Cine și când beneficiază de ajutor de deces

6270
3
Cine și când beneficiază de ajutor de deces - cinesicand1-1394127730.jpg

Articole de la același autor

Nenorocirile nu vin atunci când le programăm noi, ci ne lovesc când ne așteptăm mai puțin. În cazul decesului unui membru al familiei, constănțenii pot beneficia de ajutor de deces. Acesta este acordat fie de angajator, în cazul celor care sunt încă în câmpul muncii, fie de Agenția Județeană de Muncă, dacă este vorba despre un șomer, fie de la Casa de Pensii, dacă este vorba despre pensionari. 


Rudele persoanei decedate au dreptul să primească o sumă de bani din partea statului. Cel are solicită și primește banii poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile cu aranjamentele funerare. Dreptul la ajutorul de deces nu este condiționat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare. 
Cuantumul diferă, în funcție de statutul decedatului. Astfel, dacă persoana decedată era asigurată, adică era la zi cu plata contribuțiilor sociale, cum ar fi angajat cu carte de muncă, șomer, minor, elev sau student, pensionar, cel care face demersurile pentru înmormântare poate primi suma de 2.298 de lei. Însă, în cazul în care persoana decedată nu era asigurată în sistemul public și nici pensionar, membrii familiei pot primi numai 1.149 de lei. 


Se ridică banii și de la AJOFM 
Conform legislației în vigoare, ajutorul de deces se poate ridica de la angajatorul persoanei decedate sau de la angajatorul persoanei care a suportat cheltuielile de înmormântare (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată). 
"Atunci când cel care a încetat din viață era șomer și figura în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, ajutorul de deces se ridică de la AJOFM. Singura condiție este ca persoana respectivă să fi fost șomer în plată", a explicat Elena Pană, reprezentantul AJOFM Constanța. 


Casa de Pensii dă ajutoarele de deces pentru pensionari 
În ce privește pensionarii, ajutorul de deces se ia de la Casa de Pensii. 
"Casa Județeană de Pensii Constanța acordă ajutorul de deces în două situații: una este cea în care survine decesul unui pensionar, caz în care ajutorul este ridicat de către persoana care face dovada că a suportat cheltuielile; și un al doilea caz este cel în care ajutorul se achită unui pensionar în situația în care acestuia îi moare un copil în vârstă de până la 26 de ani (cu condiția ca acesta din urmă să nu fi realizat deloc venituri până la această vârstă) respectiv pentru soția sau soțul decedat, cu condiția ca decedatul să se fi aflat în întreținerea pensionarului la momentul survenirii decesului", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș. 


Iată ce acte sunt necesare 
Dosarul pentru acordarea ajutorului de deces trebuie să cuprindă o cerere tip pentru persoanele asigurate cu contract sau declarație de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari, certificat de deces în original și copie, actul de identitate al solici-tantului în original și copie, actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau după caz, actul care atestă calitatea de moștenitor, tutore, curator, în original și copie, actele din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces, certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă pe copil și data ivirii acesteia.


Comentează știrea

Miruna
7 martie 2014
in era internetului si informatizarii

in romanistan primitivistan inca se cer birocratic MUNTI DE HARTII SI ACTE

hermes tote bag replica
9 mai 2014
hermes tote bag replica

replica hermes birkin bags for sale Stiri Social : Cine și când beneficiază de ajutor de deces | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online hermes tote bag replica http://www.kiwanislblf.org/about.html

replica hermes bracelet china
10 mai 2014
replica hermes bracelet china

replica hermes bags philippines Stiri Social : Cine și când beneficiază de ajutor de deces | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online replica hermes bracelet china http://www.mecats.net/hermes.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5185 secunde