Concentratoarele de oxigen, căutate cu disperare de pacienţi externaţi care au avut Covid

893
Concentratoarele de oxigen, căutate cu disperare de pacienţi externaţi care au avut Covid - fonddispozitive5-1635446184.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulţi pacienţi care au avut Covid-19 au indicaţie de a folosi, chiar şi după externarea din spital, concentratoare de oxigen, datorită faptului că au câteodată saturaţia de oxigen scăzută și nu pot respira cum trebuie. De regulă, spun medicii, aceste aparate se pot folosi numai după ieșirea din spital, când pacientul ajunge acasă şi are în urma bolii insuficienţă respiratorie în formă prelungită.

În ultimele 14 zile, municipiul Constanţa a avut 3.956 de bolnavi infectaţi cu Sars- Cov-2. Unii dintre ei au avut norocul de a se simţi mai bine, alţii, în schimb, au necesitat internare, au urmat tratament câte 2-3 săptămâni şi la externare li s-a recomandat, în continuare, să folosească şi în propriul cămin concentratoarele de oxigen, pentru momentele în care simt că se sufocă şi că nu pot respira normal. Din păcate, în această situaţie se află destul de multe persoane, iar pentru unele dintre ele achiziţionarea unui astfel de concentrator le pune la mari cheltuieli, întrucât, am uitat să vă spunem, nu costă puţin deloc, ci 4.000-5.000 de lei. Pentru aceşti oameni, greu încercaţi de boală, mai există, totuşi, o şansă, şi anume să obţină un astfel de dispozitiv, cu ajutorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa (CJAS), unde trebuie să depună o cerere în acest sens. Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi exact cărei categorii de bolnavi li se recomandă.

„Concentratorul de oxigen este indicat de medici, în cazul pacienţilor care rămân cu un grad de afectare pulmonară importantă. Ce se întâmplă? Plămânul se fibrozează, schimburile gazoase nu se mai pot face şi atunci au nevoie de supliment de oxigen. În funcţie de evoluţia plămânilor, de CT, în dinamică, se face, apoi, o reevaluare la o lună, să vedem de cât de tare este afectat pulmonul şi ce probe imunologice au. Desigur, ei trebuie să își măsoare saturaţia în oxigen permanent, iar dacă au nevoie de oxigen şi au saturaţia sub 95%, folosesc concentratorul. Dacă nu au nevoie de oxigen şi pot respira aerul atmosferic, nu îl folosesc. Din păcate, unii pacienţi rămân cu un grad de insuficienţă respiratorie. Cât vor folosi concentratoarele după externare? O parte dintre bolnavii noștri le-au folosit două săptămâni, alţii două luni. Totul diferă de la un pacient la altul”, a declarat dr. Eugenia Muja, pentru „Cuget Liber”.



Cerere mare de echipamente pentru oxigenoterapie de la CJAS


Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa (CJAS), dispozitivele medicale, tehnologiile şi dispozitivele asistive destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu se acordă asiguraţilor pentru o perioadă determinată ori nedeterminată. Desigur, acestea sunt obţinute numai în baza unei prescripţii medicale, sub forma unei recomandări medicale tipizate (anexa 39 D), eliberată de medicul de specialitate. Prescripţiile medicale pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă trebuie să fie însoţite de documente medicale din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor pentru recomandarea acestor dispozitive. Durata prescripţiei pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav.

Pentru obţinerea dispozitivului medical, tehnologiei şi dispozitivului asistiv, asiguratul, unul dintre membrii de familie cu grad de rudenie I şi II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal în acest sens de acesta depune o cerere la CJAS. Atenţie, prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la CJAS în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

Ca date statistice, în anul 2020, CJAS Constanţa a emis cu 25% mai multe decizii de aprobare pentru echipamente pentru oxigenoterapie față de anul 2018. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Constanţa, Aura Drăgoi, în cifre, situația se prezintă astfel: în anul 2018 au fost emise 798 de decizii de aprobare, în anul 2019 au fost emise 847, iar în anul 2020 numărul acestora a ajuns la 1.056.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0779 secunde