Conserve de pește sau de otravă? Interzise pentru femeile însărcinate, copii, cardiaci și bătrâni

2500
3
Conserve de pește sau de otravă? Interzise pentru femeile însărcinate, copii, cardiaci și bătrâni - fonsconserva21-1438787529.jpg

Articole de la același autor

Deși sunt considerate o delicatesă pentru consumatori, conservele de pește comercializate în magazine au intrat în vizorul specialiștilor din cadrul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România ( APC România), care au realizat primul studiu legat de aditivii și conservanții pe care aceste produse le conțin.

Rafturile magazinelor sunt pline ochi de conserve de pește realizate după "rețete" care să împace toate gusturile: pește în ulei, cu sos de tomate, cu sos de muștar, piper, chilli. Ca să nu mai vorbim de soiurile de pește utilizate pentru comercializare: ton, macrou, sardine, caras etc.

O parte dintre aceste produse, mai precis conservele de macrou în sos tomat au fost supuse unui studiu amănunțit.

Studiul privind conservele de macrou în sos tomat face parte din Campania Națională de Informare și Educare: Hrana sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră.

"Peștele și produsele din pește reprezintă alimente valoroase în nutriția umană prin conținutul lor în proteine de calitate superioară, grăsime bogată în acizi grași polinesaturați, vitaminele A și D, substanțe minerale (fier, fosfor, potasiu, magneziu etc.).

La achiziționarea unei conserve de pește este important, ca în cazul oricărui produs alimentar, să verificăm informațiile de pe etichetă, precum și aspectul exterior al acesteia. În decizia de cumpărare ar trebui să luăm în considerare și numărul de alimente aditivitate care intră în dieta zilnică, deoarece riscul toxic al acestora se amplifică prin efectul cumulativ al aditivilor ingerați zilnic. Conservele de pește studiate prezintă în rețetă aditivi alimentari aprobați în Uniunea Europeană, unii dintre ei considerați inofensivi pentru organismul uman (fosfat de diamidon hidroxipropilat E 1440, adipat de diamidon acetilat E 1422), dar și aditivi care pot prezenta efecte adverse dacă nu este respectată doza admisă (glutamat monosodic E 621, acid citric E 330, guma guar E 412, guma xanthan E 415, zaharinat de sodiu E 954 II)", a precizat dr. Costel Stanciu, pre-ședintele APC.

Îndulcitori artificiali și aditivi alimentari

Studiul realizat de experții APC relevă faptul că 39% dintre producători nu specifică procentul de pastă de tomate utilizat la obținerea produsului (ingredientul figurează în denumirea produsului alimentar), iar 36% nu declară conținutul de sare.

Potrivit studiului, în compoziția conservelor de pește analizate s-au identificat nu mai puțin de 7 E-uri: guma de guar, acidul citric, glutamatul monisodic, fosfat de diamidon hidroxipropilat, zaharinat de sodiu, adipat de diamidon acetilat, care pot produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, pot declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

Alegerile potrivite

La alegerea unei conserve de pește trebuie să se aibă în vedere conținutul de pește din conservă, precum și compoziția sosului de tomate, evitându-se acele conserve care au aditivi alimen-tari, cum ar fi glutamatul monosodic, îndulcitorii artificiali, acidul citric etc.

"Totodată, trebuie evitate și conservele de pește cu adaos de zahăr, ulei vegetal și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a peștelui din conservă. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de pește care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor" , a mai precizat președinte APC România.  

Comentează știrea

stelu
6 august 2015
propunere

Oportunitate relaxanta de > > castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa > obtii > > castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o > colaborare > > deosebit de interesanta si profitabila! Iti faci cum > vrei > > programul si nu ai nicio obligatie! Oferta este numai > pentru > > oamenii foarte seriosi! Cere acum detalii mai multe la > > adresa mea de email: [email protected]

diana
6 august 2015
oferta job

Doresti un venit in plus ? Vino in echipa mea ! Poti castiga bani prin lucru pe calculator chiar la tine acasa. Pentru detalii scrie-mi pe adresa:[email protected]

adi
7 august 2015
anunt

Căutam Operatori calculator pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă aprox. 3 ore pe zi. Cerințe: - cunoștinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - răbdare - seriozitate .Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail(contactați-mă doar pe e-mail). Acolo veți găsi toate răspunsurile la toate întrebările atât timp cât citiți cursurile. Veți trece mai întâi prin instruire, apoi care doriți, o să începeți să lucrați. Program part-time. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.459 secunde