Cine și în ce condiții are dreptul la pensia de urmaș

1272
1
Cine și în ce condiții are dreptul la pensia de urmaș - cinesiinceconditiiseobtine-1433765863.jpg

Articole de la același autor

Pensia de urmaș poate fi obținută de copiii și soțul supraviețuitor al persoanei care a decedat, dacă aceasta avea calitate de pensionar sau dacă îndeplinea condițiile pentru a obține pensie, potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale Constanța.

O dată cu decesul unui membru al familiei, urmașii, fie că vorbim despre soțul supraviețuitor, fie că vorbim despre copii, au dreptul, prin lege la pensie de urmaș. Solicitarea acestui drept se realizează însă, în anumite condiții.

"Pensia de urmaș poate fi solicitată de soțul supraviețuitor sau de copiii decedatului după următoarele reguli. Soțul dacă nu are vârsta de pensionare poate beneficia de pensie de urmaș numai 6 luni, urmând ca atunci când îndeplinește vârsta standard de pensionare să îi fie prelungit acest drept, iar pensia de urmaș să devină definitivă. Copiii pot primi pensie de urmaș până la vârsta de 26 de ani inclusiv numai dacă fac dovada că urmează o formă de învățământ recunoscută de stat.

Mai mult, veniturile soțului urmaș nu trebuie să depășească o treime din salariul mediu pe economie pentru a beneficia de această pensie. Cât privește copiii urmași, aceștia pot realiza venituri pe perioada cât primesc pensia, indiferent de cuantumul acestor venituri", a precizat Cristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale Constanța.

Cum se stabilește cuantumul pensiei

Cuantumul pensiei se stabilește în funcție de numărul de persoane care au dreptul să o primească, în cazul copiilor urmași.

"Cuantumul pensiei se stabilește în procent de 50% din cuantumul pensiei care i s-ar fi cuvenit decedatului, dacă e vorba despre un singur urmaș, 75% dacă este vorba despre doi urmași și 100% dacă sunt mai mulți urmași.

Important de reținut este faptul că cererea pentru dosarul de pensie trebuie depusă în cel mai scurt timp de la decesul persoanei în cauză, astfel încât urmașii să poată beneficia imediat de acest drept.

Concret, dacă vorbim despre cazul soțului urmaș care are dreptul doar la șase luni de pensie, dacă depune cererea la o lună după deces, acesta va primi pensie doar cinci luni. Pensia nu se primește retroactiv și dosarul se înregistrează cu data decesului. În cazul copiilor, pensia se acordă cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Toate documentele necesare se depun la sediul Casei de Pensii, la ghișeul numărul 4, conform următorului program: luni, marți și vineri în intervalul orar 8 - 14 și miercuri între 8 și 18", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța.

Atunci când este vorba despre copii orfani de ambii părinți, pensia rezultă din însumarea drepturilor de urmaș calculate pentru fiecare părinte.

Comentează știrea

cata
9 iunie 2015
Cautam colaboratori seriosi

Cautam colaboratori seriosi! Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Aprilie 2015
Stire din Social : De astăzi se dau pensiile
Pagina a fost generata in 0.7385 secunde