Școlile, "sponsorizate" de părinți. "Stăm cu mâna întinsă la părinți și nu este ok"

9484

Articole de la același autor

În principiu, școala este gratuită, dar în ultimii ani a ajuns să fie finanțată tot mai mult de părinți sau să primească diferite sponsorizări pentru a putea supraviețui și pentru a le oferi copiilor condiții cât mai bune. Începând de la fondul clasei și până la diferite alte taxe, modernizări și multe alte minuni, părinții au ajuns la fundul sacului, pentru că, an de an, sunt secătuiți de bani.


Mai mult decât atât, în lege scrie foarte clar că învățământul obligatoriu de stat este gratuit, deci părinții n-ar trebui să scoată niciun ban din buzunar. Cu toate acestea, părinții știu foarte bine că, dincolo de orice, educația copiilor lor aduce cu sine multe alte cheltuieli. Ca urmare, sub "umbrela" comitetelor de părinți, banii strânși pentru fondul clasei contribuie la întreținerea și dezvoltarea bazei materiale a unităților de învățământ. 


Din păcate, acest lucru se întâmplă în toate unitățile de învățământ constănțene. Întrebat despre această problemă a fondurilor strânse în școli, directorul Liceului Teoretic "George Călinescu", Vasile Mihăilă, a declarat, pentru "Cuget Liber", că ei au început noul an școlar cu un număr de 800 de elevi și le este destul de greu să își desfășoare activitatea, mai ales că funcționează în spațiul unei foste școli generale. Cu toate acestea, cadrele didactice fac toate eforturile necesare pentru a le oferi copiilor o educație cât mai aleasă. 


"Toată lumea vorbește că învățământul în România este un dezastru, un eșec, dar eu sunt mai optimist ca alții. De-a lungul timpului, am observat că politicile educaționale pe care statul român a încercat să le implementeze au fost mai mult politică, decât educație, și rezultatele sunt cele care se văd. Așa că, nu poți cere de la un sistem să fie altfel decât societatea. Noi ne comparăm cu alte țări, dar este dificil cu alocarea bugetară pe care o primim în țară. România ar fi minunea lumii contemporane, dacă am obține rezultatele altor state. Cum ne putem compara cu alții, dacă noi nu avem bani în sistem? Nu avem, practic, de nici unele, dar ne dorim performanță, iar în aceste condiții este foarte greu să ne descurcăm", ne-a declarat directorul.


El a precizat că în cadrul liceului funcționează un comitet reprezentativ al părinților, iar ei, cu sprijinul lor, încearcă să compenseze, astfel, anumite lipsuri. 


"Acest fond, dacă el se percepe, nu este cerut de profesori sau de directori. Stăm, totuși, cu mâna întinsă la părinți și nu este ok, pentru că degeaba am sperat la autorități. Părinții sunt mai ușor de sensibilizat, pentru că este vorba despre copiii lor, vor să le ofere condiții cât mai bune pentru desfășurarea unui act educațional cât mai bun. Vedeți cum se întâmplă în țară, școlile sunt prea mult folosite ca muniție electorală. Eu cred că ar trebui ca primăriile, în România, să-și pună ordine în priorități, pentru că, atunci când plantezi panseluțe sau stâlpișori, iar apoi spui că nu mai ai bani pentru copii, înseamnă că ceva nu este în regulă. Trebuie să vedem, mai întâi, ce ne interesează pe noi, ca societate, ce vrem, de fapt, pentru toți acești copii, și abia după aceea să întrebăm ce vrem de la ei. Cerem mult de la ei, dar noi nu le pregătim o societate care să fie pe placul lor sau o societate interesantă", a completat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4317 secunde