Condiţii mai bune pentru persoanele cu dizabilităţi. Centru de Zi, în comuna Nicolae Bălcescu

515
Condiţii mai bune pentru persoanele cu dizabilităţi. Centru de Zi, în comuna Nicolae Bălcescu - fondcaravana1-1632424422.jpg

Articole de la același autor

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a implementat cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră”. Este vorba despre caravana care are drept scop informarea, conştientizarea şi implicarea autorităţilor locale în procesul de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi prin dezvoltarea de servicii alternative, precum Locuinţele Protejate şi Centrele de zi de recuperare. În acest context, echipa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a continuat întâlnirile cu reprezentanţii primăriilor, şcolilor, Poliţiei şi toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din Târguşor şi Pantelimon, care vor beneficia de Centrul de Zi ce se va înfiinţa în localitatea învecinată, Nicolae Bălcescu, alături de patru Locuinţe Protejate.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecţie socială, în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor, iar centrele pentru persoane cu dizabilităţi vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri”, a declarat Marin Ristea, expert conştientizare şi facilitare comunitară.

În ceea ce priveşte obiectivul proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră” ce vizează caravanele de informare legate de crearea serviciilor alternative de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilităţi prin înfiinţarea locuinţelor protejate şi a centrelor de zi de recuperare, factorii de decizie din localităţile Târguşor şi Pantelimon (primar, preot, poliţie, profesori, educatori, asistenţi sociali etc.) au fost informaţi cu privire la beneficiile extinderii serviciilor de terapie gratuite de care persoanele cu dizabilităţi din aceste comunităţi pot beneficia.

Astfel, cele peste 40 de persoane cu dizabilităţi din cele două comune nu vor mai fi nevoite să străbată cei peste 50 de kilometri până la Constanţa pentru a beneficia de tratament. Ei se pot adresa centrului de zi din localitatea Nicolae Bălcescu, aflată la o distanţă de nouă, respectiv 27 de kilometri.

În plus, la Nicolae Bălcescu a început deja ridicarea a patru Locuinţe Protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare. De asemenea, o clădire este în curs de reabilitare, ea urmând a fi modernizată şi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul nostru de protecţie, cât şi tuturor persoanelor cu dizabilităţi din localităţile învecinate. Pe lângă Locuinţele Protejate şi centrul de zi din localitatea Nicolae Bălcescu, serviciile se vor extinde şi în Chirnogeni, Topraisar, Băneasa şi Negru Vodă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.558 secunde