Cine poate primi ajutoare sociale pentru încălzirea locuinței

997
Cine poate primi ajutoare sociale pentru încălzirea locuinței - caloriferfriggf15-1377801183.jpg

Articole de la același autor

Proiectul propus de Ministerul Muncii privind ajutoarele pentru încălzirea locuinței în iarna ce urmează a fost adoptat de Guvern în ședința de marți, 27 august. Astfel, se încearcă asigurarea protecției sociale a categoriilor vulnerabile ale populației prin compensarea cheltuielilor suplimentare cu încălzirea locuinței și evitarea sau diminuarea riscului de sărăcie energetică. 

"Prin acest proiect de ordonanță, se menține sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, având în vedere faptul că prin compensarea procentuală deja reglementată, sprijinul acordat este raportat direct la costul gigacaloriei. Se introduce indicatorul social de referință (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor și nivelurilor de venituri. Pentru aceste categorii de familii sau persoane se asigură și acoperirea creșterii de 6 la sută a prețului la gazele naturale", precizează reprezentanții Ministerului Muncii.

16 kwh pe zi pentru încălzirea electrică

Totodată, se introduc ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu energie electrică. Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate sunt aceleași ca și în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale și lemn, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei pe persoană. Ajutoarele variază între 240 de lei pentru familiile sau persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 de lei pe persoană și 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei pe persoană. Aceste sume acoperă între sută la sută și 20 la sută dintr-un consum de aproximativ 16 kwh pe zi.

Având în vedere că prețul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de aproximativ 0,5 lei pe kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de aproximativ opt lei.

Bani în avans pentru lemne și cărbuni

Pentru obținerea acestor ajutoare, solicitanții vor prezenta la primărie o cerere însoțită de documente justificative privind componența familiei, veniturile realizate și situația juridică a locuinței. Pentru evitarea acordării de drepturi necuvenite, primăriile pot solicita informații de la instituțiile sau autoritățile competente, pe bază de protocol. Ancheta socială va fi obligatorie pentru solicitarea ajutorului de încălzire cu energie electrică pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeași gospodărie.

Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri se propune plata acestora la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului, respectiv aceeași procedură ca și în cazul beneficiarilor de ajutor social în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, care utilizează pentru încălzirea locuinței acest tip de combustibil.

24.000 de case, încălzite cu curent electric

Un studiu recent al Institutului Național de Statistică referitor la consumurile energetice în gospodării arată că, din totalul locuințelor care utilizează echipamente individuale, 36,5% sunt consumatori de gaze naturale, 61,7% sunt consumatori de lemne și combustibili solizi sau lichefiați, iar 1,8% utilizează energia electrică. Desființarea centralelor termice neperformante a condus la creșterea numărului de locuințe (gospodării) care se încălzesc cu energie electrică.

Din cele aproximativ 135.000 locuințe estimate de INS, în anul 2009, ce utilizează energia electrică pentru încălzire, ținând cont de condițiile de eligibilitate reglementate și de criteriile utilizate (lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului) se estimează ca potențiali beneficiari ai ajutorului pentru energie electrică un număr de aproximativ 24.000 familii și persoane singure care nu au altă posibilitate de încălzire a locuinței. Fenomenul nu este de masă, însă aceștia reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă și pentru care, până în prezent, nu au fost luate măsuri de protecție pe perioada sezonului rece.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6487 secunde