Cine îşi asumă riscul? „Muzeul de Istorie se poate vizita, dar cu mare atenţie!”

1611

Articole de la același autor

Luni, a avut loc în sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost discutate proiectele instituţiei de cultură, expoziţiile şi toate evenimentele pe care le vor derula până la sfârşitul acestui an.





Anul acesta, muzeul de la malul mării a reuşit să desfăşoare numeroase activităţi, iar acestea vor avea loc lunar, până în luna decembrie. Cele mai importante subiecte sunt, însă, cele legate de realizarea a trei mari proiecte de anvergură. Directorul MINAC, Aurel Mototolea, a declarat că proiectele Consiliului Judeţean Constanţa, în cadrul cărora muzeul este beneficiar, privesc reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic, mormântul Hypogeu şi clădirea MINAC.



În privinţa proiectului ce vizează reabilitatea Mozaicului, acesta se află, încă, în faza de întocmire a proiectului tehnic. În funcţie de rezoluţie, în scurt timp, se va trece la etapa următoare, cea de execuţie. „Deci, am putea spune că suntem destul de avansaţi cu acest proiect. Apoi, avem Hypogeul, unde s-a finalizat cercetarea arheologică, iar rezultatele acesteia vor fi integrate în proiectul tehnic. Aşa că, probabil, spre toamnă, vor demara lucrările de punere în valoare a acestui obiectiv”, a precizat directorul.



Din păcate, a subliniat el, proiectul de reabilitare a clădirii muzeului a făcut un pas înapoi. Pentru că au tot existat probleme legate de reabilitarea acestuia, se va scoate la licitaţie, pentru încă o dată, întocmirea proiectului tehnic. „Tot acest traseu birocratic, probabil că ne va face ca cel puţin un an, estimez eu, să stăm în această clădire. Între timp, atât muzeul, cât şi Mozaicul pot fi vizitate, dar cu mare grijă. Oricum, proiectul a fost făcut în 2016. Eu cred că trebuie regândit, accesate fonduri mai generoase pentru a se putea face tot ce este nevoie, nu doar să cosmetizăm situaţia. Ca urmare, se va relua procesul de licitaţie pentru întocmirea procesului tehnic şi vom vedea ce este de făcut mai departe”, a adăugat Mototolea.



Managerul a mai spus că muzeul mai are în vedere realizarea unui proiect la Hârşova, de reabilitare a cetăţii, care va fi repusă în circuitul turistic. Aici, firma care a câştigat licitaţia aşteaptă avizul final, urmând ca în toamnă să înceapă reabilitarea propriu-zisă a unor elemente din cetate. De asemenea, tot la Hârşova mai există un proiect al primăriei, în care MINAC este implicat, în colaborare cu nişte parteneri bulgari. Pe scurt, aici se prevede restaurarea casei Cotovu, fostul liceul din Hârşova, iar odată restaurată, muzeul constănţean îşi va lărgi colecţia. În acest spaţiu, piesele vor fi rearanjate în expoziţie şi tot aici vor mai fi relocate în jur de 2.000 de piese.



Un alt proiect se derulează la Cernavodă, unde primăria reabilitează, în cadrul unui proiect româno-bulgar, actuala clădire a muzeului, Axiopolis. Pe viitor, va fi înfiinţată o casă Hamangia, unde va exista un centru cultural deosebit.



Între timp, dragi constănţeni, aveţi posibilitatea de a vizita Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie şi Edificiul Roman cu Mozaic, dar, atenţie, pe unde călcaţi, pentru că, pe lângă infiltraţia pereţilor, a mucegaiului, vă poate cădea oricând o bucată de ţiglă în cap, dacă vântul bate prea tare! Oare își asumă cineva riscul? 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5079 secunde