Constanța, fără shopping. Mall-urile închise și magazine din centru, de vânzare

3935

Articole de la același autor

De ani de zile, mall-urile au luat fața micilor magazine. Cumpărăturile s-au mutat în marile centre comerciale, unde găsești de toate și unde te poți plimba, poți mânca, poți merge la film, la cafenea, la coafor. Acum sunt goale, cu magazinele elegante ferecate, în timp ce constănțenii mișună prin oraș, pe străzi cu zeci de spații comerciale scoase la vânzare și la închiriat, pe care nimeni nu le-a vrut de atâta timp.

În vreme de pandemie, s-a dovedit cât de nesănătoasă este ideea întreprinzătorilor, dar și autorităților, de a muta comerțul de tot felul, entertainmentul, posibilitățile de petrecere a timpului liber într-un singur loc, în mall. Aglomerările de magazine de branduri, cinematografele, food-court-urile, toate au fost închise la introducerea stării de urgență și cu toții ne-am trezit că nu mai avem unde să ne petrecem sâmbetele și duminicile. Și nici de unde să ne facem cumpărăturile.

În tot acest timp, zeci de spații comerciale de pe strada Ștefan cel Mare, bulevardul Tomis și chiar și de pe alte bulevarde ale orașului stau părăsite pentru că erau afaceri păguboase, ce nu suportau concurența mall-urilor.

Strada Ștefan cel Mare, odinioară una dintre arterele comerciale principale ale Constanței, neglijată de autorități, care nu a făcut investiții în peisajul urban, a fost lăsată să se distrugă, iar odată cu ea au murit și afacerile din zonă. Singurile magazine care par să supraviețuiască "tsunami-ului" mall sunt cele de Second Hand și cele cu produse de duzină, ieftine. În rest, vreo câteva farmacii, vreo două, trei bănci, câteva reprezentanțe ale companiilor de telefonie și… multe, multe, spații comerciale de vânzare sau de închiriat.

Strada Ștefan cel Mare, inima orașului

Chiar și așa, vineri, la orele prânzului, artera era plină de oameni. Unii cu treabă, în drum sau dinspre serviciu, alții la plimbare. Pandemia le-a luat-o înainte autorităților și a animat centrul Constanței așa cum nu a mai fost de ani de zile. "Am ieșit să căutăm niște pantofi pentru copilași. Au crescut și nu le mai vin încălțările de anul trecut. Nici nu știm ce putem să găsim prin oraș. De obicei, le cumpăram de la magazinele din mall-uri, dar acum sunt închise. Și nici nu putem să comandăm online, pentru că trebuie să probeze, să ne asigurăm că le vin bine", ne-a mărturisit o mămică ieșită la cumpărături. Pe băncuțele de pe centrul străzii, stăteau la o cafeluță în pahar de plastic și la o vorbă, bătrânei regăsiți cu prietenii lor după lunga izolare. "Am ieșit la soare, că nu este prea frig. Am fost puțin și în parc, ne odihnim puțin aici și mai povestim, apoi plecăm mai departe, să nu se stea norocul în loc", ne-a spus, glumind, un vârstnic dotat cu mască și mănuși.

Pustiu și tristețe la mall

De la veselia din centru, am plecat să dăm un ochi și într-unul din mall-urile de la marginea orașului, care, de obicei, vinerea, forfotea de oameni. Cu magazinele, restaurantele, cafenelele închise, centrul comercial îi primea, după ce le lua temperatura, doar pe cei care aveau treburi la farmacie sau la supermarket. În rest, pustiu și tristețe.

Într-unul din magazine, mai multe vânzătoare aranjau marfa, parcă nerăbdătoare să deschisă și să primească din nou clienții. "Am primit colecții noi, de primăvară - vară, și le așezăm. De-abia așteptăm să redeschidem magazinul", ne-a spus, timid, una dintre fete.

Mulți dintre angajații care lucrau în mall sunt încă în șomaj tehnic și se tem că și-ar putea pierde locul de muncă. "Bijuteriile nu prea se vând online. Sperăm să mai avem unde să muncim atunci când se va încheia starea de alertă. Proprietarii au de plătit lunar chirie de mii de euro, dar de vândut, nu am vândut nimic. Ne-au și spus că e posibil să mai renunțe la angajați, pentru că nu își vor mai putea permite să mai țină spațiul, dacă mai durează mult. Aproape toate prietenele care lucrează în mall-uri din oraș sunt disperate. Avem și noi familii, avem rate, planuri de viitor. Iar acum depindem foarte mult de reluarea activității în centrele comerciale", ne-a mărturisit o angajată dintr-un astfel de centru comercial.

De altfel, patronatele din comerțul nealimentar au lansat chiar un apel disperat proprietarilor de mall-uri să accepte reducerea chiriilor pentru această perioadă. "Există proprietari de centre comerciale care au înțeles conjunctura extraordinară și neprevăzută pe care o traversăm și care au adoptat atitudinea corectă de dialog și soluțiile comerciale evidente. Există, însă, mulți proprietari care forțează plata integrală a chiriilor în condițiile în care activitatea este suspendată. Nu este corect nici moral și nici contractual, pentru că retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spațiile respective. Dacă nu se înțelege rapid că nu avem de unde acoperi asemenea costuri, ne vom îndrepta spre colaps, iar efectele negative economice și sociale vor fi extrem de ample", a precizat reprezentantul Organizației Patronale a Retailerilor din România, Cosmin Savu Cristescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 19 Mai 2020
Stire din Social : Magazinele Enel, redeschise
Vineri, 15 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 08 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.484 secunde