Cine și în ce condiții poate primi pensie de urmaș

1124
Cine și în ce condiții poate primi pensie  de urmaș - pensieurmas1-1516545698.jpg

Articole de la același autor

Pensia de urmaș se atribuie numai copiilor și soțului supraviețuitor, asta în condițiile în care susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. În privința copiilor, aceștia primesc banii de la stat până la vârsta de 16 ani sau până la vârsta de 26 de ani, dacă își continuă studiile.

Pentru cei care nu știu, cuantumul pensiei de urmaș se stabilește, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel: pentru un singur urmaș - 50% din valoarea pensiei decedatului, pentru doi urmași - 75%, iar pentru trei sau mai mulți urmași - 100%. De precizat că, în cazul copiilor orfani de ambii părinți, pensia de urmaș rezultă din însumarea drepturilor de urmaș, calculate după fiecare părinte.

La rândul său, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș la împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieții, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin zece ani. Vor beneficia de aceste drepturi și acele persoane care au invalidități de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.

Nu contează vârsta sau durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În cazul supraviețuitorului care nu realizează venituri pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât 35% din câștigul salarial mediu brut, acesta va primi pensie de urmaș doar pe o perioadă de șase luni de la data decesului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Ianuarie 2018
Stire din Social : Pensii mai mari, în 2018
Pagina a fost generata in 0.5021 secunde