Concediu de carantină pentru cei izolați la domiciliu din cauza coronavirusului

189
Concediu de carantină pentru cei izolați la domiciliu din cauza coronavirusului - indemnizatiecarantina-1583279188.jpg

Articole de la același autor

Numeroase persoane se află, în această perioadă, în izolare la domiciliu sau în carantină, în contextul răspândirii coronavirusului. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că asigurații aflați în aceste situații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină. 


"Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcția de Sănătate Publică. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară", au arătat reprezentanții CNAS. 


Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni. Totodată, dacă durata perioadei de carantină stabilite de specialiștii din DSP-uri depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale. 


"Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suport integral din bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate", au mai arătat specialiștii CNAS. 


"Menționăm că în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevăzută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia «medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape», întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală)", au mai precizat reprezentanții instituției. 


Reamintim că, la nivelul județului Constanța, sunt, în prezent, cinci persoane în carantină și 190 de persoane izolate la domiciliu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.528 secunde