Codași la donarea de organe. În schimb, le oferim la vânzare la mica publicitate!

2090
4
Codași la donarea de organe. În schimb, le oferim la vânzare la mica publicitate! - fondtransplantdonareorgane-1572381329.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, cu toate semnalele de alarmă și încercările de sensibilizare a populației, numărul donatorilor de organe din țara noastră a fost în scădere. În schimb, aproape zi de zi, la rubricile de mica publicitate din mediul online apar anunțuri ale unor persoane interesate să-și vândă rinichii - ba chiar și un bulb de ficat sau un testicul! - pentru mii de euro. 


Donarea de organe salvează vieți. Acesta este mesajul transmis în nenumărate campanii de autorități și Asociația Transplantaților din România, în încercări repetate de a conștientiza populația că de acest gest de generozitate - considerat suprem, de mulți! - depinde viața unor oameni. Cu toate acestea, realitatea este că, în țara noastră, numărul donatorilor este în scădere, în ultimii ani. 


Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a afirmat, pentru "Cuget Liber", că, în prezent, sunt mai puțini donatori decât în urmă cu cinci ani. 


"În momentul actual, suntem într-un impas. A fost, în prima jumătate a anului, o mică «zvâcneală», când au fost prelevate mai multe organe de la pacienți în moarte clinică, dar atât. Suntem pe ultimul loc în Europa, cu un număr de 3 donatori la milionul de locuitori. Prin 2014-2015, aveam undeva la 5,4 donatori la milionul de locuitori. În vremea aceasta, în Spania, de exemplu, țară fruntașă, sunt peste 40 de donatori la milionul de locuitori. Eram pe penultimul loc, acum suntem pe ultimul. Și pe noi ne intrigă acest fapt, căci populația este aceeași, medicii și laboratoarele sunt tot aceiași. Și totuși, se întâmplă ceva că nu putem să atingem nivelul donatorilor pe care i-am avut în urmă cu doi - trei ani", a afirmat Gheorghe Tache. 
Așa se face că "numărul celor de pe listele de așteptare care mor este mult mai mare decât al celor care beneficiază de un transplant". 


De ce această scădere dramatică? Pe de o parte, pentru că în jurul donării de organe încă se țes multe povești menite să stârnească frică, precum cele care arată că prin sate umblă "ambulanțe negre care fură copii pentru organe" sau că la marginea localitățile sunt găsite cadavre de copii, cu organe lipsă. Pe de altă parte, pentru că puține rude acceptă ca cei dragi, ajunși în moarte cerebrală, să devină donatori după moarte. 


Rinichi și testicule vândute pentru mii de euro! 
În schimb, sărăcia îi împinge pe numeroși români să apeleze la gesturi ilegale, și anume să-și ofere spre vânzare organele, prin anunțuri la mica publicitate. Aproape că nu trece zi fără ca pe anunțuri-online.ro să nu apară o nouă ofertă. Invariabil, "donatorii" invocă nevoia de bani. 


"Vând rinichi, A2 pozitiv, prețul este de 5.000 euro, am nevoie urgent de bani pentru operația mamei mele, am fumat timp de opt luni, dar m-am lăsat, nu consum băuturi alcoolice, nici substanțe interzise", arată un vânzător care afirmă că este din Poiana, județul Constanța. 


Un alt donator, tot constănțean, se arată dispus să vândă un rinichi sau un testicul, pentru suma de 50.000 de euro. 
"Vând rinichi sau un testicul, 50.000 de euro, grupa de sânge A2. 15.000 euro rinichiul, deoarece sunt fumător, rog și ofer seriozitate maximă, aștept să fac un bine oricui este în problemă", este anunțul. 


În general, anunțurile arată că donatorii sunt tineri, cu vârste între 17 și 30 de ani, care sunt perfect sănătoși, nu fumează, nu beau și nu se droghează, potrivit afirmațiilor lor. Iar pentru organele lor, solicită sume cuprinse între 5.000 și 60.000 de euro. 
"Vedem aceste anunțuri, este libertatea de exprimare și oamenii pot să posteze ce doresc. Dar trebuie să știe că se supun unui risc, pentru că astfel de fapte contravin legii. Din câte știu eu, la nivelul asociației - care cuprinde aproximativ 2.000 de membri - nu a apelat nimeni la așa ceva. În primul rând, își pun viața în pericol. Apoi, trebuie să treci prin niște comisii de specialitate înainte de donare. Se face un act notarial, în cazul donatorului viu, în care se arată că donatorul și pacientul sunt rude de până la gradul IV și că nu există niciun interes material sau de altă natură. Apoi, este o verificare la nivelul comisiei de etică, iar abia ulterior se ajunge la testele de compatibilitate. Faptul că apar astfel de mesaje arată că cei care doresc să-și vând organele sunt oameni simpli, cu probleme financiare. Dar nimeni nu spune că a și reușit. Astfel de comentarii nu fac decât să afecteze imaginea activității de transplant în România", a mai arătat Gheorghe Tache. 


