Condamnați la suferință! Mii de copii constănțeni cu dizabilități, părăsiți de familie

612
3
Condamnați la suferință! Mii de copii constănțeni cu dizabilități, părăsiți de familie - fotofondcopiidizabilitati-1439224878.jpg

Articole de la același autor

Sute de bebeluși sunt părăsiți, anual, în maternitățile și spitalele constănțene de părinți care fie sunt prea săraci să îi poată îngriji, fie au o familie numeroasă acasă, fie pentru că cei mici se nasc cu infirmități sau boli care le transformă viața. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că tocmai traiul greu face ca viitoarele mame să nu ajungă la medic și să nască din ce în ce mai mulți copii bolnavi.

Peste 1.000 de copii constănțeni, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani trăiesc adevărate drame din cauza faptului că s-au născut sau au căpătat la naștere diferite dizabilități. Acesta este și motivul pentru care, din păcate, mulți dintre ei sunt părăsiți încă de la naștere, iar singurii care le poartă de grijă sunt medicii sau asistenții sociali.

Conform datelor DGASPC Constanța, pe primul trimestru al acestui an, nu mai puțin de 1.126 de copii minori au întocmite dosare pentru grad de handicap grav și peste 352 pentru handicap accentuat.

"Pe primul trimestru al acestui an, 48 de copii au fost părăsiți în maternitate, 20 în secțiile de pediatrie. Alți 1.000 sunt plasați centrelor de protecție socială sau asistenți social. Doar 33 dintre aceștia au fost reintroduși, în final, în familie. Au fost și situații în care decizia plasamentului a fost luată din cauza dizabilității părinților. 20 astfel de copii sunt în centre de plasament. Din păcate, numărul total de copii cu dizabilități la sfârșitul perioadei raportate a ajuns la 513 copii de vârstă școlară, cu dificultăți de învățare și pentru care există un plan de recuperare întocmit. 408 dintre aceștia sunt deja în învățământul de masă, însă 105 au fost înscriși în învățământul special.

Apoi, avem 23 de copii cu încadrare în grad de handicap ușor, 268 cu încadrare în grad de handicap mediu, 1.126 cu încadrare în grad de handicap grav și 352 cu încadrare în grad de handicap accentuat", a precizat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța.

Semnal de alarmă din partea medicilor

Cât privește situația alarmantă a femeilor care aduc pe lume copii cu grave afecțiuni sau malformații, medicii spun că este vorba despre sarcini neevaluate.

"Avem de-a face frecvent cu femei care vin la spital doar atunci când trebuie să nască, sarcina nefiind evaluată medical până la acel moment. Riscurile sunt clare: malformații congenitale, risc de avort, risc de naștere prematură, de boli neurologice grave. Acest lucru aproape că a devenit un fenomen printre femeile din mediile sociale sărace", a precizat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Județean Constanța.

Controlul medical al gravidei este esențial, spun medicii, pentru sănătatea mamei și a copilului și pentru o naștere fără probleme.

Copiii se nasc cu boli neurologice

Potrivit datelor Protecției Copilului, jumătate dintre acești copii au dizabilități de natură neurologică și psihiatrică.

"591 copii sunt încadrați în grad de handicap din cauza faptului că suferă de boli neurologice, 362 suferă de boli de natură psihiatrică, 69 au probleme locomotorii, 61 probleme vizuale, 69 probleme auditive, 65 suferă de boli genetice precum sindormul Down și alți 529 cu diverse afecțiuni. Totodată, avem înregistrați și 23 de copii care suferă de HIV", a mai spus Roxana Onea. 

Comentează știrea

adi
11 august 2015
anunt

Căutam Operatori calculator pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă aprox. 3 ore pe zi. Cerințe: - cunoștinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - răbdare - seriozitate .Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail(contactați-mă doar pe e-mail). Acolo veți găsi toate răspunsurile la toate întrebările atât timp cât citiți cursurile. Veți trece mai întâi prin instruire, apoi care doriți, o să începeți să lucrați. Program part-time. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

delgado
11 august 2015
Ajuta-ti familia!

Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. NU este necesara niciun fel de experienta! Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. Oferim sanse reale de avansare in cariera! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Programul de lucru este flexibil. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Sunt suficiente studiile medii. Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. Solicitati acum mai multe detalii adresa de email: [email protected]

Rezolvare
10 septembrie 2016
totala

Contraceptie, educatie sexuala, prezervative si pastile contraceptie prin medicul familie si ong uri la tara si legislatie care sa pevada ca daca isi abandoneaza un copil sa nu mai aibe voie sa faca altii si sa faca munca in folosul comunitatii in orfelinate. Nu am vazut catele sau pisici sau vaci sau alte mame ale altor specii care sa isi abandoneze copiii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4214 secunde