COD ROȘU de CANICULĂ. ITM verifică angajatorii dacă își protejează angajații

1537
COD ROȘU de CANICULĂ. ITM verifică angajatorii dacă își protejează angajații - muncitorpecanicula-1498829965.jpg

Articole recomandate

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța intensifică, în această perioadă cu temperaturi extreme, controalele la agenții economici, pentru a vedea dacă aceștia respectă prevederile legale privind protecția salariaților.


Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri. 


Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind muncă la temperaturi extreme.


Nerespectarea prevederilor Ordonanței 99/2000 se sancționează cu amenda de la 1500 – 2500 lei. 


"Sub semnul sezonului estival și al semnelor date de caniculă reiterăm avertizarea făcută angajatorilor, cu privire la obligațiile pe care le au în a asigura apă și confort termic pentru angajați. Combaterea muncii la negru și siguranța lucrătorilor rămân pe primul plan. Ne concentrăm atenția pe sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități ce necesită efort fizic deosebit. Inspectorii de muncă își vor îndeplini atribuțiile, indiferent de condițiile climatice și se vor asigura că lucrătorii au înțeles ce drepturi au iar angajatorii știu căror reguli trebuie să se conformeze pentru a le asigura protecția.", precirează inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2876 secunde