Constanța fierbe sub cod portocaliu de caniculă, Primăriei îi arde de Neversea

4478
4
Constanța fierbe sub cod portocaliu de caniculă, Primăriei îi arde de Neversea - vremeacaniculatasnitoareapaparc4-1498752998.jpg

Articole de la același autor

Meteorologii au anunțat încă de zilele trecute că vom avea temperaturi maxime istorice. Au instituit mai întâi cod galben de caniculă și disconfort termic, iar pentru astăzi au instituit cod portocaliu. La Constanța, însă, fiecare se descurcă cum poate.


Autoritățile locale par complet luate prin surprindere de caniculă, așa că, aseară, la ora închiderii ediției, nu se știa clar dacă și unde vom avea corturi anticaniculă, dacă vor fi puncte unde oamenii vor putea să bea o gură de apă rece și ce e de făcut într-un oraș care fierbe, cu mii de turiști în vizită, plimbându-se pe asfaltul încins.


Primăria Constanța pare mult mai preocupată de buna organizare a festivalului Neversea. Se alfaltează prin oraș, se face curat în Portul Tomis și la plaja Modern, dau bice cu lucrările la parcul de la Primărie, dar au uitat că este cod portocaliu de caniculă.
Prefectul județului a convocat încă de miercuri după-amiază o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor descentralizate.


Dincolo de recomandările medicilor, autoritățile ne recomandă să ținem legătura cu persoanele în vârstă (rude, prieteni, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-ne de starea de sănătate a acestora și oferindu-le asistență ori de câte ori au nevoie.
Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri în autoturisme. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.


Măsuri sporite pentru cei care muncesc în aer liber


Cele mai grav afectate în această perioadă sunt persoanele care muncesc în aer liber. În perioadele cu temperaturi extreme ridicate, adică atunci când se înregistrează peste 37 de grade Celsius, angajatorii sunt obligați, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2000, să ia anumite măsuri pentru protecția salariaților. Concomitent, autoritățile își intensifică de obicei controalele pentru a verifica respectarea obligațiilor firmelor.


Concret, angajatorii trebuie să reducă intensitatea ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și aerisite. Ei trebuie să asigure apă plată sau minerală, câte doi – patru litri de persoană pentru fiecare schimb, dar și echipament individual de protecție și dușuri. Dacă nu pot fi asigurate aceste condiții și dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutive, angajatorii trebuie să reducă durata zilei de lucru sau să schimbe programul, astfel încât în orele de foc să fie pauză.


De duminică se mai răcorește


Administrația Națională de Meteorologie a emis, încă de ieri, o avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic. 
Potrivit meteorologilor, astăzi, valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.


În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.


La Constanța, sunt anunțate mâine maxime de 34 de grade Celsius, iar în zona continentală vor fi 38, 39 de grade.


Sâmbătă, se va mai răcori puțin și vor fi între 22 și 31 de grade, iar luni și marți este posibil să avem și ceva ploi.


Comentează știrea

cos
30 iunie 2017
Vremea

Imi explica si mie cineva unde mai exact se afla zona continentala? Nu de alta, dar sa nu ma duc pe acolo!

@cos
30 iunie 2017
Un posibil raspuns si chiar mai mult...

