratoriu dinspre DN3, la intersecția bulevardului Mamaia cu bulevardul Aurel Vlaicu, la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu, la intersecția străzii Alba Iulia cu bulevardul Aurel Vlaicu, strada Cumpenei cu bulevardul Aurel Vlaicu, bulevardul 1 Mai cu strada Caraiman, bulevardul Mamaia cu strada Soveja, bulevardul Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja, bulevardul Tomis cu strada Soveja, bulevardul Tomis cu bulevardul Alexandru Lăpușneanu, strada Soveja cu strada Baba Novac, bulevardul I.C. Brătianu cu strada Dezrobirii, bulevardul Tomis cu bulevardul Mamaia, bulevardul Tomis cu bulevardul Ferdinand, strada Mihai Viteazu cu bulevardul Ferdinand, bulevardul 1 Decembrie cu bulevardul Ferdinand, bulevardul 1 Decembrie cu bulevardul I.C. Brătianu.

De asemenea, vor fi camere în intersecțiile în care, conform statisticilor, se produc frecvent ambuteiaje, în zonele și intersecțiile în care se produc frecvent accidente rutiere, dar și în Piața Ovidiu, Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie și pe faleza din stațiunea Mamaia.

Va exista sistem de supraveghere video și în zonele în care sunt amplasate clădiri emblematice pentru județ și municipiu sau monumente istorice și muzee, având în vedere importanța și valoarea culturală a acestora, la intrările și ieșirile din parcările tuturor mall-urilor și centrelor comerciale, precum și la intrările în instituțiile școlare.

v v v

Sisteme moderne de monitorizare publică au fost introduse de ani de zile în multe orașe din străinătate, dar și din țară. În Oradea, de exemplu, sistemul este mai vechi și anul acesta a demarat modernizarea lui, cu introducerea a 600 de camere video inteligente, capabile să capteze imagini pe timp de noapte, să apropie imaginea asupra zonelor periculoase și chiar să citească numerele de înmatriculare ale mașinilor. Sibiul are și el un centru modern de supraveghere atât a siguranței în oraș, cât și a traficului.

În Iași, pe lângă cele 120 de camere pe care le are deja orașul de ani buni, urmează să fie montate încă 866, iar centrul de tele-supraveghere va fi modernizat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3272 secunde