COD PORTOCALIU DE VISCOL / Ce obligații au angajatorii în această perioadă

433
COD PORTOCALIU DE VISCOL / Ce obligații au angajatorii în această perioadă - iarna2-1519653163.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a dat o atenționare  privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi scăzute.


Angajatorii sunt obligați ca în perioada imediat următoare, în care datorită condițiilor meteorologice nefavorabile s-ar putea înregistra temperaturi scăzute extreme (scad sub -20 grade Celsius sau corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel), să aplice măsuri corespunzătoare pentru asigurarea protecției persoanelor care desfășoară activități în aer liber. Astfel, în conformitate cu legea, patronii sunt obligați la distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecție adecvat.


În situația în care condițiile meteorologice nefavorabile îngreunează sau nu permit desfășurarea activităților, se vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau reprezentanții aleși ai salariaților următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru; întreruperea colectivă a lucrului.


Măsurile prevăzute se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv.
Pentru reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului, angajatorii vor decide care sunt modalitățile de recuperare a timpului nelucrat și modalitățile de plată. Variantele sunt următoarele:


prin recuperarea în următoarele șase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activității, dar cu acordarea drepturilor salariale proporțional cu timpul efectiv lucrat. De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se vor lua măsuri pentru asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute. Totodată, se are în vedere asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu diferite afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.


Inspectorii de muncă vor monitoriza preventiv angajatorii care desfășoară activități în aer liber, dacă sunt pregătiți pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute de OUG 99/2000, atunci  când apar condiții meteorologice nefavorabile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7615 secunde