Colectare selectivă a mucurilor de ţigară, la Constanţa. 200 de scrumiere speciale, în staţiile de autobuz

691

Articole de la același autor

200 de scrumiere stradale speciale vor fi disponibile, începând de luna aceasta, în staţiile de autobuz din Constanţa şi Mamaia, unde fumătorii pot depune selectiv mucurile de ţigară. Este vorba despre o campanie care invită cetăţenii să facă o alegere responsabilă privind protejarea mediului şi comunităţii, derulată de o campanie producătoare de ţigări, în parteneriat cu Primăria municipiului Constanţa şi Green Academy.

Constanţa este cel de-al treilea oraş care se alătură campaniei „Alege asumat un oraş curat”, după Bucureşti şi Iaşi. Până în prezent, peste o tonă de mucuri de ţigări au fost colectate selectiv şi valorificate energetic în cadrul acţiunii promovate în cele două oraşe, cu zero impact asupra mediului, fiind o premieră pentru ţara noastră.

Aşadar, fumătorii din Constanţa sunt invitaţi să arunce chiştoacele de ţigară în scrumiere de exterior speciale, prin exprimarea unor preferinţe personale specifice litoralului, precum „ochelari de soare” sau „ochelari de scumba”, „prosop sau şezlong” sau „bere blondă sau bere brună”. Aceste preferinţe personale reprezintă, de fapt, o alegere mult mai importantă, anume aceea de a proteja mediul înconjurător şi comunitatea. Ceea ce poate părea un gest mărunt, precum aruncatul chiştocului la coşul de gunoi, nu pe stradă, poate avea un impact semnificativ asupra felului în care arată oraşele şi asupra mediului în ansamblul său.

„Ne bucurăm că această campanie a ajuns la Constanţa, completând în mod fericit demersurile noastre iniţiate încă de acum trei ani – Păstrează Constanţa Curată. De această dată, ne adresăm fumătorilor. Deşi acesta este un obicei care trebuie evitat, el există. Şi atunci, le oferim o variantă civilizată, respectând principiile colectării selective, pentru a nu mai arunca mucurile de ţigară pe stradă, pe trotuar, pe spaţiul verde, pentru a evita sancţionarea contravenţională şi, mai ales, pentru a avea grijă de oraşul nostru. Trebuie să fim perseverenţi şi riguroşi când ne referim la protecţia mediului înconjurător, să insistăm pe drumul către o economie circulară şi să valorificăm energetic toate deşeurile”, a declarat Costin Răsăuţeanu, viceprimarul municipiului Constanţa.

Mucurile de ţigară sunt colectate selectiv, stocate în containere de plastic şi transportate la staţia de sortare de unde sunt transmise împreună cu alte deşeuri valorificabile energetic către fabricile de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorită compoziţiei, mucurile de ţigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosferă a oricăror gaze nocive.

Valorificarea energetică a chiştoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada, Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania sau Marea Britanie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5152 secunde