Cine ne poate despăgubi dacă ne accidentăm pe gheață

1547

La începutul acestei săptămâni, zeci de constănțeni au ajuns la spital după ce au căzut pe trotuarele sticloase, acoperite de polei. Însă, ceea ce puțini constănțeni știu este că pot fi despăgubiți în instanță pentru daune morale sau fizice dacă apelează
la un avocat.

Odată cu fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă, o plimbare până în piață sau drumul către serviciu se pot transforma într-o adevărată aventură pe trotuarele din municipiul Constanța. Pe lângă faptul că pot aluneca oricând pe străzile înghețate, pietonii trebuie să ocolească și munții de zăpadă înghețată uitați pe trotuare de către utilajele de deszăpezire.

Când putem solicita ajutorul unui avocat
Autoritățile s-au spălat pe mâini de această problemă când au hotărât ca administratorii de firme, proprietarii de case sau asociațiile de proprietari să se ocupe de curățarea trotuarelor și spațiilor din jurul clădirilor pe care le dețin. Ce putem face în cazul în care am ajuns la urgență din cauza ghețușului ne spune avocatul Ioana Stoica, din Constanța.
"Cei care au suferit un prejudiciu provocat prin omisiune sau prin neglijență pot sesiza instanța de judecată, în temeiul răspunderii civile delictuale", a spus avocatul. Prin această răspundere, inculpatul este obligat să repare prejudiciul cauzat unei alte persoane. "Astfel de situații sunt destul de frecvent întâlnite iarna, întrucât anumite persoane nu își îndeplinesc îndatoririle", a menționat Ioana Stoica.


Cui îi cerem socoteală pentru trotuarele necurățate
Nu doar patronii magazinelor și firmelor sunt responsabili de cură-țarea străzilor din jurul spațiilor pe care le administrează. Aceleași pedepse se aplică și în cazul persoanelor fizice care nu respectă legea.
Ioana Stoica ne-a explicat și ce trebuie să facem pentru a evita să fim dați în judecată în timpul sezonului rece.
"Pe timp de iarnă, persoanele fizice și juridice au obligația de a îndepăr-ta țurțurii de gheață formați pe acoperiș și de a curăța zăpada și gheața formată pe trotuarele aferente imobilelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea. Astfel, trebuie curățate străzile, curțile și celelalte spații din jurul sediilor sociale pentru ca deplasarea persoanelor să se facă în bune condiții", spune avocatul.

Ce despăgubiri putem obține
Dacă ați alunecat pe trotuarele necurățate și v-ați rupt piciorul sau mâinile, puteți cere în instanță despă-gubiri morale, dar și materiale, cu condiția ca daunele să fie justificate și dovedite în mod palpabil.
"Suma de bani pe care o poate primi păgubitul este raportată la suferința cauzată. Este nevoie însă de probe doveditoare, precum declarații ale martorilor, expertiza medico-legală și alte interogatorii", spune avocatul Ioana Stoica.
În plus, în absența unor criterii legale prin care să se cuantifice obiectiv daunele morale, acestea sunt apreciate de instanța de judecată.
"Judecătorii vor analiza traumatismul victimei, importanța valorii lezate, intensitatea, repercusiunile traumei fizice și psihice, dar și impactul pe care acest eveniment l-a avut asu-pra familiei și mediului de muncă", a adăugat avocatul constănțean.

Cât timp durează procesul de judecată
Durata unui astfel de proces depinde în fiecare caz în parte, de particularitățile pe care acesta le prezintă, precizează Ioana Stoica: "În fiecare dintre situații, este necesară dovedirea pagubei suferite, iar materialul probator este amplu, menit să susțină interesele persoanei lezate".
Mai mult, dacă pârâtul recunoaște fapta, procesul se poate finaliza mult mai devreme. În condițiile în care toate lucrurile merg cum trebuie, această cauză poate fi soluționată cu succes în aproximativ 6 - 7 luni. Cât despre costurile pe care trebuie să le suporte păgubitul, acestea sunt stabilite de fiecare avocat în funcție de situație.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9884 secunde