Zece donatori de organe la Constanța, în șapte ani! 
La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, programul național de transplant se derulează din 2012, iar în 2019 a fost reînnoită acreditarea pentru următorii cinci ani. Din 2012 până în prezent, la Constanța, care este centru de prelevare de organe, au fost zece donatori care au donat ficat sau rinichi pentru cei aflați în nevoie. De precizat că donatorii au fost pacienți în moarte cerebrală, pentru care rudele și-au dat acordul să salveze alte vieți. 


Numărul este mic, având în vedere că, la nivelul național, pe lista de așteptare, conform Registrului Național de Transplant, sunt peste 3.000 de pacienți care au nevoie de un rinichi și peste 600 de care nevoie de ficat. Dar, potrivit medicilor, Constanța "stă bine" comparativ cu alte centre, unde au fost și mai puțini donatori de organe! 


Comentează știrea

Dr Kate Adams
15 decembrie 2021
Kidney Sale

Bună tuturor. Numele meu este Dr Kate Adams, sunt frenolog la Spitalul Adams. Spitalul nostru este specializat în Chirurgie renală și ne ocupăm și de cumpărarea și transplantul de rinichi cu un donator în viață. Ne aflăm în Dubai, Turcia, SUA, Malaezia. Dacă sunteți interesat să vindeți sau să cumpărați rinichi, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail: [email protected] whatsapp. +1 980 9073070 Respectul meu. Dr Kate Adams.

Dr Kate Adams
15 decembrie 2021
Kidney Sale

Bună tuturor. Numele meu este Dr Kate Adams, sunt frenolog la Spitalul Adams. Spitalul nostru este specializat în Chirurgie renală și ne ocupăm și de cumpărarea și transplantul de rinichi cu un donator în viață. Ne aflăm în Dubai, Turcia, SUA, Malaezia. Dacă sunteți interesat să vindeți sau să cumpărați rinichi, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail: [email protected]. whatsapp. +1 980 9073070. Respectul meu.. Dr Kate Adams..

pagesteve
11 aprilie 2022
kidney donation

AVEM URGENT NEVOIE DE DONATORI DE RINICHI, CU SUMA DE [$800.000USD,]{800.000 USD}CONTACTAȚI-NE ACUM PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII. Trimiteți un e-mail la [email protected]} sau trimiteți-ne pe WhatsApp acum (Whatsapp-l +17013531601) Dr. S.K OF COLUMBIA ASIA HOSPITAL INDIA. SUNT SPECIALIST ÎN CHIRURGIE A ORGANULUI, voi cumpăra și vinde. TRANSPLANT DE ORICE TIP 0F 0RGAN Avem nevoie de răspunsul dumneavoastră urgent.

DR MALATHI
31 ianuarie 2023

ATENŢIE!!! WhatsApp +971545539609. E-mail: drmalathi91@gmail Telegramă: +971545539609 Bine ați venit la MANIPAL HOSPITAL, o casă de transplant de rinichi. Dacă aveți probleme, aveți nevoie de bani pentru a plăti o datorie mare? Cum să strângi bani pentru nevoi urgente? Stai, de ce nu te gandesti sa vinzi rinichiul la un pret foarte bun (400.000$), primul se plateste inainte de operatie din cauza indoielii cu privire la donatorul real, eu sunt Dr. Malathi la MANIPAL HOSPITAL India. Suntem în fiecare colț al lumii. SUA, Malaezia, Japonia, China, Grecia, Turcia, Nigeria, Australia, Argentina, Brazilia, Regatul Unit, Ghana etc. NOTĂ:- * Donatorul trebuie să fie sănătos din punct de vedere clinic. *Pentru a dona organe, trebuie să aveți grupuri B+ și O+. * Greutatea corporală a donatorului nu este mai mică de 35. * Donatorul nu trebuie să fumeze sau să bea alcool. Ne puteți contacta 24 de ore și vă vom servi mai bine, vă rugăm să ne contactați prin WhatsApp +971545539609. E-mail: [email protected] Telegramă:+971545539609 Cu respect doctor Malathi

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5744 secunde