Din cate stiu,pe o fasie de aprox. 18 Km de la tarmul Marii Negre clima este influentata mai mult de apa si mai putin de uscat.Asta inseamna ca de la Murfatlar(cam 18 km) spre Dunare/Bucuresti incepe zona continentala,adica influenta uscatului asupra climei este mai mai mare si influenta marii(a apei) este din ce in ce mai mica.Pentru noi,pentru climatologi apa marii este un fel de "Gica Contra" ca sa fiu mai sugestiv.Apa Marii Negre va fi tot un fel de "Gica Contra" si azi. Dar din cate am observat eu,cam de la Palas(uneori de la Valul Traian) influenta uscatului este deja vizibila cu ochiul liber mai ales in timpul iernii.Ati observat ca atunci cand la Constanta ploua la Valul Traian ninge si la Murfatlar deja se vede un strat bunicel de zapada daca va deplasati cu trenul sau cu masina.Si daca tot am ajuns aici profit de ocazie pentru a-mi exprima supararea/revolta cand ascult sau citesc buletinele meteo pentru orasul Constanta.In primul rand Constanta nu exista pe harta meteo la posturile TV sau in ziarele centrale.Buletnul meteo se da pentru Mamaia,fie iarna fie vara.In ce hal a ajuns Constanta.Au sters-o astia si de pe harta Romaniei. Sa le mai spunem jurnalistilor ca vremea de la Constanta(Mamaia) nu este la fel cu vremea de la Medgidia,Cernavoda sau Harsova chiar daca sunt localitati din acelasi judet.Dragi jurnalisti,daca tot va aflati in treaba si vreti sa informati cititorii din Constanta este bine sa luati legatura cu statiile meteo locale care va poate furniza starea vremii cu mare precizie(pe ore si munute daca doriti).Ati vazut cate "tepe" ati luat cand ati anuntat furtuni si ploi la Constanta.Uitati-va ce minciuni ati spus chiar in ultima saptamana.Pentru zona marina(Constanta) incetati sa mai luati buletinul meteo "generalizat" de la Bucuresti.Asta daca vreti sa va respectati ca ziar.Daca nu.....va priveste....P.S.-Nu sunt specialist,nu sunt meteorolog.Luati legatura cu un specialist ca s-o lamurim o data.Eu m-am saturat de buletinele voastre.Sunteti superficiali.

Răspuns la: Vremea
Adăugat de : cos, 30 iunie 2017
Imi explica si mie cineva unde mai exact se afla zona continentala? Nu de alta, dar sa nu ma duc pe acolo!
...
30 iunie 2017
....

Datele si prognozele pentru Constanta sunt luate in general de la statia meteo care deserveste aeroportul M. Kogalniceanu.

Răspuns la: Un posibil raspuns si chiar mai mult...
Adăugat de : @cos, 30 iunie 2017
Din cate stiu,pe o fasie de aprox. 18 Km de la tarmul Marii Negre clima este influentata mai mult de apa si mai putin de uscat.Asta inseamna ca de la...
Draga Fagadaule
30 iunie 2017
Vesnicule si eternule Pesedeu

Ati vazut ? Turnati betoane ! Desfiintati parcuri,desfiintati spatii verzi,gradini,taiati pomi demolati umbrare dar..dar turnati betoane,betoane,betoane,cat mai multe betoane.Turnati betoane,turnati asfalt sau inaltati cat mai multe "accente verticale" cu 20 etaje sau mai mult.Construiti spre gloria voastra pesedista.Cand Pamantul va fi pustiu peste cateva milioane/miliarde de ani,pe aici,pe la Constanta veti intalni numai betoane,asfalt,parcari,benzinarii,bordeluri toate parasite si un monument din marmura unde veti citi..."Calatorule,trebuie sa uiti de poetul Ovidiu.Calatorule, pe aici au calcat primarii Mazare si Fagadau" sau "Drumetule,nu fi trist.Pe aici au căcat numai betoane si au ridicat blocuri Mazăre si mostenitorul,adica Făgădău".Pesedeilor,gloriosilor,gălăgiosilor si idiotilor,ati vazut ce temperatura s-a citit la nivelul asfaltului ? Termometrul a indicat 72 gr.C....La temperatura asta o sa-ti fiarba "inteligenta",Fagadaule.Stiu,voi nu va faceti griji.Voi plecati la Rio.Stia Mazare ceva.Mama voastra de iresponsabili ! Țopăială pe asfalt la 72 gr.C,țopăială pesedita cu legile "facerii" in Parlament.Geneza.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2555 secunde